Με ενταση ξεκινησε η συσκεψη των φορεων για το προγραμμα του ΟΑΕΔ

Σύσκεψη των φορέων πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, προκειμένου για την αναζήτηση μιας φόρμας, κατά την οποία θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης Ροδόπης», που εξήγγειλε ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Πεταλωτή. Στην αρχή της συζήτησης υπήρξε ένταση, καθώς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός καταφέρθηκε εναντίον της Ομοσπονδίας με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, που έκαναν λόγο για παρακώλυση της εφαρμογής του νέου προγράμματος από το εργατικό κέντρο. Σύντομα, ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν και συμφώνησαν όλοι σε συνεργασία, προκειμένου για την αξιοποίηση του προγράμματος προς όφελος επαγγελματιών και εργαζομένων. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλίδης παρουσίασε ένα προσχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος στη Ροδόπη, πάνω στο οποίο οι φορείς εξέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Τελικά, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση και συμφωνήθηκε εκ νέου συνάντηση τους σε διάστημα 15 ημερών.

Μιχάλης Βεζυργιαννίδης «Να δώσουμε μια καλή ψυχολογία πλέον στους επαγγελματίες»

Ο κ. Βεζυργιαννίδης αναφέρθηκε στο στόχο της σύσκεψης, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας φόρμας, εντός της οποίας θα τεθούν όλα τα δεδομένα και των επαγγελματιών, αλλά και των εργαζομένων «ώστε να δώσουμε μια ψυχολογία καλή πλέον στους επαγγελματίες, για να προσδοκούν ένα πρόγραμμα με χειροπιαστά όμως αποτελέσματα, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε από την ανεργία, και με συγκεκριμένα χρήματα». «Αυτά τα χρήματα», τόνισε, «θα πρέπει να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε από κρατικούς πόρους και όχι από ευρωπαϊκούς, ώστε να μην υπάρχει θέμα καθυστέρησης». «Σε αναμονή των εξελίξεων αυτής της συνάντησης», συνέχισε, «αλλά και του χρόνου, που θα γίνει η δεύτερη συνάντηση θα έχουμε ένα συμπέρασμα, που θα μας καθοδηγεί από εδώ και στο εξής στο πρόγραμμα αυτό».

«Υπάρχουν ήδη προτάσεις και προσχέδια και αυτά θα κατατεθούν»

Σε ερώτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα εφόσον περνά ο χρόνος, ο κ. Βεζυργιαννίδης απάντησε ότι «ο χρόνος έτρεχε μέχρι σήμερα. Εφόσον βρεθήκαμε σήμερα, ο χρόνος γυρίζει αντίστροφα υπέρ όλων ημών, που καθίσαμε στο τραπέζι του διαλόγου, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Υπάρχουν ήδη προτάσεις, γιατί συζήτησα με τους φορείς, υπάρχουν προσχέδια και αυτά θα κατατεθούν. Αυτό, που θέλουμε ως Ομοσπονδία είναι να καταγράψουμε ένα αριθμό αιτημάτων, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν έστω τα ελάχιστα, που μπορούν μέσω του ΟΑΕΔ».

Στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων, που θέτει ο ΟΑΕΔ κλίνει και η Ομοσπονδία. Όπως δήλωσε ο κ. Βεζυργιαννίδης, «όλα συναινούν και πιστεύω ότι είναι θέμα εκπαίδευσης, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την δημιουργία επιχειρήσεων χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς να υπάρχει διαγνωσμένο ένα επάγγελμα, που χρειάζεται να στελεχωθεί. Πρέπει να φύγουμε από την επιδοματική πολιτική του ΟΑΕΔ των προηγούμενων χρόνων, να υπάρχει ένα επίδομα που θα βρίσκει ανταπόδοση, να υπάρχουν δικλείδες, που θα προστατέψουν και την επιχειρηματικότητα, αλλά και τον επαγγελματία, πού θέλει να αναπτυχθεί».

Παντελής Μαγαλιός «Βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και να καταγγείλουν ότι αυτοί είναι υπέρ της ανάπτυξης και κάποιοι άλλοι όχι»

