Λυσεις για τη Ροδοπη μελετα το Ινστιτουτο της ΓΣΕΒΕΕ

Ώστε να αντιστραφεί η απώλεια πόρων εξαιτίας της γειτνίασης με την Βουλγαρία

Επισκέψεις στη Ροδόπη του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά

Την  Ροδόπη επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος παρέστη στην κοπή της πίτας της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, ενώ είχε και συναντήσεις με φορείς της περιοχής, ιδιαίτερα στην περιοχή των Σαπών, όπου συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο.

Ο κ. Καββαθάς στις συναντήσεις του συζήτησε τα προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, συνοδευόμενος από τον κ. Ανέστη Βαφειάδη, πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σημείωσε πως πέρα από τα κοινά προβλήματα που έχουν οι επαγγελματίες της περιοχής, πλήττονται ιδιαίτερα από την γειτνίαση με την Βουλγαρία, που λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, οδηγεί σε μαρασμό τις επιχειρήσεις της Ροδόπης.

Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρές επιχειρήσεις

Το 2022, πανελλαδικά,  είχε θετικά και αρνητικά, σημείωσε, με ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο να διαδέχεται ένα καλύτερο καλοκαίρι, λόγω της αύξησης του τουρισμού, που όμως η ενεργειακή κρίση επηρέασε αρνητικά όλες τις επιχειρήσεις, λόγω του αυξημένου κόστους τόσο σε πρώτες ύλες όσο και ενέργεια.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το κλάδο τους είναι η έλλειψη ρευστότητας, με μία στις 2 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ στο 28% τα ταμειακά διαθέσιμα δεν φτάνουν να καλύψουν το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα.

Από την άλλη παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων από τις τράπεζες, αλλά και από την πολιτεία, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποκλείει ουσιαστικά το σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Και αυτό γιατί πέρα του ότι περνά μόνο από τις τράπεζες, έχει αποκλείσει τις συνεταιριστικές, κάτι που σηματοδοτεί την κατεύθυνση της πολιτικής του για τους πολύ λίγους.

Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, κλειστό το τραπεζικό σύστημα

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν πως έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε ύψος περίπου 5 δις ευρώ, και πάνω από 10 δις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Για αυτό και πρότεινε την επιστροφή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε, έδωσε ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση με τις θέσεις και τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας, αδιαφορώντας στις προτροπές της κυβέρνησης, με τον κ. Καββαθά να επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μέτρα πίεσης προς τις τράπεζες, όπως τον αναβαλλόμενο φόρο, που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό για να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, και να μειώσουν το κενό μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

Σε αυτό το σημείο εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μιας και δεν έχουμε πληθωρισμό ζήτησης, αλλά κόστους.

Λύσεις για το θέμα της συνοριακότητας μελετά το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ

Όσο για τα επιμέρους προβλήματα της Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο κ. Καββαθάς επικεντρώθηκε στο θέμα της συνοριακής διάβασης, αφενός της εισόδου από τη γειτονική χώρα, αφετέρου της φυγής πολλών Ελλήνων που περνούν για αγορές σε αυτή. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος, γιατί θα οδηγήσει σε μαρασμό τις επιχειρήσεις της Ροδόπης» τόνισε.

Όταν 1,5 εκατ. τουρίστες, επεσήμανε ο ίδιος, περνούν από την διάβαση της Νυμφαίας, θα πρέπει να υπάρχει ένα όφελος για τη Ροδόπη και την Κομοτηνή, και να μην είναι χώρος διέλευσης, με την Κομοτηνή να γίνεται περιοχή city break για τους τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι πρόθυμη, σε συνεργασία με το ινστιτούτο της, να μελετήσει τις επιπτώσεις από την γειτνίαση με τη Βουλγαρία, που έχει πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερο κόστος ζωής. Είναι δεδομένο, ανέφερε, πως στις περιοχές που έχουν συνοριακότητα, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όχι στη λογική της δημιουργίας οικονομικών ζωνών με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, που θα λειτουργήσει ως ντόμινο σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε κάποιες σκέψεις, τις συζητάμε με την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και το επόμενο διάστημα θα μπορεί το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ να δώσει τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Καββαθάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.