Κομοτηνη: Αρχες του 2024 η εμπορικη λειτουργια της νεας μοναδας ηλεκτρισμου των MOH – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αποτελέσει την 12η μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Την απόφαση των ομίλων ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Motor Oil Hellas να εδραιώσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, σηματοδοτεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αποτελέσει την 12η μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, οι εργασίες κατασκευής του νέου αεριοστροβιλικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Το έργο κατασκευάζεται από την TERNA SA, με την τεχνολογία του κύριου εξοπολισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, είναι η πλέον σύγχρονη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή εταιρεία που αναπτύσσει το έργο, Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, έχει υπογράψει σύμβαση προμήθειας για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής με τη Siemens Energy. Συγκεκριμένα η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει τον πρώτο HL-class gas turbine της Siemens που θα έρθει στην Ελλάδα, τον SGT5-9000HL.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2  έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Όπως σημειώνουν Motor Oil Hellas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους η συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξεκίνησε το project με τον όμιλο της Motor Oil Hellas για την είσοδο της δεύτερης στην εταιρεία Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.