Η ελλειψη καταλυματων «αχιλλειος πτερνα» της τουριστικης αναπτυξης

Μόλις 15.000 κλίνες στην ΠΑΜ-Θ, εκτός Θάσου, και μόνο 5.000 την παράκτια ζώνη - Αλλαγές στο χωροταξικό για ώθηση στις τουριστικές επενδύσεις ζητά ο Γ. Παυλίδης - «Αν θα υπάρξουν οι αναγκαίοι χώροι, οι επενδύσεις είναι δεδομένες» - «Αυτή η περιοχή είναι θέμα χρόνων να καταστεί η φυσική παραλία για δεκάδες εκατομμύρια κόσμο»

Στην κορυφή της ατζέντας προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας κατατάσσεται από τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το θέμα της ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών, που θα ανταποκρίνονται στην έκρηξη του τουριστικού ρεύματος από τις γειτονικές μας χώρες. Την τελευταία διετία, που με το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της Νυμφαίας την περιοχή κατακλύζουν βούλγαροι και λοιποί βαλκάνιοι επισκέπτες, έγιναν εμφανείς οι μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών. Στη δεύτερη περίπτωση παρατηρήθηκε το φαινόμενο- στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη Ροδόπη- οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα λοιπά καταλύματα να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν τον πρωτόγνωρο όγκο επισκεπτών, που κατέφθαναν από τις γειτονικές χώρες. Αυτό το μειονέκτημα, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, ενίσχυσε ένα άλλο φαινόμενο, που θέλει ένα σημαντικό τμήμα των επισκεπτών να παρακάμπτει την περιοχή μας και να κατευθύνεται σε τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και της υπόλοιπης ελληνικής επικράτειας. 

«Δεν μπορεί κάποια εκατομμύρια επισκέπτες τα επόμενα χρόνια να εξυπηρετηθούν μόνο με 15.000 κλίνες»

Η «αχίλλειος πτέρνα» της έλλειψης τουριστικών καταλυμάτων έχει μπει ήδη στο «μικροσκόπιο» της περιφερειακής διοίκησης και αναζητούνται τρόποι για την διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε η περιοχή μας και η τοπική οικονομία να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό το μεγάλο τουριστικό ρεύμα, που αναμένεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια.
 
Σε σχετική δήλωσή του, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, έκανε γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των κλινών που διαθέτουν τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτός από τη Θάσο, είναι μόλις 15.000. Στην Θάσο, αντίθετα, που διαθέτει ένα ικανοποιητικό υπόβαθρο σε τουριστικές υποδομές, οι συνολικές κλίνες, συμπεριλαμβανομένων των ενοικιαζόμενων δωματίων, υπολογίζονται σε 25.000 έως 26.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15.000 κλίνες της χερσαίας περιοχής, μόλις το 1/3, δηλαδή γύρω στις 5.000, βρίσκονται στην παράκτια ζώνη. «Δεν μπορεί κάποια εκατομμύρια επισκέπτες τα επόμενα χρόνια να εξυπηρετηθούν μόνο με 15.000 κλίνες, που είναι στη χερσαία περιοχή», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι έτσι ακυρώνεται στην ουσία το πλεονέκτημα της έκρηξης επισκεψιμότητας που εμφανίζεται στην περιοχή μας. «Ανοίγουμε δρόμους, αλλά οι επισκέπτες φεύγουν από εδώ τράνζιτ, χωρίς καμία στάση», σχολίασε με νόημα. 

«Σε ετήσια βάση θα φτάνουμε τα 6 εκατομμύρια εισόδους, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Ελλήνων που πηγαινοέρχονται»

«Η επισκεψιμότητα στην περιοχή από την κατεύθυνση της Βουλγαρίας έχει στην κυριολεξία απογειωθεί», παρατήρησε σε άλλο σημείο ο κ. Παυλίδης, για να επισημάνει ότι «σε ετήσια βάση θα φτάνουμε τα 6 εκατομμύρια εισόδους, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Ελλήνων που πηγαινοέρχονται». «Ο μεθοριακός σταθμός, που έχει εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα, είναι αυτός της Νυμφαίας», προσέθεσε, «όπου μόνο τον Αύγουστο έφτασε περίπου στις 600.000 εισόδους».
 
Με αυτά τα δεδομένα, μία από τις κινήσεις της περιφερειακής αρχής για την αντιμετώπιση των υστερήσεων ήταν η πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες, στην πρώτη συνάντηση φορέων για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και αφορούσε στην άρση ή παράκαμψη των περιορισμών ως προς την ανέγερση τουριστικών υποδομών στην παραλιακή ζώνη. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, «ζήτησα να υπάρξει μία πρόβλεψη στο χωροταξικό, έστω και με αναδράσεις, γιατί υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί και εγκλωβισμοί, να απελευθερωθούν παραθαλάσσιες περιοχές, είτε με επεκτάσεις σχεδίων είτε με ειδικούς θύλακες, έτσι ώστε να αναπτυχθούμε τουριστικά και να πάρουμε το μερίδιο που μας πρέπει».
 
Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον πιστεύει ότι η άρση των παραπάνω περιορισμών αρκεί για να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, ο κ. Παυλίδης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη, για να επισημάνει με έμφαση πως «αν θα υπάρξουν οι αναγκαίοι χώροι, οι επενδύσεις είναι για μένα δεδομένες». «Αυτή η περιοχή, θα πρέπει να το πιστέψουμε όλοι, είναι θέμα χρόνων να καταστεί η φυσική παραλία για δεκάδες εκατομμύρια κόσμο, που θα είναι δυνητικοί επισκέπτες, όμως ένα μέρος τους θα είναι εδώ», τόνισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.