Αυξανονται οι τιμες των εισιτηριων των Αστικων και Υπεραστικων ΚΤΕΛ

Σε ποιο επίπεδο κυμαίνεται η αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων και από πότε θα ισχύσει

Η πρώτη αναπροσαρμογή στην τιμή των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ, μετά από 14 χρόνια, τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, κατόπιν υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση κατά 9% στην τιμή των εισιτηρίων, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ, με τροποποίηση της υπ’ αριθ. Β/οικ.69088/4971/15/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των κομίστρων των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. της χώρας» (Β’ 2498).

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου η αναπροσαρμογή του κομίστρου (πρώτη μετά από 10 χρόνια) κρίθηκε απολύτως αναγκαία, καθώς το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, μετά από διαπραγματεύσεις, η διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για αύξηση κατά 0,10 λεπτά, δηλαδή 9% στις τιμές των εισιτηρίων.

 Οι τιμές του κομίστρου στις υπεραστικές επιβατικές γραμμές των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. και της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών Ρόδου “ΡΟΔΑ” με βάση τους χιλιομετρικούς συντελεστές κομίστρου, ανά χιλιόμετρο και επιβάτη, όπως αυτοί καθορίστηκαν με την υπό στοιχεία Β-58841/5546/31-12-2010 (Β’ 2165) απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών γραμμών που εκμεταλλεύονται τα υπεραστικά ΚΤΕΛ διαμορφώνονται, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ως εξής:

Το πέντε τοις εκατό (5%) των τιμών κομίστρου που προκύπτουν με βάση τους παραπάνω χιλιομετρικούς συντελεστές αποτελεί την εισφορά του άρθρου 13 του ν. 2963/2001 (Α’ 268).

Διανομαρχιακών γραμμών

Για το πέραν του ενδονομαρχιακού τμήματος της γραμμής, ο χιλιομετρικός συντελεστής (Χ.Σ.) διαμορφώνεται, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε 0,0812€. Το πέντε τοις εκατό (5%) των τιμών κομίστρου που προκύπτουν με βάση τον παραπάνω χιλιομετρικό συντελεστή αποτελεί

την εισφορά του άρθρου 13 του ν. 2963/2001 (Α’ 268).

Αστικές επιβατικές γραμμές

Για τις αστικές γραμμές που εκμεταλλεύονται τα λεωφορεία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, το ελάχιστο εισιτήριο διαμορφώνεται, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε 0,96 € και το μέγιστο εισιτήριο, επίσης μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε 1,93 €.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.