Μετενεργεια και αγορα εργασιας

Από την Τρίτη 15 Μαΐου έληξε η τρίμηνη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων. Μέχρι πρότινος, όταν καταγγελλόταν ή έληγε μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), οι κανονιστικοί όροι της (π.χ. μισθολογικές παροχές) εξακολουθούσαν να ισχύουν για ένα εξάμηνο ακόμη ούτως ώστε να μην μένουν «ακάλυπτοι» οι εργαζόμενοι κατά το χρονικό διάστημα που γίνονται διαπραγματεύσεις για σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το εξάμηνο πλέον έγινε τρίμηνο και ονομάστηκε περίοδος χάριτος. Μετά την πάροδο του τριμήνου, αρχίζει η λεγόμενη μετενέργεια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έτσι με τον όρο μετενέργεια νοείται η συνέχιση της ισχύος των κανονιστικών όρων μίας ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, και μετά την πάροδο τριμήνου. Όχι όλων όμως των κανονιστικών όρων πλέον, αλλά εκείνων που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας. Οι άλλες μισθολογικές παροχές όπως και οι μη μισθολογικές παροχές (αυτές π.χ. που καθορίζουν ωράρια) δεν μετενεργούν.

Τι σηματοδοτεί η λήξη της μετενέργειας στις 15 Μαΐου;

Εάν έχει λήξει μια συλλογική σύμβαση, έχει περάσει το χρονικό διάστημα παράτασης ισχύος των 3 μηνών και δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν τους κλαδικούς μισθούς καθώς οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διασώζονται μόνο τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Τα πιο γνωστά επιδόματα που χάνονται είναι του γάμου, το επίδομα ευθύνης, λαθών ταμείου και ξένων γλωσσών. Πάντως η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι δε μπορεί να καταργηθεί το επίδομα γάμου (10% του μισθού) καθώς προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σύμφωνα με διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας, τον Αύγουστο λήγει η μετενέργεια για άλλες 25 συμβάσεις ενώ 73 από τις 151 βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Το υπουργείο αλλά και η ΓΣΕΕ αποσαφηνίζουν ότι οι όροι των παλαιότερων συμβάσεων που έχουν λήξει πριν ψηφιστεί ο νόμος του μνημονίου, έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας. Αρα η μείωση των αποδοχών δεν γίνεται αυτόματα αλλά πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος που θα υπογράψει τη σύμβαση. Επίσης διευκρινίζεται ότι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν και μετά τις 14 Μαΐου με την εξής επισήμανση: «Η 15η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και της μετενέργειας και όχι την καταληκτική ημερομηνία. Επομένως τα περί αυτόματης μείωσης του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Υπάρχει όμως και χειρότερο σενάριο. Χωρίς την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι αμοιβές μπορούν να μειωθούν έως και 40% καθώς το μόνο ανάχωμα στην ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο κατώτατος μισθός που έχει διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.

Πάντως δεκαέξι εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν τις ισχύουσες συμβάσεις ή να καλέσουν τους εργαζόμενους σε διάλογο εξπρές πριν από τις εκλογές με σκοπό να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών. Ανάμεσα στους κλάδους εργαζομένων (εμπόριο, τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός, ο ΣΕΛΠΕ, οι χημικοί βιομηχανίας, οι ασφαλιστικές εταιρίες κα.) που δέχτηκαν προτάσεις για μειώσεις είναι και οι ξενοδοχουπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό.

Πώς επηρεάζεται η Ροδόπη

Ο ΠτΘ επικοινώνησε με τον πρ. του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελή Μαγαλιό, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Ροδόπη.

ΠτΘ: κ. Μαγαλιέ, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους της περιοχής μας από την λήξη της μετενέργειας;
Π.Μ.:
Δυστυχώς οι εργοδότες πέτυχαν αυτό που ήθελαν, να οδηγηθούμε δηλαδή σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

ΠτΘ: Υπάρχουν επιχειρήσεις στη Ροδόπη που έχουν προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζομένους τους;
Π.Μ.:
Μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λίγους εργαζόμενους έχουν ήδη προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις. Οι ελάχιστες πλέον, μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη, δεν έχουν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Αυτό οφείλεται στη ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης μετά τις εκλογές.

ΠτΘ: Οι μεγάλες επιχειρήσεις πιστεύετε ότι δεν θα συνάψουν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους τους;
Π.Μ.:
Το θέμα αυτό είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο, ωστόσο έχουν μετατεθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές.

ΠτΘ: Η πολιτική ρευστότητα επηρεάζει και την αγορά;
Π.Μ.:
Οπωσδήποτε επηρεάζεται η αγορά από την ρευστή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μετά τις εκλογές. Και οι επιπτώσεις της κατάστασης θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς στο κράτος μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.