Με προβληματα η αγορα ακινητων στη Ροδοπη

Γιώργος Γκάγκας, κτηματομεσίτης «Νομοθετικοί περιορισμοί εμποδίζουν αγοραπωλησίες από ξένους στην παραθαλάσσια ζώνη» - H τραπεζική αργία ανέκοψε και τις κτηματομεσιτικές συναλλαγές - Το παραμεσιτικό κύκλωμα επιτείνει τη δυσλειτουργία του μεσιτικού επαγγέλματος - Η συνεχής φορολόγηση της οικοδομής αποτρέπει από την επαναχρησιμοποίησή της ως αναπτυξιακού εργαλείου

Ζωηρή διατηρείται η αγορά ακινήτων στην Κομοτηνή, παρ’ όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, κάτι που οφείλεται στον μεγάλο όγκο των φοιτητών και των στρατιωτικών, όσον αφορά τις εκμισθώσεις, αλλά και στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στο πεδίο των πωλήσεων ακινήτων. Την ίδια στιγμή, κατώτερο των προσδοκιών είναι το ενδιαφέρον, που εκδηλώνουν για παραθαλάσσια ακίνητα στο νομό Ροδόπης υποψήφιοι επενδυτές από γειτονικές χώρες. Και τούτο, σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα παραθαλάσσια «φιλέτα» γίνονται ανάρπαστα από ξένους.
Τη συνολική εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων στην περιοχή μας και τις παραμέτρους, οι οποίες τη διέπουν, περιέγραψε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο γνωστός μεσίτης, κ. Γιώργος Γκάγκας, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Κομοτηνής.

«Δεν υπάρχει ακόμη  αναμενόμενη ζήτηση είτε από ντόπιους αγοραστές είτε από  Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία»

ΠτΘ: κ. Γκάγκα, τα τελευταία χρόνια η παραλιακή ζώνη της Ροδόπης, εξαιτίας και της αύξησης της επισκεψιμότητας μετά από το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, γνωρίζει μία αναβάθμιση. Αυτό συνοδεύεται και από εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους βόρειους γείτονές μας για αγορές ακινήτων;
Γ.Γ.:
Πράγματι, έχει υπάρξει μια αισθητή διαφορά τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τα ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Φαναρίου, της Αρωγής, της Μέσης, της Μαρώνειας κλπ. Ενώ περιμέναμε να υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα κυρίως από βόρεια, αλλά και από Τουρκία, τελικά δεν υπάρχει. Εξαιτίας της κρίσης οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει αισθητά, αλλά δεν υπάρχει ακόμη  η αναμενόμενη ζήτηση, είτε από ντόπιους αγοραστές, είτε από περιοχές, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία κλπ.

ΠτΘ: Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά είναι αναμενόμενη αυτή η διστακτικότητα. Από τις γειτονικές χώρες δε θα έπρεπε όμως  να υπάρχει μια κινητικότητα;
Γ.Γ.:
Συνήθως αυτοί που έχουν τα χρήματα και κατευθύνονται σε μία αγορά παραθαλάσσιου ακινήτου, κινούνται προς την περιοχή της Χαλκιδικής και σε νησιά, όπως είναι η Θάσος.

«Εξαιτίας των περιορισμών δεν γίνεται ελκυστική η αγορά των ακινήτων στην παραθαλάσσια ζώνη»

