Η αλλαγη του θεσμικου πλαισιου για «Τειρεσια» και φορολογικη ενημεροτητα των επιχειρησεων

Στην ατζέντα των παρεμβάσεων του προέδρου του ΕΒΕΡ Αντώνη Γραβάνη στην Γ.Σ. της ΚΕΕΕ

Με συμμετοχή ρεκόρ καθώς έδωσαν το παρών εκπρόσωποι 57 εκ των 59 επιμελητηρίων όλης της χώρας έλαβε χώρα η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με την συμμετοχή επίσης πληθώρας πολιτικών εκπροσώπων μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Υπουργοί κ.κ.Άδωνις Γεωργιάδης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α.

Η γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ αποτέλεσε για τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κλάδου της χώρας ευκαιρία γόνιμου διαλόγου, επί των ανοιχτών για την επιχειρηματικότητα ζητημάτων και έτυχε και σημαντικών ανακοινώσεων από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας, με στόχο όπως επεσήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε ψηφιακές, «πράσινες» και βιώσιμες επιχειρήσεις. Ειδικότερα ο κ.Πιερρακάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης ανακοίνωσε την συνεργασία του Υπουργείου με τα Επιμελητήρια για την αναβάθμιση του ΓΕ.ΜΗ. σε υπερσύγχρονο business registry όπου θα εξάγονται και στατιστικά στοιχεία, την αξιοποίηση του business portal στο gov.gr, αλλά και την παροχή 320.000 ψηφιακών υπογραφών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρών στην γενική συνέλευση ήταν και πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» έκανε λόγο για την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων από πλευράς των επιμελητηρίων.

4 δις ευρώ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο νέο ΕΣΠΑ

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που υπήρχε από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανέρχονται όπως εξήγησε σε 4 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν όπως εξήγησε προς την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης επί του βήματος της Γενικής Συνέλευσης

«Απαρχαιωμένο» και υπέρ των τραπεζών το θεσμικό πλαίσιο του «Τειρεσία»

Ο ίδιος ο κ. Γραβάνης προέβη σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες όπως γνωστοποίησε έγιναν αμφότερες αποδεκτές από την ΚΕΕΕ, αρχής γενομένης από την ανάγκη θεσμικού πλαισίου του  προγράμματος «Τειρεσίας». Όπως εξήγησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Τειρεσία δεν «ικανοποιεί» τις υφιστάμενες ανάγκες καθώς δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια ώστε να ικανοποιήσει – εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες που αφορούσαν στην βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, όντας πλέον «εξοντωτικό» για τις επιχειρήσεις.

«Δεν γίνεται μια επιχείρηση για δέκα χρόνια επειδή ο ένας εταίρος είχε αργήσει να πληρώσει μια πιστωτική κάρτα ή έκανε μετά από πρόταση της τράπεζας συμφωνία για καταβολή μικρότερου ποσού ώστε να εξοφληθεί η κάρτα κ.ο.κ. να μπαίνει στον Τειρεσία και να μην μπορεί να δανείζεται» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η ΚΕΕΕ θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη

Η δεύτερη παρέμβαση του κ. Γραβάνη αφορά στην ανάγκη θεσμικού πλαισίου για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας των επιχειρήσεων, προκρίνοντας την ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων με βάση τα οποία μια επιχείρηση κρίνεται σήμερα φορολογικά ενήμερη. Για το ζήτημα μάλιστα αυτό όπως έκανε γνωστό ο ίδιος είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Πιτσιλή αποσπώντας την σύμφωνη γνώμη του για την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις θέμα, που σε συνδυασμό και με το ζήτημα του Τειρεσία, σήμερα απασχολούν την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ΚΕΕΕ όπως εξήγησε θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε «στο πολύ άμεσο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση».

Ο κ.Γραβάνης μετέφερε και την ανησυχία του επιμελητηριακού κόσμου σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, τονίζοντας πως τα Επιμελητήρια πρωτοστάτησαν στον αγώνα υπέρ του εμβολίου, ώστε «να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το θέμα της πανδημίας και να μπορέσει η οικονομία να πάρει τον δρόμο της». «Εφόσον εμβολιαστούμε και εφόσον χτιστεί το τείχος ανοσία και δεν έχουμε άλλα θέματα με την πανδημία και την ξεπεράσουμε, όντως φαίνεται ότι το 2022 θα μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.