Καλεσμα στην απεργια της 10ης Φεβρουαριου

Ο Δημήτρης Ανθούσης εξήγησε ότι το θέμα είναι η απεργία της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου και η απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία «μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με θέμα την πάλη του ΚΚΕ και την οργάνωση των λαϊκών αγώνων μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου και όλων των αστικών κομμάτων». Θύμισε ότι το ΚΚΕ προεκλογικά προειδοποιούσε τον λαό «ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, δυστυχώς δικαιωνόμαστε και τώρα ο λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του».

Ν. Βαργεμίδης
«Την καπιταλιστική οικονομική κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι»

Ο Νίκος Βαργεμίδης μίλησε με τη σειρά του για την περίοδο πριν τις εκλογές και μετά και για τις προειδοποιήσεις που έστειλε το ΚΚΕ με τις πρώτες συνεντεύξεις που έδωσε μετεκλογικά. «Ενημερώναμε για τον πόλεμο που ετοίμαζε η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με πόλεμο. Τότε, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλα κόμματα είχαμε αντιδράσεις για την θέση μας αυτή. Δεν πέρασε και πολύς καιρός και επιβεβαιωνόμαστε από το χαρακτήρα των μέτρων. Εμείς λέγαμε προεκλογικά και ξεκαθαρίζουμε ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνονταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πέρα από τις διακηρύξεις του τύπου «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ή για το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Τα περισσότερα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και τα φορολογικά είναι ζητήματα που μπήκαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το αναδεικνύουμε γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι πέρα από τις διακηρύξεις και τα συνθήματα των κομμάτων να κοιτούν και την πολιτική και τα προγράμματά τους».
Ο κ. Βαργεμίδης συνέδεσε τα μέτρα της κυβέρνησης με τις προτάσεις και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της Ε.Ε. «Την καπιταλιστική οικονομική κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Την στρατηγική της Ε.Ε. την έχουν διαμορφώσει και συνδιαμορφώσει και υπογράψει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αμέσως μετά τις εκλογές προσπαθούσαμε να μην καλλιεργήσουμε το κλίμα αναμονής ούτε να δημιουργήσουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση» είπε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι θεώρησαν αναμενόμενο το διάγγελμα και σχολίασε «δεν πέσαμε και από τα σύννεφα με το διάγγελμα όπως λίγο ή πολύ έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ Βαργεμίδης σημείωσε πως κύριο μέλημά τους είναι να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων προκειμένου να αντικρούσουν αυτά τα μέτρα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως σχετικά με αυτό που ελέχθη ότι αυτά τα μέτρα είναι δίκαια, είναι ένα ψέμα, γιατί αυτά πλήττουν την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, πλήττουν τους αυταπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες. Πώς είναι δυνατόν να είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η μείωση των μισθών και η αύξηση ορίων ηλικίας; Πώς είναι δυνατόν να είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να βάλουν πλάτη ώστε να περάσει αυτή η πολιτική;
Αυτά τα μέτρα που έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να βγουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές όσο γίνεται αλώβητοι από την οικονομική κρίση και να διαμορφώσουν τέτοιες συνθήκες ώστε με το ξεπέρασμα της κρίσης ν’ αυξήσουν την κερδοφορία τους».

• Μέτρα με ορίζοντα 30ετίας

Στη συνέχεια, έθεσε και μια άλλη κρίσιμη παράμετρο, την διαχρονικότητα των μέτρων. «Τα μέτρα αυτά δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα ούτε είναι έκτακτα με την έννοια ότι θα διαρκέσουν τρία με τέσσερα χρόνια, όπως αμέσως μετά το διάγγελμα ορισμένες εφημερίδες (οι οποίες κι αυτές έχουν το ρόλο τους) τα πρόβαλαν ως προσωρινά. Αυτά τα μέτρα θα είναι μόνιμα, αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης. Θα είναι μόνιμα, γιατί εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Και μάλιστα θα υπονομεύσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των παιδιών τους για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στον προσχηματικό διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση, λέγαμε στον κόσμο ότι αυτός θα είναι προσχηματικός και επιβεβαιωθήκαμε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού». Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν συμμετείχαν στο διάλογο ήταν το ότι τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα και ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα. «Την ίδια ώρα, όλες οι άλλες δυνάμεις, πολιτικές, αλλά και συνδικαλιστικές καλλιεργούσαν αναμονή στον κόσμο, ότι δήθεν μπορεί κάτι να προκύψει κάτι θετικό στον κόσμο.
Παράλληλα, έχουμε και την τρομοκρατία των αριθμών, των ελλειμμάτων, την τρομοκρατία ότι αν τα μέτρα αυτά δεν περάσουν κινδυνεύει η χώρα και ότι η κυβέρνηση είναι έρμαιο των αγορών. Όλα αυτά όμως εντάσσονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των επιτελείων να καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα συναίνεσης».
Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Ν.Ε. θέλησε να τονίσει ότι «για τα ελλείμματα δεν είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι, αλλά η πολιτική που στήριξε την κερδοφορία του κεφαλαίου όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις φοροαπαλλαγές με τις επιδοτήσεις και με όλα τα υπόλοιπα ευνοϊκά μέτρα».
Πρόσθεσε ότι το συμφέρον των εργαζομένων δεν ταυτίζεται με αυτό του κεφαλαίου και ότι «οι βιομήχανοι όταν θέλουν να πάρουν μέτρα υπέρ του συμφέροντός τους εν μέσω οικονομικών κρίσεων επικαλούνται το εθνικό συμφέρον. Ποτέ όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσής τους, το ζήτημα της σταθερής εργασίας των δικαιωμάτων τους των εργασιακών δεν ταυτίστηκαν με τα συμφέροντα καμιάς χούφτας κεφαλαιοκρατών» είπε.
Πρόσθεσε ότι απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση λαμβάνει από ΝΔ «απλόχερα τη συναίνεσή της», όπως και «τη συναίνεση του ΛΑΟΣ».
Ο κ. Βαργεμίδης κάλεσε τους εργαζόμενους «σε μια ενιαία απάντηση είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», όπως επίσης τους αυταπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες. Σημείωσε ότι «η ΓΣΕΕ αρνήθηκε την απεργία της 10ης Φλεβάρη και έπαιξε απεργοσπαστικό ρόλο στην απόφαση των ταξικών ομοσπονδιών σωματείων για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη». Πρόσθεσε ότι «οι απεργίες σε διαφορετικές μέρες όπως αυτή που κάλεσε η ΓΣΕΕ για 24 Φεβρουαρίου αδυνατίζουν το μέτωπο των εργαζομένων που πρέπει να εκφραστεί άμεσα».