ΠτΘ: Μήπως υπάρχουν ειδικότερα εμπόδια, που αφορούν στους τίτλους ιδιοκτησίας ή σε περιορισμούς για την ανοικοδόμηση στην παραλιακή ζώνη;
Γ.Γ.:
Επειδή η περιοχή αυτή εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, όπως ξέρουμε, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Από την άλλη, το θετικό είναι ότι υπάρχει κτηματολόγιο στην περιοχή του πρώην δήμου Αιγείρου. Όμως μιλάμε και για περιπτώσεις, που κάποιες ιδιοκτησίες έχουν πολλά προβλήματα, κυρίως νομικά. Είναι κυρίως ιδιοκτησίες, που έχουν περιορισμούς από τη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας και πολλά άλλα. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, ορισμένοι εκ των οποίων θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με κάποιες παρεμβάσεις. Όσον αφορά ειδικότερα στην περιοχή Φαναρίου-Αρωγής-Μέσης, που είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παραθαλάσσια ζώνη, αυτή τη στιγμή εκεί έχουμε αρκετούς περιορισμούς, έχουμε το κτηματολόγιο που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί κι ένα θέμα με τους τίτλους που υπάρχουν, γιατί μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα νομικής φύσεως. Γενικά, η αίσθησή μου είναι ότι εξαιτίας των περιορισμών, κυρίως του Natura, δεν γίνεται ελκυστική η αγορά των ακινήτων στην παραθαλάσσια ζώνη. Γι’ αυτό επενδυτές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Τουρκία προσανατολίζονται κυρίως σε αγορά ακινήτου στην Χαλκιδική, στη Θάσο κλπ.

«Υποχώρηση κατά 10-15% τιμών στα ακίνητα της Κομοτηνής, αλλά όχι όπως σε άλλες πόλεις»

ΠτΘ: Στον αστικό ιστό της Κομοτηνής κατά την περίοδο της κρίσης, που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, σε τι επίπεδο έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των ακινήτων;
Γ.Γ.:
Υπάρχει μια μικρή υποχώρηση στις τιμές. Αλλά στην Κομοτηνή, παρ’ όλα αυτά, επειδή έχει μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση, οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει όπως σε άλλες πόλεις. Αυτό συμβαίνει κυρίως με ακίνητα, τα οποία είναι δυσεύρετα, όπως τα δυάρια και τα τριάρια ή και οι γκαρσονιέρες προς εκμετάλλευση σε καλές περιοχές.  Επειδή μισθώνονται σε πολύ υψηλή τιμή,  επειδή είναι λίγα σε αριθμό και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, οι τιμές έχουν υποχωρήσει λίγο, αλλά όχι όπως θα έπρεπε ή όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. Έχουν μία πτώση δηλαδή του 10% έως 15%.

«Υπό τον φόβο του «κουρέματος» καταθέσεων, ο κόσμος προσανατολίστηκε στην αγορά ακινήτου, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματά του»

ΠτΘ: Η μεγάλη ζήτηση πού οφείλεται; Στο γεγονός ότι ενδεχομένως κάποιοι επενδύουν σε ακίνητα για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους;
Γ.Γ.:
Με την κρίση και υπό τον κίνδυνο, που είδαμε τώρα με την τραπεζική αργία, να υπάρχει  πιθανότητα μέχρι και «κουρέματος» καταθέσεων, ο κόσμος προσανατολίστηκε στην αγορά ακινήτου, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματά του. Τα ακίνητα μπορεί και να τα ρευστοποιήσει ξανά, ενώ στο διάστημα αυτό μπορεί να εισπράττει και κάποιο μίσθωμα. Με αυτό το σκεπτικό κάνει μια δυναμική επένδυση, δηλαδή και διασφαλίζει τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του, και μπορεί να τα αυξήσει σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικά με μια πολύ καλή αγορά, ειδικά γκαρσονιέρας σε μια καλή περιοχή, μπορεί να αυξήσει και το εισόδημά του.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι τα ακίνητα δέχονται 2, 3, 4 και 5 φορές τον ίδιο φόρο, αλλά αυτό είναι άδικο και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει»

