Κλειστες κρατησε τις πορτες της εστιασης τα φετινα Χριστουγεννα η ακριβεια

Τα 100 χρόνια λειτουργίας της θα γιορτάσει το 2024 η ΟΕΒΕΣ, με χαμηλές προσδοκίες ως προς την οικονομική ανάκαμψη των επαγγελματιών

Η ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώθηκε και στην κίνηση των καταστημάτων, εμπορικών και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου, με τα μεν εμπορικά να είδαν κίνηση, όχι όμως ικανή να ισοσκελίσει τις απώλειες όλου του προηγούμενου έτους, με την δε εστίαση, απουσία πολιτών, να κρατά τις πόρτες τις κλειστές.

Αυτό περιέγραψε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ.Ανέστης Βαφειάδης εξηγώντας πως οι 5-6 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και η κίνηση που υπήρξε δεν μπόρεσε σε καμία των περιπτώσεων να μετριάσει το αποτύπωμα όλης της χρονιάς. Ειδικά για τον τομέα της εστίασης, οι επαγγελματίες του κλάδου είδαν κατά τις βραδινές ώρες τα καταστήματά τους άδεια ή με ελάχιστο κόσμο, γεγονός που οδήγησε πολλούς στο να τα κρατήσουν κλειστά.

Κι αυτό διότι η πλειοψηφία των Ροδοπιτών, επέλεξε να περάσει τις γιορτές στο σπίτι, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό ρεβεγιόν σε καταστήματα της πόλης, με το εορταστικό τραπέζι στο σπίτι. Γεγονός λογικό όπως τόνισε ο κ.Βαφειάδης δεδομένου ότι με το ίδιο κόστος της μίας εξόδου κάλυψε το τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Οι μοναδικοί κλάδοι που «κινήθηκαν» περισσότερο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο ήταν αυτοί των κρεοπωλείων και των ειδών τροφίμων, με το σύνολο ωστόσο του επαγγελματικού κόσμου να βιώνουν τα αποτελέσματα της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Άλλο ο τζίρος άλλα τα κέρδη

Το 2023 ήταν συνολικά μια δύσκολη για τους επαγγελματίες χρονιά, με αυξημένες υποχρεώσεις ξεκινώντας από τις διπλές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, το υπέρογκο έξοδο της ενέργειας και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, που αύξησαν και τον επαγγελματικό τους προϋπολογισμό, καθιστώντας αναγκαίες και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ώστε να καταστούν βιώσιμες.

Ωστόσο η στασιμότητα που παρατηρείται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ είναι χαρακτηριστική της δύσκολης κατάστασης, που μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένους τζίρους αλλά όχι και κέρδη, που είναι και αυτά που επενδύονται και επανεπενδύονται στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Δυσοίωνα τα μηνύματα για το νέο έτος

Ως προς το νέο έτος, οι προσδοκίες κρατιούνται χαμηλά, δεδομένων των μηνυμάτων της αγοράς και των πολιτών, αλλά και δεδομένα όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ από το 13% στο 24% με το «καλημέρα» του νέου χρόνου, σε μια σειρά προϊόντων, την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις.

«Όλα αυτά δεν μπορούν να συνομολογήσουν σε ένα καλό 2024» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καταλάβουν πως όλη η Ελλάδα δεν λειτουργεί με τις ίδιες ταχύτητες στην οικονομία. Εμείς, ζούμε και επιχειρούμε σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, την ώρα που άλλες περιοχές έχουν άλλο ΑΕΠ, άλλο κατά κεφαλήν εισόδημα και άρα ενδεχομένως δεν τους αγγίζει αυτή η κρίση». «Εμείς είμαστε ένας νομός αγροτικός. Οι αγρότες φέτος είχαν πολύ μειωμένα εισοδήματα γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε για να καλέσει άπαντες, την κεντρική πολιτεία και την αυτοδιοίκηση να ενσκήψουν πάνω από το ζήτημα.