«Αυτό, που προέκυψε μετά από ένα μήνα της παρουσίας του κ. Κικίλια στην Κομοτηνή είναι ότι κάποια νοσηρά μυαλά εδώ στην Κομοτηνή νομίζουν ότι θα πάρουν πακτωλό χρημάτων και θα τα βάλουν στην τσέπη τους» έσπευσε να τονίσει ο κ. Μαγαλιός στις δηλώσεις του. Και συνέχισε, «αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν, αλλά θα πρέπει να κατοχυρώσουμε και τον ΟΑΕΔ και την κυβέρνηση και το κράτος ότι αυτά έχουν σταματήσει. Δεν πρόκειται να γίνουν προγράμματα τέτοιου είδους, που θα βάλουν στην τσέπη κάποιοι χρήματα και ο εργαζόμενος θα είναι στο περιθώριο. Είμαστε αντίθετοι με αυτό και έχουμε κάνει σχέδια για αυτό το πρόγραμμα και με τη ΓΣΕΕ, που δεν εμπλέκεται σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως η Κομοτηνή, διότι αυτές είναι για φθίνουσες περιοχές οι οποίες έχουν χάσει το εργατικό τους δυναμικό και δεν εμπλέκονται οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες σε αυτά τα προγράμματα. Είναι θέμα των εργαζομένων και του ΟΑΕΔ. Εμείς πρέπει πρώτα να κατοχυρώσουμε από πού θα βρεθούν τα χρήματα, κάτι που δεν έχουμε κατοχυρώσει. Έχουμε όμως καταρτίσει ένα σχέδιο του οποίου γνώμονας είναι να αποδείξουμε από το εθνικό ταμείο διότι η ΕΕ δεν δίνει πλέον χρήματα ότι η φθίνουσα περιοχή μας δεν έχει άλλα περιθώρια. Αυτό δεν το κατάλαβαν οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες και νομίζουν ότι θα βάλουν στην τσέπη τους χρήματα από αυτά τα λεφτά .Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι η περιοχή έχει τεράστιο πρόβλημα, ώστε με στοιχεία να μας εμπιστευτούν και να δώσουν χρήματα για καινούργιες θέσεις εργασίας, αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες να μη χαθούν, ώστε να μπορέσει το εργατικό δυναμικό να παραμείνει στην πόλη. Δεν είναι θέμα ανάπτυξης. Κανένας φορέας δεν είναι κατά αυτής, αλλά πρέπει να υπάρχουν στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε την Αθήνα και τις Βρυξέλες ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν τους έχουμε πείσει για ένα λόγο, γιατί όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την κρίση». «Δεν θέλω να ρίξω σε κανένα ευθύνη», κατέληξε, «απλά βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και να καταγγείλουν ότι αυτοί είναι υπέρ της ανάπτυξης και κάποιοι άλλοι όχι. Ουαί και αλλοίμονο να μιλάς αυτή τη στιγμή για πατρίδα, όταν αυτή την πατρίδα την καταστρέψαμε όλοι μας»

Ενστάσεις επί του περιεχομένου του προγράμματος του ΟΑΕΔ

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, υποστηρίζοντας ότι «τα ολοκληρωμένα προγράμματα, όπως προανέφερα, είναι για φθίνουσες περιοχές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν. Δηλαδή να πάρουν για δύο χρόνια εργαζόμενο και να πληρώνει ο ΟΑΕΔ τις ασφαλιστικές εισφορές και να τον κρατήσουν για άλλους δώδεκα μήνες και να τον πάρουν για τέσσερα χρόνια και να τον κρατήσουν δεκαοκτώ μήνες. Αυτά τα σχέδια, που υλοποιούνται, οι επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να τα πάρουν, διότι έχουν απολύσεις και αυτό είναι ντιρεκτίβα της ΕΕ και δεν μπορεί να αναιρεθεί. Άρα καταλήγουμε σε αυτό, που είπα προηγουμένως, ότι δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται. Εμείς προσπαθούμε να εξαλείψουμε το θέμα των απολύσεων, το οποίο είναι πάρα πολύ βαρύ. Προσπαθούμε να ανεβάσουμε τους ανέργους γιατί σύμφωνα με το σχέδιο της Καστοριάς είχε 350 άτομα, αλλά εδώ έχουμε περισσότερα από αυτά στον πρώην Λαναρά, εδώ μιλάμε περίπου για τρεις χιλιάδες άτομα. Για παράδειγμα θα σας πω ότι το πρόγραμμα στην Καστοριά στοίχισε 13 εκατομμύρια, της Softex στη Δράμα 27 εκατομμύρια για 400 άτομα και το σχέδιο που επεξεργασθήκαμε της Θράκης στοίχισε 6.800. Το θέμα είναι από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό σχέδιο, αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι πράγματι έχουμε πρόβλημα. Εδώ και ένα μήνα κάναμε μελέτη αλλά είχαμε την ατυχία, όταν πήγαμε στην Αθήνα ο Κικίλιας να είναι στις Βρυξέλλες και ακόμη δεν έχουν έρθει οι υπηρεσιακοί παράγοντες, για να μας πουν από ποιο ταμείο θα εκταμιευτούν τα χρήματα και πόσα θα είναι. Εμείς θα βαδίσουμε σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίσαμε εδώ και καιρό με την Αναπτυξιακή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.