Η βραβευση δικαιωση της εμμονης μας στην ποιοτητα και οχι στην ποσοτητα

Εξαιρετικές διακρίσεις απέσπασε το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 6-8 Απριλίου 2012 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου, εσοδείας 2011- 2012. Παρά το γεγονός του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ 84 δειγμάτων από Περιφέρειες με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου όπως η Πελοπόννησος η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα το ελαιοτριβείο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ» από την Μάκρη κέρδισε πλατινένια διάκριση για την καινούρια του συσκευασία «Κτήματα – αγουρέλαιο» και χρυσή διάκριση για το μπουκάλι του «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».
Με αφορμή το γεγονός αυτό στον «ΠτΘ» μίλησε η πρόεδρος της «Κύκλωπας Α.Ε.» Νίκη Κελίδου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι με αυτές τις σημαντικές διακρίσεις ανταμείφθηκε ο η σκληρή δουλειά τόσων ετών που έχει καταστήσει το συγκεκριμένο ελαιόλαδο σε ένα από τα κορυφαία της Ελλάδας.

ΠτΘ: κ. Κελλίδου είστε πρόεδρος της «Κύκλωπας ΑΕ». Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πείτε κάποια ιστορικά στοιχεία για την επιχείρηση. Πότε ξεκίνησε την λειτουργία της; Εσείς πότε ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο τομέα;
Ν.Κ.:
Η εταιρεία ελαιοτριβείο Κύκλωπας λειτουργεί από το 1982, αλλά η ενασχόληση με τις ελιές, τουλάχιστον από την πλευρά του συζύγου μου που κατάγεται από τη Μάκρη, ξεκίνησε από τους γονείς του πριν ακόμη γεννηθεί. Υπήρχε το κτήμα, όπως και πολλά άλλα κτήματα με ελαιόδεντρα. Αυτό καθώς και η έλλειψη ελαιοτριβείων έγινε αφορμή να ξεκινήσουμε το 1982 τη λειτουργία. Η δική μου ενασχόληση έγινε από τότε που παντρεύτηκα το 1977. Σήμερα η επιχείρηση είναι οικογενειακή, θέλω να πω ότι όλοι και τα παιδιά μου, εργαζόμαστε παθιασμένα σε αυτό.

Απαραίτητος και αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης

ΠτΘ: Από το 1982 έως και σήμερα έχετε προβεί σε επεκτάσεις και σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων;
Ν.Κ.:
Έχουμε εκσυγχρονισθεί και αλλάξει μηχανήματα πάνω από πέντε φορές κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, κάτι που ήταν δαπανηρό, αλλά η εμμονή που έχουμε με την τελειότητα και την τεχνολογία, και εγώ και ο σύζυγος μου, μας έκανε να αναζητούμε πάντα το καινούργιο, γιατί το καινούργιο πάντα σε μια εταιρεία δεν είναι απλά μόνο ένα καινούργιο μηχάνημα, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού όπως και καλύτερη ποιότητα.

ΠτΘ: Θεωρείτε απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό;
Ν.Κ.:
Ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης είναι απαραίτητος, αναγκαίος, γιατί αν μια επιχείρηση δεν εκσυγχρονισθεί κάποια στιγμή θα σβήσει.

Το θέμα με τα λύματα των ελαιοτριβείων πρέπει να λυθεί

ΠτΘ: Ένα μεγάλο θέμα για τα ελαιοτριβεία τα λύματά τους. Πριν από έξι μήνες περίπου ψηφίσθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων που αφορά και αυτό το θέμα. Θεωρείτε ότι το θέμα των λυμάτων των ελαιοτριβείων πρέπει να ρυθμισθεί;
Ν.Κ.:
Είναι άκρως απαραίτητο να ρυθμισθεί το θέμα των λυμάτων για την περιοχή μας, αλλά και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ειδικότερα εξ όσων είδα στη Νότια Ελλάδα. Κάθε χρόνο με το σύζυγό μου, επειδή η σαιζόν για εμάς λήγει το Δεκέμβριο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αρχίζει εκείνη την εποχή, φεύγουμε και γυρνάμε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα για να «κλέψουμε» ιδέες, να δούμε κάτι που θα μας αρέσει, ώστε να το εφαρμόσουμε και εμείς. Βλέπουμε λοιπόν, ότι, αν εδώ στην περιοχή μας υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα με τα απόβλητα, -και καλά κάνουν οι αρχές και έχουμε και μεγάλη αστυνόμευση,- στη Νότια Ελλάδα η κατάσταση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελαιοτριβείων χύνει κατευθείαν τα λύματα στη θάλασσα. Επομένως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων όσον αφορά στα απόβλητα.

