Κομοτηνη: Μεγαλο ενδιαφερον, λιγα ακινητα για το προγραμμα «Σπιτι Μου»
Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον, τόσο στην Κομοτηνή, όσο και πανελλαδικά, από τους νέους έως 39 ετών για τη λήψη χαμηλότοκου ή και άτοκου σε κάποιες περιπτώσεις στεγαστικού δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Να θυμίσουμε πως το 75% του δανείου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο και μόνο το 25% θα δοθεί με βάση τους όρους που έχουν καθορίσει οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν νέοι 25-39 ετών και ζευγάρια –αρκεί το ένα μέλος να πληροί το ηλικιακό κριτήριο– με εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ και δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι. Το μέγιστο ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας, που πρέπει να έχει παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, βάσει συμβολαίων τις 200.000 ευρώ.
Ήδη σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 19.000 αιτήσεις, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται και προεγκρίσεις από τις τράπεζες.
Όμως παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, παρόλο που το πρόγραμμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, πως η εξεύρεση οικίας στην Κομοτηνή θα είναι δύσκολη λόγω έλλειψης ακινήτων γενικότερα στην πόλη μας που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον για εξεύρεση οικίας εκτός πόλης, ακόμα και στους οικισμούς πέριξ αυτής, είναι μηδαμινό.
Επίσης απαιτήσεις από τις τράπεζες όσο αφορά την εύρεση του σπιτιού που θα αγοραστεί πριν από την υποβολή του αιτήματος σε αυτές, θεωρείται πως θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.
Ανασταλτικός παράγοντας η έλλειψη σπιτιών
Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας από αυτές τις ηλικιακές ομάδες υπήρχε και πριν το πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καραθανάσης από την REMAX Morphi, που χαρακτήρισε το πρόγραμμα πάρα πολύ θετικό, μιας και όλοι κάτω από 39 χρονών θα ήθελαν να λάβουν ένα τέτοιο δάνειο για να πάρουν σπίτι.
Όμως όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σπίτι με το πρόγραμμα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα που υπήρχε και πριν, την έλλειψη σπιτιών στην Κομοτηνή, ιδιαίτερα για κατοικίες πριν το 2007, και ειδικά κατάλληλες για οικογένειες. Μάλιστα ο κ. Καραθανάσης σημείωσε πως όταν υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά, τότε το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Την ίδια ώρα υπάρχει ένα θολό τοπίο για το πώς γίνεται η διαδικασία στην τράπεζα, γιατί έχουν γίνει πολλές αιτήσεις, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ζητείται να δοθεί μαζί με την αίτηση τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ακινήτου, δηλαδή να έχει κλείσει η συμφωνία, με την αιτιολογία πως θα μπορέσει να προχωρήσει γρηγορότερα. Αυτό όμως δεσμεύει τους πωλητές μέχρι να εγκριθεί η αίτηση, με τον κίνδυνο μάλιστα αν δεν προχωρήσει, να χάσει άλλους ενδιαφερόμενους για το σπίτι.
Γενικά υπάρχει ακόμα μια σύγχυση για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα, με τις περιπτώσεις που προχωρούν από το γραφείο τους στην αρχή να είναι από αγοραστές που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν την τιμή, και θα το πάρουν είτε εγκριθεί η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ή όχι.
Έτσι και το γραφείο μπορεί να δεσμευτεί προς τον ιδιοκτήτη πως θα πωληθεί είτε με το δάνειο του προγράμματος, είτε με κανονική δανειοδότηση.
«Αυτοί που είναι κατασταλαγμένοι, έψαχναν από πριν για σπίτι και απλώς τους έτυχε στην συγκεκριμένη περίοδο να πετύχουν αυτά τα προνόμια, είναι αυτοί που προχωρούν» ανέφερε, ενώ όσοι θα προχωρήσουν στην αγορά του σπιτιού μόνο αν ενταχθούν στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από τους ιδιοκτήτες.
Επιφυλακτικά τα νέα ζευγάρια για την ανακαίνιση
Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως τα παλιότερα σπίτια χρειάζονται ανακαίνιση, με μόλις το 30% των αγοραστών ναι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αυτή. Το REMAX Morphi, επειδή είναι και τεχνικό γραφείο, τους παροτρύνουν να το κάνουν, γιατί έχει αρκετά υπέρ να πάρουν μια παλιά κατοικία και να την ανακαινίσουν, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή όπου δεν υπάρχουν καινούρια σπίτια, όμως το ερωτηματικό του κόστους της ανακαίνισης, που ανάλογα με το σπίτι μπορεί να διαφέρει, αποθαρρύνει πολλά νέα ζευγάρια, που προτιμούν κάτι έτοιμο, ή αν έχουν τα χρήματα, να προχωρήσουν στην κατασκευή νέου.
