Κτηνοτροφοι ΑΜ-Θ: «Μικρο καλαθι» για την ικανοποιηση των αιτηματων τους μετα και την συναντηση τους με τον Σ.Κελετση

Τον απολογισμό της συνάντησης που έλαβε χώρα στην έδρα της ΠΑΜ-Θ κάνει στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος

«Μικρό καλάθι» ως προς την ικανοποίηση έστω μέρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια και τα οποία παραμένουν άλυτα, κρατούν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατάκο, στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Η παρουσία του Υφυπουργού αλλά και το ΓΓ όπως εξήγησε ο πρώτος στις δηλώσεις του έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος των κτηνοτρόφων να βρεθούν στην περιοχή ώστε να δουν αλλά και να ενημερωθούν δια ζώσης για τα αιτήματα του κλάδου, για τα οποία ωστόσο ο κ.Κελέτσης δήλωσε ενήμερος.

«Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ βρισκόμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις σε όσα τους απασχολούν , και την επόμενη ημέρα να εξετάσουμε στο Υπουργείο ποια από τα θέματα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα» επεσήμανε ο κ.Κελέτσης τονίζοντας πως «οι επαφές είναι διαρκείς με τους κτηνοτρόφους σε όλη την περιφέρεια , και πάντα προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα του κλάδου».

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις λύσεις που προτείνονται ο ίδιος εμφανίστηκε φειδωλός, εξηγώντας πως ειδικά στο θέμα της νέας ΚΑΠ «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε σε γενικές γραμμές μπορούμε όμως να εξειδικεύσουμε» για να επισημάνει πως «στη κατεύθυνση της ενίσχυσης και της στήριξης του κλάδου η προσπάθεια είναι καθημερινή και διαρκής».

Νέα ΚΑΠ,  βοσκότοποι και ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ στην ατζέντα της συζήτησης

Η νέα ΚΑΠ αλλά και το θέμα των βοσκοτόπων ήταν τα δύο κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε η σύσκεψη η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ.Νίκο Δημόπουλο κράτησε περισσότερες των δύο ωρών, όπως και το ζήτημα του «ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ» που παρά τις υποσχέσεις παραμένει ακόμα «στα χαρτιά». Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο κ. Δημόπουλος έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για ένα σύστημα «ψηφιοποίησης» του προϊόντος από τον παραγωγό έως και το ράφι ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα και το οποίο αντιμετωπίζει την παραβατικότητα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Πρόκειται για εξαγγελία του Πρωθυπουργό προ διετίας, που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τόνισε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο αναμένουν αλλαγές ως προς τα αιτήματα που κατέθεσαν δήλωσε απαισιόδοξος.

«Με τη μικρή εμπειρία που έχω εγώ προσωπικά αλλά  και συνάδελφοι από το 2010  και  μετά, ποτέ δεν ήμασταν αισιόδοξοι διότι δεν έχουμε απόδειξη της αλλαγής. Πρέπει να γίνει μια αλλαγή σοβαρή» ανέφερε ο κ.Δημόπουλος εξηγώντας πως επικαλούνταν συνεχώς τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Όταν επικαλείσαι μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης, την προηγούμενη κυβέρνηση, σημαίνει ότι κι εσύ δεν έχεις κάνει κάτι να αλλάξεις. Και δεν μπορεί να επικαλούμαστε συνεχώς τους  παλιούς. Σήμερα τι κάνουμε;» διερωτήθηκε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως κάλεσαν ακόμα μια φορά το υπουργείο να πράξει τα απαραίτητα για την διάσωση της κτηνοτροφίας.

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας εξέφρασε την ελπίδα τα αιτήματά τους να εισακουστούν ωστόσο όπως τόνισε «όταν ακούτε και τον υφυπουργό ο οποίος στην ουσία είναι από την περιοχή μας, γνωρίζει τα προβλήματα, δεν  έκανε κάτι μέχρι να εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο για να αλλάξουν πολλά πράγματα, παρότι  είχε ενημερωθεί,  και τώρα που έγινε υφυπουργός  λέει θα δούμε, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα».

Να υπερασπιστούμε την εκτατική και ποιοτικότερη παραγωγή

«Εμείς θέλουμε να αλλάξουν, διότι αν δεν αλλάξουν  θα φύγουν οι κτηνοτρόφοι από το επάγγελμα» πρόσθεσε τονίζοντας ωστόσο πως η κτηνοτροφία που τελικά προκρίνεται από την Πολιτεία, όπως φάνηκε και από τα βραβεία του Αγρότη της χρονιάς που ακολούθησαν της συνάντησης, είναι διαφορετική.

Κλείνοντας ο κ.Δημόπουλος εξήγησε πως «θα πρέπει συνολικά κάποια στιγμή να δούμε και να αποφασίσουμε τι κτηνοτροφία θέλουμε. Σε μια χώρα που είναι σαν ένας βράχος μέσα σε έναν ωκεανό, δηλαδή το ανάγλυφό της είναι τόσο ιδιόμορφο που δεν προκρίνει την εντατική παραγωγή, αλλά την εκτατική και ποιοτικότερη παραγωγή, για την οποία μιλούν και όλοι οι υπουργοί κτλ, αλλά τελικά ως χώρα δεν ξέρουμε να το εκμεταλλευτούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.