ΠτΘ: Είναι δαπανηρός ο εκσυγχρονισμός αυτός;
Ν.Κ.:
Είναι δαπανηρός για να τον κάνει μόνο ένα ελαιοτριβείο. Για αυτό το λόγο προτείναμε στο δήμο να δημιουργήσει ο ίδιος ένα βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων ελαιοτριβείων, ώστε να ενταχθούν όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής.

ΠτΘ: Στην επιχείρησή σας απασχολείτε πολύ προσωπικό;
Ν.Κ.:
Στην περίοδο του ελαιοτριβείου δουλεύει όλη η οικογένεια και απασχολούμε και έξι άτομα προσωπικό σε δύο βάρδιες. Όσον αφορά στα κτήματα της εταιρείας στα οποία καλλιεργούμε 10000 ελαιόδεντρα εκεί απασχολούμε μόνιμο προσωπικό αλλά και εποχιακά πάνω από είκοσι άτομα.

ΠτΘ: Καλλιεργείτε και βιολογικές ελιές;
Ν.Κ.:
Επιχειρήσαμε για μερικά χρόνια να καλλιεργήσουμε μερικά κτήματά μας βιολογικά, περίπου 2000 δένδρα τα είχαμε με βιολογική καλλιέργεια, αλλά δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε, γιατί και η βοήθεια από την πολιτεία δεν ήταν αρκετή και δεν υπήρχε από την πλευρά της στήριξη, οπότε τα παρατήσαμε.

Η βράβευση επιβεβαίωση των κόπων και αναζητήσεων όλων των χρόνων

ΠτΘ: κ. Κελίδου πρόσφατα ως επιχείρηση είχατε διακρίσεις. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που παίρνετε βραβείο;
Ν.Κ.:
Όταν πρωτοέγινε αυτός ο πανελλήνιος διαγωνισμός το 2008 τότε δειλά πήραμε μέρος, γιατί δεν είμαστε και από τις πλέον ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ούτε από τις πιο διάσημες. Τελικά το αποτέλεσμα ξάφνιασε και τους κριτές και εμάς γιατί πήραμε τότε το πλατινένιο βραβείο, δηλαδή την πρώτη διάκριση σε όλη την Ελλάδα. Συνεχίστηκε αυτό το 2010 όταν πήραμε το χρυσό βραβείο και φέτος πήραμε και το πλατινένιο για την καινούργια μας συσκευασία «Αγουρέλαιο Κύκλωπας» και το χρυσό βραβείο με την παλιά μας συσκευασία «Κύκλωπας ελαιοτριβείο».

ΠτΘ: Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;
Ν.Κ.:
Κατ’ αρχήν επιβράβευση όλων των κόπων και αναζητήσεων όλων των χρόνων. Δικαιωθήκαμε στην εμμονή μας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί όντως ίσως ήταν μια συγκυρία να ασχοληθούμε με αυτό το προϊόν, για το οποίο αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη, δηλαδή το λάδι της Μάκρης είναι μοναδικό στον κόσμο, και να το αναβαθμίσουμε και να το τοποθετήσουμε στο βάθρο που του αξίζει.

