Γιωργος Τριανταφυλλοπουλος, γραμματεας ΑΔΕΔΥ νομου Ροδοπης, Δεν φταινε μονο οι υπαλληλοι για το χαλι του δημοσιου

Την άποψη ότι στην Ελλάδα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στηρίζονται στο βόλεμα εξέφρασε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο ράδιο «Παρατηρητής» ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος με καταγγελτικό λόγο μιλά για τα κακώς κείμενα του δημόσιου τομέα ισχυριζόμενος ότι για την κατάσταση δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το «παρασιτικό σύστημα» που τους εξέθρεψε, σύστημα που έχει ρίζες και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζητά την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα στη βάση όμως όχι της εξόδου από την εργασία υπαλλήλων, αλλά της ρύθμισης όλων των κακών εχόντων σε αυτόν.

ΠτΘ: Υπάρχουν συμφέροντα που εμποδίζουν την ορθολογική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης;
Γ.Τ.:
Πολλές φορές ως ΑΔΕΔΥ λέμε κάποια πράγματα και δεν γινόμαστε πιστευτοί και θα ήθελα να τονίσω αυτό ακριβώς. Όταν λέμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να υπάρχει ακέραια δημόσια διοίκηση, είτε στη δικαιοσύνη, είτε στα δημόσια έργα, είτε στις πολεοδομίες, γενικότερα όπου υπάρχουν συμφέροντα αυτό ακριβώς εννοούμε. Εμείς ως ΑΔΕΔΥ αυτό ακριβώς λέμε ότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι δικό μας μαγαζί αλλά η πολιτική, ο συντονισμός, η οργάνωση και ο έλεγχος γίνεται από μια συγκεκριμένη κάθε φορά πολιτική ηγεσία. Κατά κανόνα μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συνολική προσπάθεια αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού της. Πριν λίγα χρόνια δημοσιοποιήθηκε η έκθεση Σπράου, ακόμη όμως και αυτή ήταν μια αποσπασματική λύση. Δεν ήταν μια συνολική λύση που κάλυπτε τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά μέχρι να λυθεί συνολικά το θέμα της δημόσιας διοίκησης πρότεινε κάποια μέτρα βελτίωσής της που και αυτά ακόμη έμειναν στα χαρτιά.

ΠτΘ: Για να γίνει η διαπλοκή και η συναλλαγή χρειάζονται δύο και όχι μόνο ένας.
Γ.Τ.:
Ακριβώς αυτό είναι το ζουμί και αυτό ήθελα να πω. Όταν αυτοί καλλιεργούν την αναξιοκρατία, την κομματοκρατία σε όλα τα επίπεδα και σου κλείνουν το μάτι για να σε κάνουν προϊστάμενο εννοείται ότι είναι μια σχέση συνδιαλλαγής.

Μύθος ο άγιος ιδιωτικός τομέας και ο διεφθαρμένος δημόσιος

ΠτΘ: Έξω από το κτίριο που γινόταν οι εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους του νέου Σώματος Εφορίας που θα αποτελούν μια ομάδα κρούσης που θα αξιολογείται θα ελέγχεται και η οποία πρόκειται να προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ πήγαν οι συνδικαλιστές εφοριακοί στην Αθήνα και φώναζαν «πάνω από το πτώμα μας θα περάσετε» και διάφορα άλλα. Αυτό δεν είναι μια εικόνα μιας Ελλάδας της παρακμής, μιας Ελλάδας του συνδικαλιστικού ακτιβισμού που υποχρεωτικά θα πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;
Γ.Τ.:
Εκεί εξ όσων είδα δεν ήταν μόνο συνδικαλιστές αλλά και εργαζόμενοι.

ΠτΘ: Και αυτό τι σημασία έχει;
Γ.Τ.:
Τόσα χρόνια μας λένε ότι δεν πρέπει να γίνονται προσλήψεις. Επίσης ποιος εγγυάται τον μύθο του άγιου ιδιωτικού τομέα και του διεφθαρμένου δημόσιου; Αυτό ακριβώς σας λέω ότι είναι μύθος αυτό γιατί ουσιαστικά αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν είναι ο δημόσιος υπάλληλος, ο δημόσιος λειτουργός, αλλά η πολιτική ηγεσία που τον κατευθύνει. Θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι οι φοροφυγάδες τόσα χρόνια δεν πιάστηκαν λόγω των κακών δημοσίων υπαλλήλων στις εφορίες, λόγω των κακών υπαλλήλων του ΙΚΑ; Υπήρχε η πολιτική βούληση τόσα χρόνια για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό;

