Μειωμενη φετος η παραγωγη στο βαμβακι

Ίσως και πάνω από 30% σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Στ. Κουρούδη

Η χαμηλή ζήτηση από πλευράς κλωστηρίων συγκρατεί τις τιμές  

Όχι και με τους καλύτερους οιωνούς διενεργείται η φετινή συγκομιδή βαμβακιού. Οι καιρικές συνθήκες, το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι πληθωριστικές αναταράξεις στην οικονομία, οι νέοι παίκτες που εμφανίστηκαν στην καλλιέργεια διαμορφώνουν ένα σύνθετο σκηνικό, που φαίνεται πως αλλάζει τις ισορροπίες σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής.

«Δεν θα είναι μια καλή χρονιά» εκτίμησε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, αναφερόμενος την περιοχή μας, για να επισημαίνει πως οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις θα είναι πεσμένες. «Υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και από περιοχή σε περιοχή, και σε διάφορα χωράφια του ίδιου παραγωγού, αλλά ο μέσος όρος θα είναι αρκετά πιο χαμηλός από πέρσι» σημείωσε ο ίδιος για να παραθέσει τους δύο κύριους λόγους της φετινής μειωμένης παραγωγής στην περιοχή. Ο ένας έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με την έλλειψη βροχής και τους δυνατούς βοριάδες. Ο δεύτερος  έχει να κάνει με τις εντομολογικές προσβολές και κυρίως με το ρόδινο σκουλήκι που εμφανίστηκε  στο τέλος και το οποίο είναι και δύσκολο προς την αντιμετώπισή του, διότι θα  πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένο φάρμακο την κατάλληλη στιγμή. Εξαιτίας αυτών των δύο, κυρίως, αιτιών η φετινή παραγωγή σε κάποιους βαμβακοπαραγωγούς θα μειωθεί ίσως και πάνω από 30%, σε σύγκριση με περσυνές αποδόσεις στην περιοχή, όπως εκτίμησε ο κ. Κουρούδης.

Όμως μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή βαμβακιού και σε επίπεδο χώρας. Όπως εξήγησε ο κ. Κουρούδης, «για διαφόρους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με τον  ανταγωνισμό των  διαφόρων αγροτικών προϊόντων και της τιμής που είχαν την προηγούμενη χρονιά, οδηγηθήκαμε στο να μειωθούν  στην Ελλάδα  τα στρέμματα συνολικά του βαμβακιού. Αυτό έγινε και στη Θράκη σε μεγάλη  έκταση και στη Ροδόπη.  Η Ροδόπη φέτος έχει 250.000 στρέμματα, όταν το 2017 είχε 360.000 στρέμματα.  Έγινε επομένως σταδιακά  μια μείωση των στρεμμάτων. Είχαμε μετά τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις συνολικά στη βόρεια Ελλάδα, και ήρθε ύστερα και η μεγάλη  καταστροφή  στη Θεσσαλία, όπου είναι ο βασικός κάμπος που παράγεται βαμβάκι. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στο ότι η παραγωγή φέτος της Ελλάδας θα είναι τα 2/3 της περυσινής, στην καλύτερη περίπτωση».

Έλλειψη ζήτησης

Κι αν περίμενε κανείς ότι η μειωμένη προσφορά θα αύξανε την τιμή πώλησης, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει, διότι ταυτοχρόνως παρατηρείται και έλλειψη ζήτησης από πλευράς των κλωστηρίων. «Αυτή τη στιγμή τα κλωστήρια δεν θέλουν να πάρουνε βαμβάκι στο ρυθμό που παίρνανε παλιότερα, διότι οι δυτικές οικονομίες που είναι και οι πιο ανεπτυγμένες με την μεγαλύτερη κατανάλωση, έχουνε προβλήματα με τον πληθωρισμό και αυτό έχει τον αντίκτυπό του σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπως και στο βαμβάκι και στην κατανάλωση ρούχων» επεσήμανε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκηστηρίων και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε ότι είναι η πρώτη χρονιά φέτος που έχουμε τόσο μεγάλα αποθέματα από την περυσινή χρονιά. Πάντα λέγαμε ότι το ελληνικό βαμβάκι  ότι και να γίνει πουλιέται. Βρεθήκαμε όμως να ξεκινάει αυτή η σεζόν έχοντας αρκετά αποθέματα από πέρυσι». Μάλιστα ο ίδιος προσέθεσε και ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου στην παρούσα συγκυρία. «Το ότι έχουμε πάρα πολύ υψηλά επιτόκια, παγκόσμια, όχι μόνο στην Ελλάδα, οδηγεί και τα κλωστήρια να μην είναι τόσο πρόθυμα να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες και να τα έχουν σε αποθήκες. Αγοράζουν λίγο λίγο, όσο για να λειτουργούν» εξήγησε ο κ. Κουρούδης για να φέρει το παράδειγμα της Τουρκίας «που είναι ο μεγάλος πελάτης, και φέτος μέχρι στιγμής είναι εξαφανισμένος. Και ούτε περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να  εμφανιστεί, διότι μέχρι τότε θα παίρνουν λίγο λίγο από το δικό τους το βαμβάκι  που είναι πιο φθηνό,  και όταν τελειώσει το δικό τους τότε θα βγουν στην αγορά και πάλι θα παίρνουν λίγο λίγο».

Ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης

Ερωτηθείς για το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνουν στον κλάδο όλες αυτές οι συνθήκες ο κ. Κουρούδης παρέπεμψε στην κυκλική λειτουργία της οικονομίας με τις περιόδους της ανάπτυξης και της ύφεσης επισημαίνοντας πως «μετά την περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθώντας να χτυπήσουν τον πληθωρισμό δεν έκαναν χρηματοδοτήσεις και μάζευαν το χρήμα, όλοι ελπίζαμε ότι από το φθινόπωρο, θα άρχιζε να αλλάζει η κατάσταση και να μπαίναμε σε έναν κύκλο ανάπτυξης. Αυτός ο κύκλος ανάπτυξης σημαίνει και μια άλλη συμπεριφορά του καταναλωτή, ακόμη όμως δεν έγινε. Δεν είμαστε τελείως απογοητευμένοι, τώρα το έχουμε μεταθέσει αυτό να γίνει το νέο έτος, μέσα στο ’24 με βάση αυτά που λένε και οι κεντρικές τράπεζες».

Νέοι παίκτες και συνθετικές ίνες

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο πολύ σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κλάδο. Η μια όπως εξήγησε είναι ότι «το ποσοστό του βαμβακιού στις ίνες των ρούχων πέφτει συνεχώς από το 1960 και αυτός που κερδίζει είναι οι πολυεστερικές ίνες, οι συνθετικές ίνες, που είναι παραπροϊόντα του πετρελαίου και είναι καταστροφικές και για το περιβάλλον». Όμως «δυστυχώς κάποιες φορές είναι πιο φθηνά και ο κόσμος στρέφεται προς τα κει. Πολλές φορές  επίσης ο καταναλωτής δεν κοιτάζει καν την ετικέτα να δει από τι είναι φτιαγμένα τα ρούχα, με αποτέλεσμα το βαμβάκι να βρίσκεται συνεχώς να χάνει έδαφος». Η δεύτερη αλλαγή που παρέθεσε ο κ. Κουρούδης είναι ότι κάποιες χώρες που μέχρι τώρα δεν έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο στην παραγωγή βαμβακιού, αρχίζουν πλέον να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά και ανταγωνίζονται το ελληνικό βαμβάκι. «Αυτές είναι η Αυστραλία και η Βραζιλία, οι οποίες όλο και μεγαλώνουν  το μερίδιό τους στο παγκόσμιο  εμπόριο, με αποτέλεσμα να έρχονται και στη γειτονιά μας, δηλαδή στην Τουρκία για παράδειγμα, η οποία εισάγει τώρα πια πολύ βραζιλιάνικο βαμβάκι».

Κλείνοντας ο κ. Κουρούδης κατέθεσε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για αναστροφή του κατάστασης, κάτι που θα γίνει «όταν ακούσουμε από τις κεντρικές τράπεζες να λένε τέρμα πια οι αυξήσεις επιτοκίων, τώρα μπαίνουμε σε φάση  ανάπτυξης». «Πιστεύω ότι μετά οι τιμές θα κάνουν πάλι ένα άλμα. Το θέμα είναι το πότε» εξήγησε για να καταθέσει την ελπίδα του αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «και για μας και για τους παραγωγούς που τώρα αφήνουν τις τιμές ανοιχτές περιμένοντας να έρθει  κάτι το καλύτερο». «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, βλέπουμε κάποια  μικρά μηνύματα ή έτσι τουλάχιστον θέλουμε να τα ερμηνεύουμε, ότι βελτιώνεται λιγάκι η ζήτηση και αν αυτό το πράγμα γίνει πραγματικά, τότε θα υπάρξει σχετικά γρήγορα και ένας θετικός αντίκτυπος σε όλο τον κλάδο από τον παραγωγό μέχρι και τα κλωστήρια» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.