Μικρο καλαθι για το 2021 κρατουν τα Τουριστικα Γραφεια

Πάνω από το 90% έχει μειωθεί ο τζίρος τους στους 14 μήνες πανδημίας

Τάκης Δολιανίτης: «Δεν είμαι αισιόδοξος πως φέτος ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι στην περιοχή μας, γιατί δεν βοηθάει το επιδημιολογικό φαινόμενο»

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες των Τουριστικών Γραφείων και για το 2021, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ΑΜΘ κ. Τάκη Δολιανίτη, που θεωρεί πως τόσο η επιδημιολογική επιβάρυνση, όσο και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού στην περιοχή μας, δεν προμηνύουν ένα «τουριστικό» καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε, εδώ και 14 μήνες, τα τουριστικά γραφεία είναι παντελώς χωρίς αντικείμενο, με μόνο κάποια μαθητικά δρομολόγια να πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα ο τζίρος τους να έχει μειωθεί πάνω από το 90%.

Η ελπίδα τους είναι πως κάτι θα αλλάξει, όμως δεν είναι αισιόδοξος πως αυτό θα γίνει φέτος. «Δεν είμαι αισιόδοξος πως φέτος ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι στην περιοχή μας, γιατί δεν βοηθάει το επιδημιολογικό φαινόμενο. Επίσης δεν βοηθά το ποσοστό των εμβολιασμένων» ανέφερε.

Μόνο αν υπάρξει γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα αλλάξει κάτι, αλλά παρατηρεί πως οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί στη Ροδόπη, για πολλούς και διάφορους λόγους, που πολλές φορές πιστεύει πως είναι προφάσεις.

Θετικό το άνοιγμα της Νυμφαίας αλλά…

Ένα θετικό μήνυμα είναι ότι έχουν ανοίξει Νυμφαία και Προμαχώνας, έστω και πιλοτικά, αλλά δεν πιστεύει πως θα αποτελέσει λύση, γιατί πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μείνουμε υγειονομικά ασφαλείς και να τηρηθούν οι κανόνες, μιας και η περιοχή μας δεν έχει μεγάλη υποδομή ως προς τα νοσοκομεία.

Στη Βουλγαρία τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα από άποψη μέτρων σε σχέση με την Ελλάδα, με τους γείτονες να δείχνουν πως θέλουν να έρθουν στη θάλασσα, αλλά πρέπει να γίνει με την τήρηση υγειονομικών κανόνων και με ασφάλεια.

«Η ΠΑΜΘ πρέπει να φροντίσει μαζί με την Πολιτεία πως και στην έλευση τους και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή να είναι ασφαλείς» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει, να είναι εμβολιασμένοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και όλοι όσοι προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρισμό.

Την ίδια ώρα παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για τις πτήσεις προς τη χώρα μας, αλλά και τη λειτουργία του εσωτερικού τουρισμού, τα οποία τον κάνουν απόλυτα επιφυλακτικό και δύσπιστο.

Άποψή του είναι πως δεν πρέπει να θυσιαστεί η υγεία του πληθυσμού για χάρη του κέρδους, και αν η χώρα δεν είναι έτοιμη, να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. «Αν δεν υπάρχουν οι υποδομές που θα μας σώσουν πώς θα προχωρήσουμε;  Αν ασθενήσουμε όλοι μαζί ποιον θα σώσουμε πρώτο; Το αγαθό που λέγεται υγεία είναι πιο πάνω από τον τουρισμό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.