ΠτΘ: Δε λειτουργεί αποτρεπτικά η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και οι υψηλοί φόροι, που συνοδεύουν την απόκτηση ενός ακινήτου;
Γ.Γ.:
Όλοι αυτοί οι φόροι έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτου. Και για τους ιδιοκτήτες έχει μειωθεί πάρα πολύ το κέρδος από τη μίσθωση, με δεδομένο ότι η ιδιοκτησία πλέον δεν προστατεύεται. Υπάρχουν πολλοί νόμοι και πρέπει να έχεις χρήματα για να κινηθείς, για να υπερασπιστείς το συμφέρον σου. Θα πρέπει το κράτος να μειώσει τους φόρους, για να μπορεί να ανασάνει και να κινηθεί πάλι η οικοδομή, να μπορούν να βγουν και περισσότεροι επενδυτές, να επενδύσουν σε ακίνητα και να δημιουργηθεί ένα προστιθέμενο όφελος στην αγορά. Γιατί, ως γνωστόν, η οικοδομή είναι η κύρια δύναμη της αγοράς, αφού αν δούμε ότι ξεκινάει η οικοδομή, θα διαπιστώσουμε ότι πολλά παράλληλα επαγγέλματα, μαραγκοί, υδραυλικοί κ.λπ., θα αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά και θα αρχίσουν να αποκτούν κάποια εισοδήματα, τα οποία θα ανακυκλώνονται. Κάθε φόρος, που επιβάλλεται, και είναι ενάντια σε αυτή τη λογική, όπως ο ΕΝΦΙΑ και πολλοί άλλοι, είναι πρόβλημα για την αγορά. Δυστυχώς βλέπουμε ότι τα ακίνητα δέχονται 2, 3, 4 και 5 φορές τον ίδιο φόρο, αλλά αυτό είναι άδικο και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

Μεγάλο πλήγμα από την «αιμορραγία» φοιτητών λόγω των μετεγγραφών

ΠτΘ: Στο κομμάτι των εκμισθώσεων να φανταστούμε ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα; Ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών, που έχει η Κομοτηνή, βοηθά ώστε να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα η κίνηση ή υπάρχει διαφορετική εικόνα;
Γ.Γ.:
Οι φοιτητές, μαζί με τους στρατιωτικούς, είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες, που συνιστούν την κινητήρια δύναμη της τοπικής αγοράς. Πέρυσι δεχτήκαμε ένα μεγάλο πλήγμα εξαιτίας των μετεγγραφών, αφού πολλοί φοιτητές ήρθαν, έκαναν εγγραφή και ακολούθως έφυγαν για σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί για να κλείσει το θέμα, να σταματήσει δηλαδή την «αιμορραγία» από περιφερειακά πανεπιστήμια προς το κέντρο, μέχρι και σήμερα δεν έχει τελειώσει αυτό το ζήτημα και κινδυνεύουμε δυστυχώς να πάμε με το ίδιο καθεστώς και του χρόνου. Αυτό θα σημαίνει ότι, όπως συνέβη και πέρυσι, πολλά παιδιά θα εγκαταλείπουν τα σπίτια μετά από τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, θα μένουν τα ακίνητα για πάρα πολλούς μήνες ξενοίκιαστα και πολλοί ιδιοκτήτες, που έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα, θα αναγκάζονται ένα ακίνητο της τάξεως των 300 ευρώ να το «ρίξουν» στα 220 ευρώ, για να μπορέσουν να το μισθώσουν.

Σταθεροποίηση στις τιμές εκμίσθωσης, με κατά περίπτωση μειώσεις

ΠτΘ: Οι τιμές των ενοικίων έχουμε την εντύπωση ότι έχουν μειωθεί ήδη τα τελευταία χρόνια…
Γ.Γ.:
Παραμένουν λίγο-πολύ στα περσινά επίπεδα, αν και μειώσεις υπάρχουν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές και σε συγκεκριμένα ακίνητα. Τα ακίνητα του κέντρου, τα ακίνητα που είναι πολύ καλής κατασκευής ή τα ακίνητα, που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, όπως είναι τα δυάρια και τα τριάρια, αυτά μένουν στις τιμές, που ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Έχουμε δηλαδή μια σταθεροποίηση των τιμών. Μόνο αφότου προέκυψε το θέμα των μεταγραφών και με την αναστάτωση, που προκλήθηκε, υπήρξαν μειώσεις τιμών, αλλά κατά περίπτωση.