Μόλις περάσουμε τα όρια της Κομοτηνής, όμως, η κατάσταση αντιστρέφεται: υπάρχουν πολλά σπίτια, πολλά αρκετά μεγάλα, για τα οποία το ενδιαφέρον είναι μηδενικό. Ακόμα και για τους οικισμούς περιφερειακά της Κομοτηνής, που έχουν εύκολη πρόσβαση.
Σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, όλα αυτά τα δεδομένα, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να υπάρχει σπίτι που έχει «κλείσει» πριν από την αίτηση. Ακόμα πιο δύσκολο δε, θεωρεί πως θα είναι αν κάποιος κάνει αίτηση και πάρει την προέγκριση χωρίς να έχει κλείσει σπίτι, γιατί θα πρέπει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα να προλάβει να βρει, να διαπραγματευτεί και να κλείσει σπίτι.
Την ίδια ώρα έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές στα καινούρια σπίτια, λόγω αύξησης των τιμών, ενώ την αγορά στην Κομοτηνή επηρεάζει και το γεγονός ότι μεγάλα διαμερίσματα εντός της πόλης αγοράζονται από επενδυτές για να «σπάσουν» και να γίνουν γκαρσονιέρες εντός της Κομοτηνής, κάτι που έχει καλές αποδόσεις.
Σημαντικό το ενδιαφέρον, λίγα τα σπίτια
«Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο, και καθημερινά έχουμε κόσμο που ψάχνει σπίτια» σημείωσε ο κ. Πέτρος Ζωγράφου, από το μεσιτικό γραφείο Ζωγράφου, που στάθηκε στην διαφοροποίηση που υπάρχει στο τι ζητά από τους αιτούντες η κάθε τράπεζα.
Κάποιες κάνουν το αίτημα και μελετούν μόνο αν εγκρίνεται ή όχι με βάση τα οικονομικά στοιχεία, και άλλες που ζητούν να βρει ο ενδιαφερόμενος πρώτα το ακίνητο, και στη συνέχεια με τον ΑΤΑΚ να δουν αν μπορεί να το πάρει, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν το ακίνητο πριν κάνουν το αίτημα, και να έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσκολία του κλεισίματος με τον ιδιοκτήτη, χωρίς να γνωρίζουν αν θα εγκριθούν.
Δυστυχώς η διαθεσιμότητα των ακινήτων στην Κομοτηνή είναι μικρή, γιατί ενώ τα νέα ζευγάρια χρειάζονται σπίτια, δεν έχει υπάρξει μεγάλη ανοικοδόμηση, ενώ πλέον τα υλικά οικοδομών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των νέων σπιτιών, φτάνοντας τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, με αποτέλεσμα και τα παλιότερα σπίτια να έχουν πάρει την αντίστοιχη αύξηση, κάτι που κατά τον κ. Ζωγράφου θα αντισταθμίσει το όφελος που έχουν από το δάνειο του προγράμματος.
Δυστυχώς ο προσανατολισμός της Κομοτηνής προς την φοιτητική στέγη, σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλης οικοδομική δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και μεγαλύτερα σπίτια, που θα εξυπηρετούσαν οικογένειες, να χωριστούν σε γκαρσονιέρες, γιατί υπάρχει μεγαλύτερο όφελος σε αυτό το κομμάτι.
Και ο κ. Ζωγράφου παρατήρησε πως σε αντίθεση με την πόλη της Κομοτηνής, το ενδιαφέρον έχει πέσει πάρα πολύ, για τους οικισμούς γιατί τα νέα ζευγάρια δεν θέλουν καθόλου να έχουν το πήγαινε έλα για τα σχολεία και τις δραστηριότητες των παιδιών τους.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε σπίτια» τόνισε, και με δεδομένο ότι το δάνειο δεν δικαιολογεί κόστη επισκευής, όσοι πάρουν το δάνειο αναζητούν σπίτια άμεσα κατοικήσιμα, διαφορετικά χρειάζονται επιπλέον πόρους για την επισκευή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.