Η γυναικεια επιχειρηματικοτητα πολυτιμος κρικος της διεθνους οικονομιας και της διπλωματιας

Σταθερό θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδότηση των γυναικείων επιχειρηματικών εγχειρημάτων ζήτησε η σύμβουλος επιχειρήσεων της “Ad Strategy” Φελίνα Καζάκου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΕΓΕ με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Διπλωματία»

Την απουσία πρωτοβουλιών γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια καθώς και την ελλιπή υποστήριξη αυτών από πλευράς της πολιτείας, ανέδειξε κατά την τοποθέτησή της στο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Διπλωματία» που διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου στο Περίπτερο 13 του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Φελίνα Καζάκου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ.Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ.Γιάννη Σμυρλή, και αποτέλεσε τόσο ευκαιρία παρουσίασης του έως τώρα έργου του ΣΕΓΕ όσο και συζήτησης σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Όπως έκανε γνωστό άλλωστε η κ. Καζάκου κάνοντας τον απολογισμό της εκδήλωσης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τόσο ο κ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο κ. Σμυρλής έθεσαν και προσέγγισαν το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο και μέσα από παραδείγματα ανάπτυξης συνεργασιών των γυναικείων φορέων και συνδέσμων, ενώ χαρακτηριστική της περίπτωσης ήταν η τοποθέτηση της Elvira Marasco, Προέδρου του Οργανισμού W20 που αποτέλεσε και αφορμή διαλόγου για τα υφιστάμενα καλά ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς και τις χρηματοδοτήσεις οι οποίες είναι να ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θετικό το «αποτύπωμα» της γυναικείας απασχόλησης στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Ερωτηθείσα σχετικά με τη σύνδεση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της διπλωματίας η κ. Καζάκου εξήγησε πως η πρώτη αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο της διεθνούς οικονομίας, και αυτό συνδέεται και με τη διπλωματία, η οποία πραγματικά μπορεί να αυξήσει και να αλλάξει τα δεδομένα και στην εγχώρια και τοπική οικονομία.

«Από την επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών, αλλά και από την απασχόληση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, στατιστικά έχουν αποδείξει ότι αυξάνουν και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά πέρα από τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και η απασχόληση των γυναικών σε αυτές τις θέσεις, πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα και την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά εξηγώντας πως κατά την δική της τοποθέτηση εστίασε στην απουσία γυναικείων εγχειρημάτων στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και στην ελλιπή στήριξη που τα όποια τέτοια εγχειρήματα λαμβάνουν.

Σταθερό πλαίσιο και χρηματοδότηση τα βασικά ζητούμενα στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή η επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Είναι στο πολύ υψηλό που βλέπουμε πολύ μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και ξένων επενδύσεων, στη χώρα μας, και η επιχειρηματικότητα η οποία αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να συντηρήσουν οι γυναίκες με πάρα πολλές δυσκολίες, οι οποίες δυσκολίες στις γυναίκες είναι περισσότερες» ανέφερε για να τονίσει πως αυτό που έθεσε ως προτεραιότητα είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στην αντιμετώπιση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όσον αφορά την κοινωνική ζωή ή τα στερεότυπα, τον τρόπο που μια γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί στην καθημερινότητά της.

«Το θεσμικό πλαίσιο έχει σχέση και με την απασχόληση των γυναικών αλλά και με την τοποθέτηση και αξιοποίηση τους σε υψηλές θέσεις ευθύνης, που είναι ένα ακόμη ένα μεγάλο τεράστιο κεφάλαιο στη χώρα μας» ανέφερε προσθέτοντας και την ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης, όχι μόνο για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία των γυναικείων εγχειρημάτων με έμμεσους τρόπους.

Ανάγκη για την συμμετοχή και των ίδιων των γυναικών

Προς την κατεύθυνση αυτή βασικό παράγοντα πρέπει και μπορούν να παίξουν οι ίδιες οι γυναίκες, τις οποίες η ίδια κάλεσε «να σπάσουμε τα τείχη, την γυάλινη οροφή που έχουν χτίσει γύρω μας και να αναζητήσουμε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, να μάθουμε και να ενημερωθούμε για καλές πρακτικές του εξωτερικού, όπως τα συνεργατικά-επιχειρηματικά σχήματα έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και πραγματικά διαπρέπουν και βεβαίως σε τοπικό επίπεδο να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται τοπικά, έστω και με μικρά προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία βγαίνουν πολύ συχνά από την ελληνική πολιτεία».

«Από την μεγάλη εμπειρία που έχω αποκομίσει τα δυο τελευταία χρόνια ούσα μέλος του ΣΕΓΕ είναι ότι οι γυναίκες συνεργάζονται» πρόσθεσε δίνοντας το παράδειγμα της πρώτης γυναικείας ενεργειακής κοινότητας της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.