Κωνσταντινος Χαζακης, αναπλ.καθηγητης οικονομικου τμηματος ΔΠΘ: «Ζητουμενο η ενισχυση της φοροδοτικης ικανοτητας των Ελληνων»

«Αν η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές συνδυαστεί με προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας, τότε επιβαρύνουμε το ισοζύγιο πληρωμών μας, χωρίς να πετύχουμε κάτι ουσιαστικό σε έσοδα»

Το θέμα του ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς μέσω των παρεμβάσεων που ενδέχεται να προκύψουν,  εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει.
 
«Όσο αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συζητήσουμε για φορολογικούς συντελεστές έως 18% που είχαμε πριν την κρίση, με διακύμανση σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων» υποστηρίζει σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ο αναπληρωτής  καθηγητής του  τμήματος  οικονομικών επιστημών του ΔΠΘ,  ειδικός στην οικονομική ανάπτυξη κ. Κωσταντίνος Χαζάκης.
 
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η φοροδοτική ικανότητα στη χώρα και προτείνει ως διέξοδο για την συγκέντρωση εσόδων, την απόδοση του ανείσπρακτου ΦΠΑ που φτάνει τα 14 δις, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Εξάλλου, απαντά για την ανάπτυξη του πλαστικού χρήματος, οι Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση πιστωτικών καρτών συγκριτικά με τους πολίτες άλλων χωρών.
 

Το ανείσπρακτο ΦΠΑ κλειδί για την τόνωση των εσόδων

 
Ο κ. Χαζάκης αξιολογεί ότι απαιτείται η καθιέρωση φορολογικών συντελεστών έως 18%, με διακύμανση σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπως ίσχυε πριν την οικονομική κρίση. Αναδεικνύει ως κεντρικό  ζήτημα την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
 
Παρότι όπως αναφέρει,  το ΦΠΑ  αποτελεί σήμερα ειδικά έναν «εξαιρετικά άδικο» φόρο, με την προϋπόθεση της μείωσης των συντελεστών στο 13% ή το 14%, την στιγμή που καταρρέουν τα έσοδα  και «το κράτος πρέπει να μαζεύει φόρους, χρειάζεται  η έμμεση φορολογία».
 
Θεωρώντας ότι χρειάζονται οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή φόρων ειδικά για ιδιοκτήτες και επαγγελματίες με «κατοικίες και μαγαζιά που τα πληρώνουν συνεχώς με τον ΕΝΦΙΑ» εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετος στην μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από όσους τον έχουν εισπράξει.  Παραθέτει δε, πως το ύψος του ανείσπρακτου ΦΠΑ αγγίζει τα 14 δις ευρώ άρα, «κι εκεί θα έπρεπε οι φορολογικές αρχές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους».
 
«Μη βάζουμε επιχειρηματίες και καταναλωτές σε ένα κυνήγι μαγισσών αλλήλων» αναφέρει,  «όταν υπάρχει η δυνατότητα με το ΦΠΑ ο οποίος δεν έχει εισπραχθεί και κυρίως με τις τεράστιες εταιρείες και τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσον αφορά τις καταθέσεις του εξωτερικού οι οποίες δεν καταγράφονται σε καμία φορολογική δήλωση». Κάτι τέτοιο, όπως προσθέτει,  απαιτεί  «χρόνο, οργάνωση και πολιτική βούληση» .
 

«Οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι»

 
Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, για να τονίσει πως οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων για μειωμένη φορολόγηση στην Ελλάδα, ενώ εμμένει στην άποψη πως «το πρόβλημά μας είναι πώς θα κινηθούμε σε αυτούς που εισπράττουν ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν κι εφόσον έχουν διαφυγές κερδών προς στο εξωτερικό σε καταθέσεις, επιχειρήσεις κ.α.».
 

Προαπαιτούμενα για τη χρήση πλαστικού χρήματος

 
Ο κ. Χαζάκης σχολιάζοντας τα σενάρια περί της  χρήσης πλαστικού χρήματος στη χώρα μας, με την παροχή έκπτωσης, αναφέρει ότι χρειάζεται να ξεπεραστούν ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα. «Τα διαφορετικά στάδια προστιθέμενης αξίας» είναι ένα από αυτά, με την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών να διέπει την αγορά πρώτης ύλης και την τελική τιμή του προϊόντος που θα αγοράσει ο καταναλωτής.  Ένα δεύτερο σημείο αναφέρεται στα προϊόντα που θα αφορούν οι αγορές με πιστωτικές κάρτες.  «Αν συνδυαστεί με προϊόντα ηλεκτρονικά ή αυτοκίνητα  στα οποία η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας, τότε επιβαρύνουμε ουσιαστικά το ισοζύγιο πληρωμών μας, χωρίς να πετύχουμε κάτι ουσιαστικό σε έσοδα» εξηγεί.
 
Ο ίδιος εστιάζει και σε ένα τρίτο ζήτημα, που σχετίζεται με τον μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής της διαδικασίας, δηλαδή «το ποιος είναι στο τερματικό και ελέγχει όλα αυτά». «Υπάρχει ολόκληρη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία η οποία τεκμηριώνει ότι οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα τερματικά, δεν είναι πάντα καλοί και αγαθοί. Κι έχουμε να κάνουμε και με  προσωπικά δεδομένα» αναλύει, εκφράζοντας την επιφύλαξή του στην προοπτική υποχρεωτικής χρήσης της πιστωτικής κάρτας σε όλες τις συναλλαγές.
 

Δεν θα αποφέρει έσοδα η πιστωτική κάρτα

 
Ποιοι χρησιμοποιούν σήμερα το πλαστικό χρήμα διερωτάται ο ίδιος και απαντά πως «υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοινό το οποίο έχει σταθερά έσοδα και το οποίο είναι εξοικειωμένο με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας».  Η  εμπειρία στην Ελλάδα,  έδειξε ότι στις «καλές εποχές»  πριν από το 2009, ένα μεγάλο μέρος αυτών που κατείχαν πιστωτικές κάρτες τις χρησιμοποιούσαν αφειδώς, με συνέπεια πολλοί να μην μπορούν να αποπληρώσουν αντίστοιχες οφειλές. «Ο Έλληνας δεν  είναι τόσο εξοικειωμένος όσο ο Δανός ή ο Σουηδός  ή ο Αμερικανός ή ο Καναδός ακόμα περισσότερο που την έχουν βάλει στην καθημερινή τους ζωή εδώ και δεκαετίες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαζάκη, η χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές, πιθανότατα δεν θα αποφέρει έσοδα,  εξαιτίας  «της αδυναμίας φοροδοτικής ικανότητας, συνέπεια της οποίας είναι να  μην καταγράφονται πολλές οικονομικές συναλλαγές. Χρειάζεται  να ενισχυθεί το ΑΕΠ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.