• Κάλεσμα στην Κλωστοϋφαντουργία

Στη συνέχεια κάλεσαν τους εργαζομένους στον πρώην Όμιλο Λαναρά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ΓΣΕΕ και με εργαλείο το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, αλλά και με το ρόλο τοπικών παραγόντων, σε επίπεδο νομαρχίας, αλλά και με τοπικούς βουλευτές, εκμεταλλευόμενη όλη αυτήν την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, τούς έσπρωξαν στη γραμμή διεκδίκησης δανείων υπέρ του Ομίλου Λαναρά, καλλιεργώντας τους προσδοκίες πως αν πάρει το δάνειο ο Όμιλος θα λυθεί το πρόβλημα. Οι εξελίξεις τούς διαψεύδουν κι έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Εμείς, από την αρχή τους προειδοποιούσαμε ότι για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με αυτά που έθετε η εργοδοσία και ο Όμιλος. Έπρεπε να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη ,α μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να πληρώσει τα δάνεια ο Λαναράς, δεδομένου ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε χρηματοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις, δηλαδή, από τον ελληνικό λαό και όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε κερδοφορία. Από αυτά τα κέρδη έπρεπε να χρηματοδοτήσει τα εργοστάσια.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να δώσουν τέρμα στην ανοχή που καλύπτει και τοπικούς παράγοντες και Εργατικό Κέντρο και άμεσα να αντιδράσουν. Είναι μια καλή ευκαιρία η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις επόμενες να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα».

Λ. Μπρούσα
«Κάθε φορά που έπαιρνε χρήματα ο Λαναράς έκανε απολύσεις»

Η Λίτσα Μπρούσα μετέφερε με τη σειρά της ότι «δυστυχώς το ΠΑΜΕ επαληθεύεται. Κάθε φορά που έπαιρνε χρήματα ο Λαναράς έκανε απολύσεις. Πριν από 4 χρόνια πήρε 120 εκατομμύρια και είχαμε απολύσεις σε όλο τον Όμιλο. Κι όταν αρχίσαμε να ζητάμε χρήματα για τον Λαναρά είχαμε προειδοποιήσει όλους τους εργαζόμενους ότι θα υπάρξουν απολύσεις μόλις πάρει τα λεφτά του. Αυτή η ιστορία τα τελευταία δύο χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν από την Κομοτηνή εργαζόμενοι που δεν πήραν ούτε δεδουλευμένα ούτε αποζημιώσεις. Και σ’ αυτό ευθύνη έχει το Εργατικό Κέντρο γιατί τους έλεγε ότι μ’ αυτόν τον αγώνα (δηλαδή το να παίρνει κι άλλα λεφτά ο Λαναράς), θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν εισακουστήκαμε και ήρθε η ώρα που ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, βλέποντας πού έχουν φτάσει τα πράγματα με τους δικούς του αγώνες, να λέει ότι γι’ αυτό φταίει η Αριστερά. Πραγματικά, αν οι εργαζόμενοι ακολουθούσαν τις θέσεις της Αριστεράς και πλήρωνε ο Λαναράς δε θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Πρώτη φορά ακούω πρόεδρο Εργατικού Κέντρου, υποτιθέμενο συνδικαλιστή, να κατακρίνει εργαζόμενους – του ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ συγκεκριμένα – που προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και κάνανε αγωγή. Φταίνε, δηλαδή οι εργαζόμενοι που φτάσαμε μέχρι εδώ;»
Η κ. Μπρούσα σχολίασε ότι η λογική του «Διαίρει και βασίλευε» είναι αυτή που επιλέγουν οι εργοδότες, αλλά όχι και οι συνδικαλιστές. «Συνάδελφοι, πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας, να πάμε σε αγωγές εδώ και τώρα. Και σε ό,τι αφορά την επίσχεση – εμείς φωνάζαμε εδώ και δυο χρόνια για επίσχεση – το Εργατικό Κέντρο προχθές κάλεσε τους εργαζομένους για επίσχεση και τα χαρτιά θα κατατεθούν την Πέμπτη. Αμφιβάλλω, αν κατατεθούν, αλλά εύχομαι να καταθέσουν αγωγή για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και τα ένσημά τους» είπε η κ. Μπρούσα, φανερά απογοητευμένη και από τις τελευταίες εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο.

Μαρία Αμπατζή
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.