Παραταση για την εκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις

Παρατείνεται και επισήμως μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 η υποβολή δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας για μειωμένο ΕΝΦΙΑ, με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με την απόφαση, «στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους απόφαση ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής».

Ο συγκεκριμένος όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

  • Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.
  • Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY 344.000 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων (ΑΤΑΚ) θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το φόρο να είναι μειωμένος έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Οι αιτήσεις που «κόπηκαν»

Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις «κόπηκαν» από την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κατοικία είτε δεν ήταν ασφαλισμένη και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα είτε η ασφαλισμένη αξία ήταν μικρότερη των 900 ευρώ το τ.μ.

Με βάση το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Έτσι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών φόρος μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.