Κοινο μετωπο επαγγελματιων και επιστημονων της Ροδοπης εναντια στο νεο φορολογικο νομοσχεδιο 

Για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιβολή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των δράσεων τους απέναντι στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο συζήτησαν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων των επαγγελματιών της Ροδόπης, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου βρέθηκαν μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Ερελιάδη.

Οι φορείς συζήτησαν ψήφισμα το οποίο κινείται στο πλαίσιο της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων προ μερικών ημερών στην Αθήνα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ψήφισμα αυτό θα παραδοθεί την Τρίτη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενόψει και της μεγάλης συγκέντρωση που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Νοέμβριου, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο κ. Ερελιάδης, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να καθορίσουν μια κοινή στάση στο υπό διαβούλευση οικονομικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, θεωρώντας πως τα μέτρα που προβλέπονται μέσα σε αυτό είναι πολύ άδικα, και πως η θέσπιση του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, όπου ουσιαστικά φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, κλπ. θα οδηγήσει σε αφανισμό το μεγαλύτερο τμήμα τους.

«H κυβέρνηση μεταφέρει τη “λογική Κατρούγκαλου” από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο»

Με το πέρας της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”.

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Και επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσαρμοστική, δεν αντέχει σε κριτική, αφού τυχόν προσπάθειες αμφισβήτησής τους, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥΣ.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι φορείς αποφάσισαν:

1. Το συντονισμό της δράσης τους και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/11/2023 και ώρα 10:00 π.μ. έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή και επίδοση Ψηφίσματος – Διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

3. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

4. Νέα συνάντηση των φορέων μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση.

ΕΜΒΟΛΙΜΟ

Οι φορείς που συμμετείχαν

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής συμμετείχαν οι:

– Δημήτριος Ερελιάδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης,

– Νικόλαος Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης,

– Παντελής Χαβιαράς, Γεν. Γραμματέας Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης,

– Δημήτριος Λουρίκας, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης (ΤΕΕ Θράκης),

– Μιχαήλ Πασόπουλος, μέλος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης (ΤΕΕ Θράκης),

– Πάρης Τζελέπης, Εκπρόσωπος Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,

– Δημήτριος Γυμνόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης,

– Βασίλειος Τσανίδης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης,

– Χρήστος Κουκάκης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης,

– Απόστολος Ταρνανάς, Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ροδόπης,

– Ανέστης Βαφειάδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Ροδόπης (ΟΕΒΕΣ Ροδόπης)

– Ειρήνη Καλαϊτζάκη, Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής,

Ολυμπία Δανιηλίδου, Εκπρόσωπος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης,

– Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.