Η Alfa Beta Roto ενισχυει την «πρωτη γραμμη» αντιμετωπισης του κορωνοιου

Με τη συμβολή και των εργαζομένων της προσφέρει στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και σε δομές του Δήμου Κομοτηνής

Ο Χρήστος Αργυρόπουλος μιλά για τη λειτουργία της εταιρείας σε καιρό πανδημίας

Το δικό της «λιθαράκι» στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την ενίσχυση των «μαχητών» της πρώτης γραμμής, ήτοι του δημόσιου συστήματος υγείας, βάζει μια από τις κραταιές βιομηχανίες της Ροδόπης, η Alfa Beta Roto, μέλος του πανευρωπαϊκού ομίλου Schur Flexibles με έδρα την Αυστρία.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία κλείνει την Μεγάλη Πέμπτη, παρόλα αυτά δεδομένων τόσο των έκτακτων συνθηκών, της απαγόρευσης μετακινήσεων αλλά και της αυξημένης πίεσης που αντιμετωπίζουν από τους πελάτες τους, καθώς δραστηριοποιούνται στον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση το διάστημα αυτό, φέτος αποφασίστηκε η εταιρεία να παραμείνει ανοιχτή και το σύνολο του κέρδους της για την ημέρα αυτή να δοθεί σε δωρεές.

Ειδικότερα αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενες ανεπάρκειες σε μόνιμο χρήσιμο εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Μία επιπλέον ημέρα εργασίας ως προσφορά στην μάχη απέναντι στον κορωνοϊό

Το αρχικό ποσό της δωρεάς αυτής αγγίζει τις 20.000 ευρώ, με την εταιρεία ωστόσο να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και προς τους εργαζομένους της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα της εθελοντικής συμμετοχής τους, προσφέροντας το ποσό της αμοιβής τους για την συγκεκριμένη ημέρα εργασίας τους, που μπορεί να αυξήσει το ποσό της δωρεάς έως και τις 35.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Αργυρόπουλος και παρά το γεγονός ότι και από  την πλευρά των ίδιων των εργαζομένων υπήρξαν διάφορες προτάσεις ως προς τον τρόπο που μπορεί να συμμετάσχει η εταιρεία στον εν εξελίξει «αγώνα» απέναντι στον κορωνοϊό, πέραν του εξασφαλισμένου από πλευράς της εταιρείας ποσού, προκρίθηκε το σενάριο εκείνο το οποίο δεν θα ζημίωνε την τσέπη όσων εργαζομένων ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όσοι εργαζόμενοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια, να πληρωθούν κανονικά τον μισθό τους, αλλά θα τους χρεωθεί μια μέρα άδεια, ενώ θα εργαστούν κανονικά, με τον κ. Αργυρόπουλο να επισημαίνει ότι η ανταπόκριση των εργαζομένων έχει ξεπεράσει το 78% του συνολικού τους αριθμού.

«Είναι μία ημέρα που ούτως ή άλλως, τουλάχιστον για τους Χριστιανούς, θα βρισκόμασταν στα σπίτια μας. Δεδομένων των συνθηκών, αλλά και του ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάμε κάπου ή να αξιοποιήσουμε διαφορετικά την ημέρα αυτή, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πρόσφορο να ενισχύσουμε και εμείς την πατρίδα μας στην μάχη απέναντι στον κορωνοϊό» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Μάνος Κουμπαρέλης, υπεύθυνος προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, ήρθε σε επικοινωνία με το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ούτως ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τα νοσοκομειακά υλικά τα οποία χρειάζονται και ήδη κομμάτι αυτών έχουν παραδοθεί.

Μέρος της δωρεάς «επιστρέφει» στην Κομοτηνή

Όπως εξήγησαν η ανταπόκριση του κόσμου, και στο κομμάτι των δωρεών είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του ΠΓΝΑ να έχουν εν μέρει καλυφθεί. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Alfa Beta Roto να αξιοποιήσει το υπόλοιπο ποσό της δωρεάς για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών σε δομές του Δήμου Κομοτηνής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αργυρόπουλος «ήρθαμε ήδη σε επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, ώστε το κομμάτι της δωρεάς που θα περισσέψει να “επιστρέψει” στην πόλη της Κομοτηνής, δια μέσου της κάλυψης αναγκών που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

Άλλωστε και στο παρελθόν η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τον Δήμο για την κάλυψη αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης, όπως αντίστοιχα κάνει εδώ και μία περίπου δεκαετία δια μέσου του εταιρικού προγράμματος κοινωνικής ευθύνης που έχει αναπτύξει διαθέτοντας κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό ποσό σε σταθερούς δωρεολήπτες. Μεταξύ αυτών το Γηροκομείο της Κομοτηνής, όπου καλύπτει μέρος της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτό, των συσσιτίων της ΙΜΜΚ και των Αθηνών, αλλά και σε άλλα προγράμματα κυρίως της χώρας μας αλλά και τρίτου κόσμου (πχ  συνδράμει και τη στήριξη δομών για ορφανά παιδιά της Αιθιοπίας).