ΠτΘ: Όχι δεν υπήρχε και σας απαντώ ευθέως, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ανίκανο προσωπικό, προσωπικό διεφθαρμένο είναι και αυτό δεδομένο.
Γ.Τ.:
Είναι άλλο θέμα αυτό. Αν ήμασταν σε μια ανεπτυγμένη χώρα σύγχρονη χώρα το πρώτο βήμα θα ήταν η πραγματοποίηση αξιολόγησης για να δει τι έχει σαν υλικό, πού πάσχει, ποια είναι τα προβλήματα, πώς μπορούν να βελτιωθούν και πώς μπορεί να εκσυγχρονισθεί και βελτιωθεί. Αυτοί δεν κάνουν αυτό. Πονάει δόντι κόβει κεφάλι είναι η τακτική που ακολουθούν. Αντί να βελτιώσουν την υφιστάμενη δομή με το υφιστάμενο προσωπικό που έχει αποκτήσει μια εμπειρία δεκαετιών, αντί να αξιοποιήσουν άτομα με απίστευτη γνώση στο δημόσιο τομέα, λένε ότι θα έρθουν οι άγιοι του ιδιωτικού τομέα για να εξυγιάνουν τον διεφθαρμένο δημόσιο τομέα.

Ζητάμε αξιολόγηση που θα έχει στόχο όχι την έξοδο από την εργασία αλλά την ρύθμιση των κακώς κειμένων

ΠτΘ: Στις γνωμοδοτικές επιτροπές γινόταν πάρτι ανομίας από δωροδοκούντες υποψήφιους επενδυτές και δωροδοκούμενους υπαλλήλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διαπλοκή και οι ευθύνες ακουμπούν και τις δύο πλευρές…
Γ.Τ.:
Δεν διαφωνώ. Η διαφορά όμως είναι ότι όσους ιδιώτες και να φέρουν στο δημόσιο τομέα για να τον εξυγιάνουν, αν εξακολουθήσει να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση βολέματος των ημετέρων θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Πάντα αυτοί θα βρίσκουν κάποιους μικροφιλόδοξους, μέτριους στο δημόσιο τομέα γιατί ουσιαστικά αν δεν έχεις αξιοποιήσει τα ταλέντα σου χρόνια φυσικά αισθάνεσαι και εσύ άγνωστος.

ΠτΘ: Άρα ζητάτε αξιολόγηση;
Γ.Τ.:
Ζητάμε αξιολόγηση, αλλά υπάρχει διαφορά. Το είπα και πριν ότι σε μια ανεπτυγμένη χώρα η αξιολόγηση δεν έχει στόχο την έξοδο από την εργασία αλλά την ανίχνευση της υπάρχουσας κατάστασης και του υλικού που υπάρχει καθώς και τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Η πολυνομοθεσία, η ανοργανωσιά, η έλλειψη συντονισμού δεν υπάρχουν γιατί φταίει ο υπάλληλος.

ΠτΘ: Φταίει γιατί δεν βάζει τα δυνατά του προκειμένου να υπερβεί τον εαυτό του για να αποδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαφωνείτε;
Γ.Τ.:
Αν αύριο είχαμε μια δημόσια διοίκηση τύπου Γερμανίας μια αυστηρή δημόσια διοίκηση, από αύριο δεν θα είχαμε εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο καυσίμων, καρτέλ εμπορίου, όπλων, φαρμακοβιομηχανιών, προμηθειών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, δικαιοσύνης; Σχετικά με αυτό που χθες έλεγε στην εκπομπή του ο κ. Μπαξεβάνης είναι ότι πίεσαν το πολιτικό προσωπικό για να τσακίσουν τους δημοσίους λειτουργούς εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό ακριβώς γίνεται.

Το υφιστάμενο παρασιτικό σύστημα θέλει να έχει σαθρή δημόσια διοίκηση

ΠτΘ: Για να μην παρεξηγηθώ δεν τα βάζω μόνο εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.
Γ.Τ.:
Δεν καταφέρομαι εναντίον σας απλά είπα ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα αυτό που αναφέρατε με τον κ. Μπαξεβάνη από το οποίο φαίνεται γιατί δεν θέλουν να υπάρχει ανεξάρτητη διοίκηση, γιατί θέλουν να έχουν τους δικούς τους και να τους ελέγχουν, γιατί οι μέτριοι είναι ανίκητοι. Να το πω και διαφορετικά το υφιστάμενο παρασιτικό σύστημα που αποτελείται από παρασιτικές τράπεζες, κεφαλαιοκράτες και τα εργαλεία τους, το υφιστάμενο παρασιτικό πολιτικό σύστημα θέλουν να έχουν σαθρή δημόσια διοίκηση, θέλουν να έχουν ξεπουλημένο συνδικαλισμό για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Διαπαιδαγωγηθήκαμε με την ιδέα του βολέματος