«Βλέπουμε ιδιοκτήτες να μην εισπράττουν ενοίκιο για έναν, δύο, τρεις ή πέντε και έξι μήνες»

ΠτΘ: Η κρίση, που έχει πλήξει έντονα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, επομένως και των φοιτητών της πόλης μας, έχει προκαλέσει προβλήματα του τύπου να μην καταβάλλονται έγκαιρα τα μισθώματα και σε τι έκταση είναι αυτά;
Γ.Γ.:
Ναι, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Σκεφτείτε ότι μια οικογένεια φοιτητή μπορεί την ίδια στιγμή να νοικιάζει ένα σπίτι και να έχει κάποια έξοδα για το ακίνητο που διατηρεί στην πόλη της. Πολλά νοικοκυριά με μεγάλη δυσκολία τα «φέρνουν βόλτα» για να συντηρήσουν το ένα ακίνητο, που έχουν, την κύρια κατοικία τους, πόσω μάλλον αν θα πρέπει να συντηρήσουν ένα δεύτερο ακίνητο, με όλα τα έξοδα που συνεπάγεται. Υπάρχουν, λοιπόν, τέτοια ζητήματα και βλέπουμε ιδιοκτήτες, που έχουν υποχρεώσεις έναντι του κράτους, έναντι των τραπεζών, να φτάνουν στο σημείο να μην εισπράττουν ενοίκιο για έναν, δύο, τρεις ή πέντε και έξι μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις φταίει η υπάρχουσα κατάσταση, όπως συμβαίνει και τώρα με την τραπεζική αργία, αλλά σε άλλες περιπτώσεις φταίει το ότι πολλοί το έχουν επάγγελμα να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να επικαλούνται το θέμα της κρίσης.

Φυσικό αέριο στην πόλη και ανακαινίσεις κατοικιών στις περιοχές με μικρή σήμερα ζήτηση

