Κινδυνοι και ευκαιριες στο Θρακικο Πελαγος

Το παρόν και το μέλλον για το παράκτιο περιβάλλον της Ροδόπης και της Ξάνθης στη συνάντηση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης

Το παρόν και το μέλλον της αλιείας στο Θρακικό πέλαγος συζητήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων, κατά την συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Προβλήματα και απειλές στο Παράκτιο και Θαλάσσιο Περιβάλλον» που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης, με την συμμετοχή επιστημόνων και ανθρώπων της αλιείας.

Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης & Ξάνθης της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020 με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου,  ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας (ΟΤΔ Αλιείας) Ροδόπης & Ξάνθης.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΠΘ, με επικεφαλής των Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, είχε σαν στόχο να αναζητηθούν καλές πρακτικές, επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, στη διάδοση της σοβαρότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων και των επιπτώσεων τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των παράκτιων περιοχών, ειδικότερα για τα θέματα της υπεραλίευσης, της εισβολής των ξενικών ειδών, της θαλάσσιας ρύπανσης, της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης και την ερημοποίηση.

Έμφαση στο θαλάσσιο χώρο από την Αναπτυξιακή Ροδόπης

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης, θέλουν να έχουν τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στον τομέα της αλιείας, ώστε να συζητήσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Αυτά είναι θέματα που τους απασχολούν μέσα από αυτό το διατοπικό πρόγραμμα, και γίνεται σε συνεργασία με άλλες 22 Ομάδες από όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας, αναδεικνύοντας, τυποποιώντας και υποβάλλοντας προτάσεις μέσα από τους επιστήμονες που στο τέλος θα αποτελέσουν οδηγό που θα προωθηθεί προς τους αντίστοιχους φορείς για την επίλυσή τους. Παράλληλα θα βγει ένας οδηγός -ντοκιμαντέρ που θα αποτυπώνει τις περιοχές, ενώ προγραμματίζονται και δρώμενα, με ένα να λαμβάνει σύντομα χώρα στη Μαρώνεια.

«Σκοπός μας να φέρουμε γενικότερα πιο κοντά τη θάλασσα, γιατί δεν τη θεωρούμε ακόμα σαν την βασική μας προτεραιότητα ανάπτυξης ακόμα και στις περιοχές μας» ανέφερε ο κ. Κεφαλίδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του LEADER κ. Δημήτρης Πολιτειάδης τόνισε πως μετά από μια πετυχημένη περίοδο για το προηγούμενο LEADER, απορροφώντας 20 εκ. ευρώ με 130 ωφελούμενους, έδειξαν πως είναι ένα αξιόλογο εργαλείο. Τώρα για να  βοηθήσουν την περιοχή και την ανάπτυξή της, προχωρούν σε μια νέα προσπάθεια. Θεωρεί δε πως με το νέο LEADER θα έχει την ίδια επιτυχία, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να απορροφήσουν περισσότερα κονδύλια από τα αρχικά, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις του τόπου.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής κ. Δημήτρης Λουρίκας ανέδειξε το κομμάτι της επίλυσης των προβλημάτων στον παράκτιο χώρο, ενώ ήδη έχουν καταθέσει μια κοινή πρωτοβουλία όλες οι αναπτυξιακές της ΑΜΘ με κοινό πρόγραμμα αλιείας για να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική.

Μεγάλες δυνατότητες και πιέσεις στο Θρακικό Πέλαγος

Για τις αξίες, τις πιέσεις, τους κινδύνους και τη σύγχρονη περιβαλλοντική διαχείριση του Θρακικού Πελάγους μίλησε ο Καθηγητής Γεώργιος Συλαίος, ωκεανογράφος, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ.

Όπως τόνισε, το Θρακικό πέλαγος εκτείνεται από τον Στρυμωνικό Κόλπο στα Δυτικά, μέχρι τον κόλπο της Σάρρου στα ανατολικά και μέχρι τη Λήμνου στα νότια.

Το Θρακικό Πέλαγος, τόνισε, επηρεάζεται πάρα πολύ από την έξοδο των νερών της Μαύρης Θάλασσας από τα Δαρδανέλια, και έχει φοβερό ενδιαφέρον από άποψη αλιείας, γιατί αυτή ακριβώς η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από τη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει πολύ την παραγωγικότητα του συστήματος, κάτι που ευνοεί να έχει η περιοχή πολλά πελαγικά είδη, δηλαδή είδη που ζουν στην επιφάνεια της θάλασσας, για αυτό και όλος ο αλιευτικός στόλος έχει συγκεντρωθεί σε αυτή τη ζώνη.

Για την περιοχή υπάρχουν μια σειρά από απειλές, όπως η υπεραλίευση, μιας και υπάρχει πρόβλημα υπερεκμετάλλευσης συγκεκριμένων αποθεμάτων, το πρόβλημα των μικροπλαστικών και γενικότερα των μακροπλαστικών, των σκουπιδιών που αφήνει δηλαδή ο τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες, αλλά και ως απορρίμματα που προκύπτουν σα διαδικασία στην αλιεία.

Υπάρχει επίσης πρόβλημα με την βλέννη, που σχηματίστηκε πριν από δύο καλοκαίρια στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά και βγήκε στο αιγαίο, αλλά και με τις πετρελαιοκηλίδες, γιατί η περιοχή βρίσκεται στη θαλάσσια διαδρομή από και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών. Τέλος όσο αυξάνονται οι δραστηριότητες στο Θρακικό Πέλαγος, όπως το LNG στην Αλεξανδρούπολη και στο μέλλον ένα υπεράκτιο θαλάσσιο πάρκο, θα περιορίζεται ο ζωτικός χώρος για την αλιεία, και θα αυξάνεται η πίεση στα οικοσυστήματα.

Αυτά, τόνισε, θέλουν προσοχή, και μια πιο συγκροτημένη μελέτη που θα δείξει με ποιο τρόπο θα μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από αυτές τις δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες μελετούν τα φαινόμενα και προσπαθούν να δώσουν κάποιες λύσεις, τόνισε, όμως δεν είναι σίγουρο πως αυτές γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία ή την πολιτεία.

Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θέλουν σταδιακά να προχωρήσουν, εφόσον ιεραρχηθούν τα προβλήματα και προκύψουν τα κύρια θέματα που θα προκύψουν από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι πιέσεις προς το οικοσύστημα του Θρακικού Πελάγους, το οποίο θα πρέπει να κάνουμε το παν για να το προστατέψουμε και να το αφήσουμε σε καλή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής Θεόδωρος Κεβρεκίδης, θαλάσσιος βιολόγος, διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΔΠΘ πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα: «Παράκτια οικοσυστήματα της Θράκης: Αξία, απειλές, προστασία». Ο Χρήστος Άκρατος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ μίλησε για την: «Ορθολογική διαχείριση νερού & οι δράσεις του έργου Eye4Water». Ο καθηγητής Βασίλης Μιχαηλίδης από το εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ εισηγήθηκε σχετικά με το θέμα: «Κλιματική αλλαγή, βιωσιμότητα και προοπτικές καλλιέργειας νέων ειδών θαλάσσιων δίθυρων μαλακίων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.