Λιγοτερα σπιτια, υψηλοτερα ενοικια για τους φοιτητες στην Κομοτηνη

Ανάρπαστα έγιναν τα διαθέσιμα σπίτια από τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα να αυξάνει τις τιμές

Αυξήθηκαν τα ενοίκια για την φοιτητική κατοικία στην Κομοτηνή, κυρίως λόγω της μικρότερης από το σύνηθες διαθεσιμότητας διαμερισμάτων για τη διαμονή τους, με τους ενδιαφερόμενους να κλείνουν όσα διαθέσιμα σπίτια υπήρχαν το συντομότερο δυνατό.

Ένας από τους παράγοντες που μειώνουν την διαθεσιμότητα των σπιτιών είναι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη μας, όπως το δίκτυο Φυσικού Αερίου και το εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, οι εργαζόμενοι στα οποία διαμένουν σε διαμερίσματα στην πόλη.

Έτσι σπίτια που παλιότερα νοικιαζόταν γύρω στα 300 ευρώ, έφτασαν στα 350 με 380 ευρώ, με τα ακριβότερα να ξεπερνούν τα 500 ευρώ, και μάλιστα να είναι από τα πρώτα που έφευγαν.

Μεγάλο το ενδιαφέρον, άμεσα η ενοικίαση των διαμερισμάτων

Η αγορά φέτος προσαρμόστηκε καλύτερα στην ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Ιουλίου, από ό,τι την περυσινή χρονιά που υπήρξε ένα σοκ, όμως δεν είχαμε πολλά σπίτια διαθέσιμα, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καραθανάσης από την REMAX Morphi.

Από την Πέμπτη το απόγευμα που βγήκαν οι βάσεις ξεκίνησε η έλευση των ενδιαφερόμενων, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα όλα τα διαθέσιμα μέχρι τότε σπίτια είχαν κλείσει, σε αντιστροφή του φαινομένου που είχε παρατηρηθεί πέρυσι, όταν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν έκλειναν οικίες.

Η εικόνα που έχει μάλιστα είναι πως φέτος οι επίδοξοι ενοικιαστές κινήθηκαν περισσότερο μέσω μεσιτικών γραφείων, με λίγους πελάτες να βρίσκουν σπίτια μόνοι τους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. «Ήρθαν στο μεσιτικό, έβλεπαν σπίτια, γυρνούσαμε και έκλειναν» ανέφερε, με τα ίδια σπίτια που έφυγαν πέρυσι μέσα σε ένα μήνα, να φεύγουν φέτος την πρώτη εβδομάδα.

Η έλλειψη διαθεσιμότητας βέβαια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο των ενοικίων, με σπίτια που έφευγαν πέρυσι για 300 ευρώ να νοικιάζονται φέτος στα 370 ευρώ, όμως ήταν χαρακτηριστικό ότι έκλειναν γρήγορα, με ελάχιστα παράπονα, και ο κόσμος ήταν πολύ αποφασισμένος.

Σημείωσε πάντως πως είχαμε το φαινόμενο τα ακριβότερα σπίτια να είναι περιζήτητα, και αυτά των 500 ευρώ και άνω να είναι από τα πρώτα που νοικιάζονται. Μάλιστα είχαν περιπτώσεις που τα διαμερίσματα ακόμα βρίσκονται υπό ανακαίνιση, με παράδοση μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, και παρόλα αυτά νοικιάζονταν άμεσα.

Παρατήρησε επιπλέον πως πλέον η αγορά έχει πάει σχεδόν εξολοκλήρου στα επιπλωμένα διαμερίσματα, ενώ και η κατάσταση όσο αφορά τον εξοπλισμό τους από τους ενοικιαστές έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με παλιότερα, κάτι που κάνει την επιλογή ακόμα πιο ελκυστική.

Παρατήρησε πάντως πως ενώ παλιότερα το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στην περιοχή της παλιάς Πρυτανείας, λόγω της στάσης, το ενδιαφέρον πλέον έχει αρχίσει να στρέφεται προς την πρώτη στάση, στην Παλιά Νομική.

Τέλος είχαν και περιπτώσεις ενοικιαστών από τουριστικές περιοχές, που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, που νοίκιασαν σπίτια με τις φωτογραφίες μέσω διαδικτύου και τη διαβεβαίωση από το γραφείο ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Η μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε την πρώτη εβδομάδα μετά την ανάρτηση των βάσεων, και ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει, πρακτικά δεν έχουν απομείνει σπίτια, και κάθε φορά που εμφανίζεται κάποιο διαθέσιμο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η ενοικίαση σχεδόν άμεση.

