Μια μεταρρυθμιση απο το παρελθον για την αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης

Ο Εβρίτης οικονομολόγος Μενέλαος Μαλτέζος επί των αλλαγών στην φορολογική διοίκηση που προανήγγειλε η κυβέρνηση

Ως «επιστροφή στο παρελθόν» και συγκεκριμένα σαραντά πέντε χρόνια πριν, το 1978 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Αθανάσιος Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θέσπισε τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, δυσκολεύοντας, τουλάχιστον, όχι τους «επαγγελματίες» φοροφυγάδες, αλλά μισθωτούς και συνταξιούχους κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που καλούνταν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας εξτρά φόρους έχοντας στην ιδιοκτησία τους ή μισθώνοντας μεγάλες εκτάσεις, χαρακτήρισε το νέο φορολογικό καθεστώς που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός κ.Κωστής Χατζηδάκης κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ο οικονομολόγος κ.Μενέλαος Μαλτέζος.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τετάρτης, 1 Νοεμβρίου ο κ.Μαλτέζος έκανε αναδρομή στο παρελθόν και κυρίως στην δεκαετία του ’90 όταν σε εφαρμογή του νόμου Κανελλόπουλου, η «μάχη» της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής άφησε το αποτύπωμά της κυρίως στους μικρούς επαγγελματίες, για να καταδείξει και την αδυναμία της υφιστάμενης Πολιτείας να δημιουργήσει, παρά τα υποσχεθέντα, ένα απλό και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να προσαρμόζεται και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει σε μεθόδους φοροδιαφυγής ως λύση «ανάγκης».

Αναφερόμενος στις νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου ο κ.Μαλτέζος εξήγησε πως περισσότεροι των 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στις τάξεις της μικρής επιχειρηματικότητας, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως μοναδικό δεδομένο, απέναντι και στην «μεγάλη» επιχειρηματική δραστηριότητα, η φοροδιαφυγή στην οποία όπως εξήγησε είναι ήδη θεσμοθετημένη, «με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες με το προνομιακό φορολογικό καθεστώς στις τριγωνικές συναλλαγές που δεν μπορεί η φορολογική διοίκηση να συλλάβει αν δεν γίνει μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ο κ.Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος τη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία των προωθούμενων αλλαγών, εκκινώντας από το γεγονός ότι η Εφορία πλέον θα θεωρεί ελάχιστο εισόδημα αυτό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε ετήσιο κατώτατο μισθό, που σήμερα βρίσκεται στα 10.920 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ο κ.Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση της μείωσης της φορολογίας στα μεσαία στρώματα, υπό την λογική ότι είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με μέτρα όπως μεταξύ άλλων η κατάργηση του μνημονιακού “χαρατσιού” του τέλους επιτηδεύματος το οποίο ωστόσο ακόμα διατηρεί, γεγονός που συνεπάγεται σε επιβάρυνση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ στον χρόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες».  

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις, ήτοι αγρότες και εργαζομένους με μπλοκάκι, ο ίδιος αναφέρθηκε κυρίως στην δεύτερη κατηγορία που αφορά κυρίως νεαρούς εργαζομένους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όπου η εξαίρεση θεωρείται λογική, καθώς δεν ασκούν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά όπως εξήγησε και σε αυτούς παραμένει το τέλος επιτηδεύματος, την ώρα που κατά την δική του άποψη θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί και να έχει θεσπιστεί αφορολόγητο για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Εν αντιθέσει με την απαιτούμενη θέσπιση μέτρων ανακούφισης των πολιτών που όπως τόνισε σήμερα στενάζουν ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, τις προβλέψεις ανάπτυξης του 2,3% αλλά και την αύξηση των εσόδων κατά 8% για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η χώρας μας κατατάσσεται στην 4η θέση της Ε.Ε. με την υψηλότερη φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία μείωση του ΦΠΑ, εξαιρουμένων συγκεκριμένων μέτρων για λίγους αγρότες, ενώ υπάρχουν παραδείγματα όπως αυτό της Κύπρου που μηδένισε το ΦΠΑ σε  μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης αλλά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προκειμένου οι πολίτες να ανακουφιστούν από τον πληθωρισμό.

«Η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί γνώρισμα μόνο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως επιδιώκουν να μας δείξουν»

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε ένα κράτος δικαίου θα έπρεπε οι φορολογικοί μηχανισμοί να μπορούν να προσδιορίζουν το εισόδημα του κάθε πολίτη και ο καθένας να συνεισφέρει με βάση την συνταγματική επιταγή ανάλογα με τις δυνατότητές τους» έσπευσε να τονίσει ο κ.Μαλτέζος, εξηγώντας πως η φοροδιαφυγή υπήρχε και υπάρχει ωστόσο δεν αποτελεί γνώρισμα μόνο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά διαπερνά οριζόντια όλη την επιχειρηματικότητα.

Ο ίδιος μάλιστα υπεραμύνθηκε των ελέγχων κυρίως στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με βάση το διεθνή φορολογικό προγραμματισμό μπορούν και αποκρύπτουν εισοδήματα μεταφέροντας τους μέσω τριγωνικών συναλλαγών σε φορολογικούς παραδείσους, κρατώντας μικρό καλάθι δεδομένου ότι «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει κατηγορηθεί  από την μελέτη και το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη που τους θεωρεί τον κακό δαίμονα της ελληνικής οικονομίας».

Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα αυτής ο κ.Μαλτέζος πρόταξε την σύσταση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα συμπεριλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μέτρα που θα καθιστούν εφικτή την πρόσβασή τους και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση και των ποσών που η χώρας μας θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που σήμερα λαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που γίνονται ισχυρότεροι, την ώρα που οι μικρομεσαίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Ομολογία αποτυχίας του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης τα νέα μέτρα

Αναφέρθηκε μάλιστα στην αδυναμία της χώρας να υλοποιήσει ουσιαστικές πολιτικές καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δια μέσου των ηλεκτρονικών βιβλίων, εξηγώντας πως τα νεοεξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν στην ουσία ομολογία αποτυχίας του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης. Ένας ψηφιακός μετασχηματισμός που όπως τόνισε «όχι απλά δεν πέτυχε τον σκοπό του αλλά επιβάρυνε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τεράστια ποσά, τους λογιστές και του φοροτεχνικούς τους με αμέτρητες ώρες προσαρμογής και τους μόνους που ωφέλησε είναι μερικές επιχειρήσεις πληροφορικής».

Κλείνοντας ο ίδιος, αναφερόμενος σε μέτρα που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για ελέγχους και διασταυρώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός να μην γίνεται αποσπασματικά και «να μην εξαρτάται από τις εταιρείες». Επίσης απαραίτητη είναι και η διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων και μητρώων ώστε να αυξηθεί και η παραγωγικότητα των υπαλλήλων αλλά και να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά κυρίως να μην καταναλώνονται πόροι που «πηγαίνουν στον καιάδα της λεγόμενης απορροφητικότητας χωρίς να μετράμε την αποτελεσματικότητα κάθε ευρώ που διατίθενται για να ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.