Περαιτέρω αυξήσεις θα φέρει η λειτουργία των POS στις λαϊκές

Η νέα χρονιά φέρνει όμως και μια σειρά αλλαγών για τους επαγγελματίες όπως η υποχρεωτική χρήση POS και για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Ένα μέτρο την λειτουργία του οποίου ο κ. Βαφειάδης έθεσε εν αμφιβόλω, τονίζοντας πως «το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται εκεί. Κι αυτό γιατί στο πλαστικό χρήμα ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται κάτι επιπλέον ως προς την προμήθεια των τραπεζών, αλλά μόνο ο επαγγελματίας ο οποίος και θα το μετακυλήσει στο τελικό προϊόν».

«Θα έχουμε νέο πληθωρισμό και νέα ακρίβεια» συμπλήρωσε για να τονίσει ωστόσο πως «οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης τα γνωρίζουν όλα αυτά και τα κατανοούν, επομένως έχουν κάποιον άλλον στόχο, όπως η αύξηση των εσόδων των τραπεζών και ίσως τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και των τομέων στους οποίους καταναλώνει ο Έλληνας και η Ελληνίδα».

100 χρόνια ΟΕΒΕΣ

Το 2024 αποτελεί ωστόσο για την ΟΕΒΕΣ χρονιά «ορόσημο» δεδομένου ότι συμπληρώνονται 100 από την έναρξη λειτουργίας της. Όπως εξήγησε ο κ.Βαφειάδης πρόκειται για το «αρχαιότερο» σωματείο της περιοχής, μετά το Εμπορικό Επιμελητήριο, που έχει καθιερωθεί, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά σημαντικά τον ιστό της πόλης.

Η ΟΕΒΕΣ ιδρύθηκε όπως έκανε γνωστό το 1922 ωστόσο λειτούργησε το 1924 και έκτοτε λειτουργεί κανονικά με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, όταν και οι κατακτητές έκαψαν το σύνολο του έως τότε αρχειακού της υλικού.

Αποτέλεσμα σήμερα να αγνοούνται δυστυχώς σημαντικές πληροφορίες για το έργο, τα σωματεία και τους συνδέσμους που την αποτελούσαν προπολεμικά, με τα αρχεία που σήμερα διασώζονται να ξεκινούν από το 1946 και έπειτα.

Για την επέτειο αυτή η ΟΕΒΕΣ έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της για μια σειρά δράσεων που θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ωστόσο δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κυκλοφορία ενός επετειακού ιστορικού λευκώματος.

Κληθείς να κάνει έναν σύντομο απολογισμό των ετών της δικής του τουλάχιστον παρουσίας στα όργανα της Ομοσπονδίας αλλά και να θέσει τους στόχους του μέλλοντος ο κ.Βαφειάδης υπενθύμισε πως η ΟΕΒΕΣ αποτελεί ένα συνδικαλιστικό όργανο, σε μια χώρα που ο συνδικαλισμός έχει κατηγορηθεί πολλάκις, έχει περάσει στην απαξίωση, έχει επανακτήσει την δυναμική του και πάλι από την αρχή.

Πέραν αυτών η ΟΕΒΕΣ αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές και δραστήριες ομοσπονδίες της χώρας με σταθερή εκπροσώπηση και στα πανελλαδικά όργανα, με άλλοτε θετικά και άλλοτε λιγότερο θετικά αποτελέσματα. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον φορέα ζωντανό και δραστήριο, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεχωρίζοντας το ζήτημα της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν δεδομένου του ότι ούτε η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών είναι υποχρεωτική ούτε γίνεται με οικονομικό αντίτιμο.

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» από πλευράς της Πολιτείας την τελευταία διετία σε μια σειρά προγραμμάτων που βοηθούσαν στην βιωσιμότητά τους, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, που ήδη είναι δύσκολα δεδομένης και της αδιαφορίας των ίδιων των επαγγελματιών και πολιτών.

Με την αφορμή και της επετείου ο ίδιος ευχήθηκε οι νεότεροι που θα ακολουθήσουν «να καταφέρουν να τη κρατήσουν ζωντανή ώστε να αφήνει το αποτύπωμά της στην πόλη μας» υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής όλων για την αντιστροφή του δυσχερούς αυτούς κλίματος γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.