Ο καταναλωτής να προτιμά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και όχι το απλό ελαιόλαδο

ΠτΘ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού ελαιόλαδου;
Ν.Κ.:
Κατ’ αρχήν η οξύτητά του κάτι που δεν φαίνεται με το μάτι, αλλά ίσως με το κάψιμο στο λαιμό όταν κάποιος το δοκιμάσει. Όταν πάρουμε ένα λάδι θα πρέπει να έχει ένα πρασινοκίτρινο χρώμα και αυτό προσδίδει ότι τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό είναι από λάδι άγουρης ελιάς, όταν το μυρίζεις να έχει τη μυρωδιά φρεσκοσπασμένης ελιάς που σημαίνει ότι έχουμε ένα καλό προϊόν. Αυτά θέλω να πω ότι είναι τα χαρακτηριστικά που μπορεί ένας καταναλωτής να δει με την πρώτη επαφή. Από και εκεί και πέρα, και θέλω να το τονίσω αυτό, το προϊόν που θα πάρει θα πρέπει να είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αυτό να το προσέξει και όχι σκέτο ελαιόλαδο. Το ένα με το άλλο έχει τεράστια διαφορά. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι χυμός ελιάς, όπως ονομάζουμε και εμείς το προϊόν μας, δηλαδή με μηχανικές μεθόδους στύβεται ο καρπός και βγαίνει λάδι, ενώ το σκέτο ελαιόλαδο αποτελείται από αναμεμειγμένες ελιές που υπέστησαν επεξεργασία. Μπορεί η τιμή να είναι διαφορετική, χαμηλότερη, και να μας προσελκύσει πολλές φορές, αλλά η διαφορά στην ποιότητα είναι τεράστια.

ΠτΘ: Πού διατίθεται το προϊόν σας;
Ν.Κ.:
Το προϊόν μας διατίθεται σε όλη τη Θράκη φθάνει μέχρι την Ξάνθη, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και θέλουμε να το πάμε παραπέρα. Υπάρχουν και προτάσεις για εξαγωγές. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Διατίθεται επίσης σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και επομένως δεν κάνουμε εκπτώσεις στις τιμές

ΠτΘ: Το κίνημα για τη διάθεση φθηνού λαδιού πώς το κρίνετε;
Ν.Κ.:
Εμείς δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στις τιμές. Πιστεύω ότι το λάδι της περιοχής για τα λειτουργικά έξοδα του ελαιοπαραγωγού είναι σε καλή τιμή. Οι ελιές μας στην περιοχή δεν είναι τόσο παραγωγικές όσο της Νότιας Ελλάδας. Συλλέγονται πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να μην έχουν απόδοση σε λάδι μεγάλη και να κοστίζει όλο αυτό στον Μακρινό ελαιοπαραγωγό ή και γενικότερα στον ελαιοπαραγωγό της περιοχής. Αυτό που θα συνιστούσα στους ελαιοπαραγωγούς είναι κάθε χρόνο να έχουν καλή τιμή είτε έχουν παραγωγή είτε δεν έχουν, γιατί ίσως ο καταναλωτής ο Εβρίτης εκεί να έχει αγανακτήσει και να έχει γυρίσει την πλάτη στον ντόπιο παραγωγό, γιατί όταν δεν έχουμε λάδι ανεβάζουμε το δοχείο στα 85 και στα 90 ευρώ και όταν έχουμε λάδι το βγάζουμε στα γήπεδα και το πουλάμε 65 ευρώ το δοχείο. Πρέπει να έχει μια σταθερή πολιτική απέναντι στον καταναλωτή.

Σήμερα έχουμε ένα επιπλέον λόγο για να διοργανώνουμε τη γιορτή της ελιάς

ΠτΘ: Την γιορτή της ελιάς τη συνεχίζετε;
Ν.Κ.:
Τη συνεχίζουμε και είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος για πέντε χρόνια στο Σύλλογο της Μάκρης και τώρα το καινούργιο προεδρείο πέρσι την διοργάνωσε και ελπίζω και φέτος ότι θα την συνεχίσει και θα γίνει ακόμη καλύτερη. Τώρα έχουμε ένα επιπλέον λόγο για να γιορτάζουμε το τοπικό μας προϊόν το οποίο είναι και βραβευμένο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.