ΠτΘ: Παρατηρούμε το φαινόμενο στο κέντρο της Κομοτηνής ή σε κάποιες δημοφιλείς συνοικίες της να μπορεί κανείς να νοικιάσει το ακίνητό του σε υψηλές τιμές, την ίδια στιγμή όμως που υπάρχουν περιοχές, στα βόρεια και στα ανατολικά της πόλης, οι οποίες δεν είναι τόσο δημοφιλείς, τουλάχιστον για τους φοιτητές. Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, για να αλλάξει αυτή η εικόνα;
Γ.Γ.:
Αυτά τα ζητήματα τα έχουμε εντοπίσει εδώ και καιρό. Κατά καιρούς μάλιστα έχουμε καταθέσει και κάποιες προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει. Καταρχήν, στην Κομοτηνή θα έπρεπε να «τρέξουμε» λίγο το ζήτημα με το φυσικό αέριο, το οποίο θα μπορούσε να λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Να διαφοροποιήσει δηλαδή τα δεδομένα και στη μίσθωση και στις τιμές και να κάνουμε πιο ελκυστική την πόλη. Διότι η μίσθωση ενός ακινήτου δε συνεπάγεται αποκλειστικά την πληρωμή του ενοικίου, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συνοδευτικά έξοδα, η ΔΕΗ, το νερό, τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Όσο μειώνουμε το συνολικό κόστος, είτε με την ενέργεια είτε με οτιδήποτε άλλο, είναι θετικό και προς όφελος και της πόλης και των ακινήτων και των ιδιοκτητών.
Κατά δεύτερον, η Κομοτηνή είναι δομημένη έτσι, που η ζήτηση έχει να κάνει με τις στάσεις λεωφορείων κυρίως. Όσα ακίνητα είναι λοιπόν γύρω από τη στάση της Παλιάς Νομικής, όσα είναι στην Παλιά Πρυτανεία και στην περιοχή της οδού Εγνατίας, αυτά είναι που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι στρατιωτικοί από την άλλη κινούνται στον χώρο του κέντρου, προς την πλευρά των στρατοπέδων. Κινούνται σε άλλες περιοχές, όπως του ΟΑΕΔ ή του Νοσοκομείου, αν υπάρχει ένα ακίνητο, που θα τους καλύψει με τα χαρακτηριστικά του, θα έχει χαμηλά κοινόχρηστα και θα έχει αρκετές παροχές. Σε τέτοια ακίνητα θα μπορούσαν να πάνε, όμως αυτές οι περιπτώσεις ενοικιαστών είναι περιορισμένες σε αριθμό. Από εκεί και μετά, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα σε περιοχές, όπως είναι η περιοχή Ζυμβρακάκη, για να υπάρχει μια ανοικοδόμηση. Γιατί αυτές οι περιοχές έχουν το παλιό καθεστώς κατασκευής, δηλαδή ισόγειες κατοικίες, μονοκατοικίες κλπ., κι επειδή δεν είχαν την υψηλότερη ζήτηση, δεν έχουν χτιστεί  νέες οικοδομές. Όσες οικοδομές χτίστηκαν στις εποχές, που υπήρχε έντονη δραστηριότητα, δηλαδή πριν από μια δεκαετία, χτίστηκαν σε περιοχές άμεσης ζήτησης. Αυτή τη στιγμή, που μιλάμε, είναι αδύνατο να χτιστεί μια καινούργια οικοδομή. Θα προτείναμε λοιπόν αυτά τα ακίνητα να ανακαινιστούν τουλάχιστον μέσω κάποιων προγραμμάτων, ούτως ώστε να αναβαθμιστούν για να μπορέσουν να «τραβήξουν» και εκεί κάποιες περιπτώσεις ενοικιαστών.
Από την άλλη, βέβαια, μία σημαντική παράμετρος είναι η πρόσβαση και η μετακίνηση με την τοπική συγκοινωνία και πολλά άλλα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν παρεμβάσεις και από τους τοπικούς φορείς, αλλά το ζήτημα έχει να κάνει και με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν, να ασχοληθούν με κάποια προγράμματα ανακαίνισης, για να κάνουν ελκυστικά και τα ακίνητά τους και τις περιοχές αυτές.

Στον «πάγο» τα συμφωνητικά εξαιτίας της τραπεζικής αργίας

ΠτΘ: Η τραπεζική αργία, που επιβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, πώς επηρεάζει την κίνηση στην αγορά ακινήτων;
Γ.Γ.:
Έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει όλες οι συναλλαγές, πέρα από τη διαδικασία του e-banking. Σε επίπεδο αγοραπωλησίας, για παράδειγμα, κανείς πωλητής δεν δέχεται να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Φοβάται μέχρι και σήμερα μήπως γίνει κάποιο «κούρεμα» στις καταθέσεις. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις, που προβλέπεται η πληρωμή φόρου μεταβίβασης. Κι αυτό, διότι δεν μπορούν οι τράπεζες να κόψουν τραπεζική επιταγή υπέρ της Δ.Ο.Υ.,  αφού όπως γνωρίζετε για ποσά πάνω από 500 ευρώ απαιτείται επιταγή ως τρόπος συναλλαγής. Επομένως δεν μπορούν να πληρωθούν οι φόροι μεταβίβασης για να κάνουμε τα συμβόλαια. Επίσης, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να γίνει μεταφορά ποσού μέσω τράπεζας ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ενεργοποιημένο το e- banking. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν να κάνουν χρήση του e- banking και αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα. Δυστυχώς, κλείνουν συμφωνίες αλλά δεν μπορούν να έχουν τα χρήματα οι συμβαλλόμενοι για να μπορέσουν να υπογράψουν τα συμβόλαια. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν λειτουργούν καλή τη πίστη.