Ανάλογα με την τελική απορρόφηση από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, θα προκύψει και το ποσό ενίσχυσης του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους της εταιρείας, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Κουμπαρέλης «ακόμα δεν έχουν αναδειχτεί τα προβλήματα που θα προκύψουν σε οικονομικό επίπεδο μετά το τέλος της πανδημίας» και ενδεχομένως θα δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες στήριξης συμπολιτών μας.

Απώτερος στόχος όλης αυτής της πρωτοβουλίας είναι και η ενίσχυση του αισθήματος του «ανήκειν» στο σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας αλλά και η προώθηση του μηνύματος ότι «δεν είναι μόνο το τι προσφέρεις σε επίπεδο χρηματικό, αλλά εξίσου η ιδέα και η πράξη της  συμμετοχής, μιας μικρής έστω συλλογικότητας,  της συλλογικότητας των εργαζομένων, σε μία κοινή προσπάθεια».

Η Alfa Beta Roto σε καιρό πανδημίας

Η Alfa Beta Roto μετρά ήδη 55 χρόνια ζωής, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια ανήκει στην μεγάλη «οικογένεια» του πανευρωπαϊκού ομίλου της Schur Flexibes με έδρα την Αυστρία. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση η οποία αποτελείται από το εργοστάσιο της Κομοτηνής που είναι το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο εργοστάσιο από τα συνολικά 25 του ομίλου, τις αποθήκες και τα γραφεία της στην Αθήνα καθώς και την εταιρεία χάραξης κυλίνδρων βαθυτυπίας Prisma, που εδρεύει επίσης στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Ο κύκλος εργασιών της το 2019 κινήθηκε στα 61 εκατ. ευρώ, σήμερα απασχολεί συνολικά 240 άτομα, ενώ το προηγούμενο έτος, το 78% της παραγωγής της ήταν εξαγωγές με κύριες αγορές τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αργυρόπουλος δεδομένης και της πορείας της αλλά και των αναγκών που προκύπτουν, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να δημιουργήσει ένα ακόμα συγκρότημα ανάκτησης διαλύτη στις εγκαταστάσεις της στην Κομοτηνή, για τον «καθαρισμό» και την «ανακύκλωση» των διαλυτών που χρησιμοποιούνται, μειώνοντας στο ελάχιστο το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της βιομηχανικής τους δραστηριότητας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις ενδεχόμενες δυσκολίες στη λειτουργία της εταιρείας εν καιρώ πανδημίας ο κ. Αργυρόπουλος εξήγησε πως είναι νωρίς για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να υπάρξει στον χώρο της συσκευασίας τροφίμων.  Ειδικότερα όπως εξήγησε «είδαμε από την έναρξη της πανδημίας και την επιβολή των σχετικών περιορισμών ότι ο κόσμος έτρεξε να πάρει πράγματα από τα μάρκετ, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν αυτό αφορά σε μία προσπάθεια να “στοκάρουν”  ενδεχομένως προϊόντα ή δείχνει μια αλλαγή στις καταναλωτικές τους συνήθειες». Όπως ανέφερε «εμείς δεχτήκαμε μεγάλη πίεση από τους πελάτες μας δεδομένου ότι αναφερόμαστε κυρίως σε εταιρείες τροφίμων και δευτερευόντως σε προϊόντα υγιεινής και απορρυπαντικά, ωστόσο θα διαφανεί στο μέλλον τι από τα δύο σενάρια ισχύει».

Οι αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία και η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα

Ως προς την μέχρι στιγμής λειτουργία του εργοστασίου, υπήρξαν δυσκολίες κυρίως στο κομμάτι των μεταφορών δεδομένων και των αυστηρών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε φορτία στα σύνορα και της καθυστέρησης που αυτοί συνεπάγονται στις παραδόσεις (μία κατάσταση η οποία φαίνεται ότι σιγά σιγά ομαλοποιείται) αλλά και στη καθημερινή λειτουργία της μονάδας, λόγω των μέτρων πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων που ελήφθησαν, με αλλαγές στις βάρδιες, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, την εργασία από το σπίτι στα τμήματα εκείνα της εταιρείας όπου είναι εφικτό, πολλαπλές ημερήσιες απολυμάνσεις στους χώρους καθώς και η διακοπή των επαγγελματικών ταξιδιών τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών της εταιρείας. Κληθείς να εκτιμήσει το πώς ενδεχομένως θα επηρεάσει την εταιρεία η πανδημία και τα αποτελέσματα αυτής ο κ. Αργυρόπουλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος εκτιμώντας ότι θα επηρεαστεί ενδεχομένως μόνο το κομμάτι της ανάπτυξης στον όγκο της παραγωγής που παρουσιάζει η εταιρεία κάθε χρόνο λόγω της αδυναμίας προσέλκυσης νέων πελατών ή μεγαλύτερου όγκου εργασιών από τους ήδη υφιστάμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.