Κάποια σπίτια θεωρητικά θα είναι διαθέσιμα μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όμως ο αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ αναμένεται και η έλευση των αναπληρωτών καθηγητών, που θα θέλουν να νοικιάσουν για ένα χρόνο, και των Κυπρίων, που οι βάσεις τους βγαίνουν τέλη Αυγούστου.

Αύξηση των τιμών λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας

Παρόλο που το ενδιαφέρον από τους φοιτητές ξεκινά με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, από φοιτητές που είναι σίγουροι ότι πέρασαν στην πόλη, η μεγάλη έλευση γίνεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων, σημείωσε ο κ. Πέτρος Ζωγράφου, με την πόλη να γεμίζει για περίπου μία εβδομάδα μετά.

Το πρόβλημα φέτος, τόνισε, ήταν ότι δεν είχαν πάρα πολλές κατοικίες διαθέσιμες, μιας και τα μεγάλα έργα που γίνονται είχαν σαν αποτέλεσμα να δίνονται πολλά επιπλωμένα σπίτια στις εταιρείες αυτές.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με παλιότερα, το ενδιαφέρον των φοιτητών έχει στραφεί στις επιπλωμένες κατοικίες. «Πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια οι περισσότεροι ήθελαν κενά σπίτια για να τα επιπλώσουν, τώρα λόγω και της κρίσης επιθυμούν να μην έχουν τα έξοδα της επίπλωσης» ανέφερε.

Αυτό μάλιστα κάνει και πιο εύκολη την αλλαγή κατοικίας, γιατί κάποιος μπορεί να μετακινηθεί πολύ πιο εύκολα από επιπλωμένο σε επιπλωμένο σπίτι, από το να το έχει επιπλώσει και έχει όλο το κόστος της κατοικίας.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο όπως κάθε χρόνο, και φέτος, τα ενοίκια ήταν ανεβασμένα, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι όπως προανέφερε, οι εταιρείες πήραν κατοικίες αρκετά ακριβότερα από τους φοιτητές, που μαζί με την έλλειψη διαθεσιμότητας, έσπρωξε και τα υπόλοιπα ενοίκια.

Οι τιμές βέβαια εξαρτώνται από τη θέση, την παλαιότητα, αν είναι επιπλωμένο, ακόμα και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ο κ. Ζωγράφου όμως έφερε ως παράδειγμα μια δίχωρη γκαρσονιέρα σε πολύ καλή κατάσταση νοικιαζόταν παλιότερα σε μέσο όρο στα 300 ευρώ, και φέτος έχει πάει στα 350 με 380, αγγίζοντας και τα 400 ευρώ.

Μάλιστα τα 400 ευρώ ως ενοίκιο κατοικίας πλέον είναι συχνό φαινόμενο, όταν παλιότερα σε αυτές τις τιμές ήταν πιο εξεζητημένα σπίτια, τα οποία πήγαν με τη σειρά τους στα 550 και 600 ευρώ.

Όσο για την προσέλευση των επίδοξων ενοικιαστών, φέτος ήταν πιο προετοιμασμένοι για την ανάρτηση των βάσεων στα τέλη Ιουλίου, όμως αυτή έχει και θετικά, και αρνητικά.

Στα αρνητικά είναι πως αφενός πολλοί ήταν ήδη διακοπές, ενώ και υπάρχουν σπίτια τα οποία έχουν κρατήσει φοιτητές μέχρι την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, στα οποία η πρόσβαση για την επίδειξη είναι δύσκολη, κάτι που όμως σημαίνει πως και το επόμενο διάστημα θα βγαίνουν νέες κατοικίες στην αγορά.

«Και για εμάς τα μεσιτικά γραφεία σίγουρα είναι πιο δύσκολο τώρα που βγαίνουν νωρίτερα τα αποτελέσματα, μιας και πρέπει να μείνουμε στα γραφεία μας εν μέσω θέρους» σημείωσε, όμως ως αντίστιξη, θεωρεί πως η όλη περίοδος του φοιτητικού ενοικίου βαίνει πιο ομαλά, διότι έχοντας περισσότερο χρόνο, μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους, έχοντας περισσότερο χρόνο για επιδείξεις και την εξυπηρέτησή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.