Φαινόμενα παραμεσιτίας προκαλούν προβλήματα στους νόμιμους μεσίτες

ΠτΘ: Εντέλει, πώς είναι να ασκεί κανείς το επάγγελμα του μεσίτη στην Κομοτηνή; Διέρχεστε την κρίση που αντιμετωπίζει συνολικότερα η αγορά; Ποια τα ιδιαίτερα προβλήματα στον χώρο σας;
Γ.Γ.:
Επειδή μιλάμε για μια φοιτητική περιοχή, καθώς και για μια περιοχή που έχει μεγάλη ζήτηση από στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς κλπ, καταγράφεται ένα φαινόμενο να «ανθίζουν» και τα μεσιτικά γραφεία, που δουλεύουν με τελείως παράνομο τρόπο ή οι παραμεσίτες. Ειδικά σε τέτοιες περιόδους, ο κάθε ένας κάνει το επάγγελμα το δικό μας. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.

Δηλαδή έχουμε γραφεία, που λειτουργούν με παράνομο τρόπο και αυτό το λέω με  την ιδιότητα του μέλους του πειθαρχικού των μεσιτικών γραφείων. Από την άλλη  βλέπουμε γραφεία, που δεν έχουν καν άδεια -συμβαίνει και αυτό- ενώ υπάρχουν και οι παραμεσίτες, που «ξεφυτρώνουν» στην πλατεία ή στην περιοχή της παλιάς Πρυτανείας και προσπαθούν να βγάλουν ένα έξτρα εισόδημα κάνοντας αυτό το επάγγελμα. Συνήθως προσεγγίζουν τον κόσμο, που προσπαθεί να βρει κάποιο ενοικιαστήριο αναρτημένο σε περιοχές, όπως είναι η Πρυτανεία, η Παλιά Νομική, το ΚΤΕΛ κ.λπ. και αρχίζουν να λένε ότι έχουν κάποιο γνωστό, που έχει κάποιο ακίνητο και ότι πρέπει να καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό σ’ αυτούς για να μεσολαβήσουν. Πρέπει να ξέρουμε ότι πρόκειται για άτομα αναξιόπιστα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα ούτε του ιδιοκτήτη, ούτε του ενοικιαστή. Είναι άτομα που θα τα δουν μια ημέρα και δεν θα ξαναδούν ποτέ. Ενεργοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο για ένα μήνα και μετά τα καταργούν. Υπόσχονται πράγματα, που μπορεί να μην υπάρχουν, όπως ότι ένα ακίνητο είναι έτοιμο ενώ δεν είναι τελικά, ή υποστηρίζουν ότι είναι σε κεντρικό σημείο ενώ είναι στο άκρο της πόλης. Επίσης, υπάρχουν τελευταία περιπτώσεις με επαγγελματίες, που κατέχουν άλλη δραστηριότητα, όπως ιδιοκτήτες σε αρτοποιία ή παντοπωλεία, οι οποίοι επιδίδονται σε συνεχόμενη ανάρτηση ενοικιαστηρίων και δημιουργούν πρόβλημα στο δικό μας επάγγελμα.

Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να προστατέψουμε το επάγγελμά μας, να γίνουμε πρώτα απ’ όλα εμείς νόμιμα γραφεία, να τραβήξουμε τον κόσμο στα γραφεία μας, να εξυπηρετούμε με νόμιμο και διαφανή τρόπο, να μην εξαπατούμε κανέναν κι από εκεί και μετά να απαιτήσουμε τα πράγματα να γίνονται σωστά και με το νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε να έχουμε κανέναν απέναντί μας, όμως μας δημιουργούν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή συντηρούμε οικογένειες, συντηρούμε τις έδρες μας σε δύσκολες περιόδους και με δυσθεώρητα έξοδα. Όλοι αυτοί, που παράπλευρα κάνουν αυτό το επάγγελμα, μας δημιουργούν πρόβλημα και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν και να δούμε κατά πόσο η πολιτεία μπορεί να τα ξεκαθαρίσει. Πρώτα απ’ όλα, όμως, έλεγχος στα γραφεία μας, πρώτα απ’ όλα στο δικό μας κλάδο, και μετά να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα υπόλοιπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.