ΠτΘ: Θέλω όμως και εγώ να δω υπαλλήλους που παρά το γεγονός ότι τους κόπηκε ένα κομμάτι από τον μισθό τους θα ήθελα να έχουν το στυλό και το μολύβι στο γραφείο τους και στο οκτάωρο της δουλειάς τους, έστω τρεις με τέσσερις ώρες να δουλεύουν εντατικά και να μην έχουμε αυτή την παράξενη όσο και καταστροφική λευκή απεργία που βιώνουν σήμερα οι συναλλασσόμενοι με τον δημόσιο τομέα.
Γ.Τ.:
Όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά όλος ο λαός έχει διαπαιδαγωγηθεί από το υφιστάμενο παρασιτικό σύστημα να κοιτάζει το βόλεμά του και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

ΠτΘ: Θα σας μιλήσω και για τον ιδιωτικό τομέα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έβγαλε σποτάκι σε όλα τα ραδιόφωνα της χώρας που λέει ότι το υπουργείο Υγείας και ο κ. Λοβέρδος θέλουν να μας χορηγήσουν τα πιο φθηνά και πιο απαξιωμένα φάρμακα από την Ινδία για να μας πεθάνουν, τα λεγόμενα γεννόσημα. Και έρχεται χθες το ρεπορτάζ και λέει ότι στις ΗΠΑ το 90% των φαρμάκων είναι γεννόσημα…
Γ.Τ.:
Μα η Αμερική δεν έχει κοινωνικό κράτος…

ΠτΘ: … στη Γερμανία, που έχει κοινωνικό κράτος το 80% των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί είναι γεννόσημα. Αυτό δεν μπορείς παρά να το καταγγείλεις γιατί δεν αντέχεται σε αυτή την Ελλάδα που ζούμε. Είναι πλέον μια παρασιτική δράση που δρα εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή και πολίτη.
Γ.Τ.:
Δεν διαφωνώ κατά κανόνα. Κατ’ αρχήν δεν είμαι ειδικός στο φάρμακο για να απαντήσω. Για τις στρεβλώσεις συμφωνώ απόλυτα και θα πω ότι υπήρχε τεράστιο φαγοπότι αλλά θα πω και κάτι άλλο που δεν το λαμβάνουμε υπόψη μας. Κατ’ αρχήν είχαν διαπαιδαγωγήσει τον ίδιο τον πολίτη- πελάτη- ασθενή να λέει ότι όταν ένας γιατρός δεν του έδινε φάρμακα δεν είναι καλός γιατρός. Μας είχαν διαπαιδαγωγήσει σαν λαό να καταναλώνουμε αβέρτα φάρμακα. Ένα δεύτερο και καθοριστικό για το ποιόν της κοινωνίας μας είναι ότι εμείς είμαστε βασισμένοι στην τυπολατρία. Οι γονείς μας έλεγαν πάρε χαρτί και θα βολευτείς. Δεν μας ενδιέφερε η ουσία, δεν μας ενδιέφερε ότι σε καθημερινή βάση πρέπει να αποδεικνύουμε ότι αξίζουμε τα λεφτά μας, ότι παράγουμε έργο, ότι πραγματικά προσφέρουμε στην κοινωνία. Είτε είσαι στον ιδιωτικό τομέα αυτό είτε στο δημόσιο. Δεν έχει σημασία πώς προσφέρεις. Για μένα δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Είναι λάθος τεράστιο αυτό. Για αυτό φωνάζω δυνατά και προσπαθώ να υπερασπιστώ το δημόσιο τομέα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που εργάζονται και αυτοί θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα, οι μπροστάρηδες που θα επιβράβευε η πολιτική ηγεσία, γιατί αυτοί πραγματικά προσφέρουν και αγωνίζονται. Κάτι αντίστοιχο και στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν πολλοί που δεν αξίζουν καν το πτυχίο τους και αυτοί είναι που οικονομάνε.

ΠτΘ: Παρόλα αυτά στον ιδιωτικό τομέα παίρνεις το ρίσκο των ενεργειών σου εντασσόμενος σε ένα «άφιλο κόσμο» όπου καλείσαι να δείξεις τις αρετές σου, αλλιώς κινδυνεύεις να πας φυλακή. Στο δημόσιο το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να καθίσεις στην καρέκλα που σου δίνουν και να σηκωθείς μετά από 35 χρόνια για να πάρεις σύνταξη.
Γ.Τ.:
Το δυστύχημα είναι ότι ακριβώς αυτό που ισχύει στο δημόσιο ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η στρέβλωση της Ελλάδας. Θέλω να πω ότι αυτό που λέτε ισχύει σε ελάχιστες περιπτώσεις και σε πολύ απλές περιπτώσεις. Ένας ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει ένα γιατρό, δεν μπορεί να ελέγξει ένα ιδιώτη αν είναι καλός ή όχι αν δεν κάνει βέβαια το χοντρό λάθος. Δεν μπορεί να ελέγξει ένα δικηγόρο, ένα μηχανικό, αν δεν κάνει το χοντρό λάθος, οπότε οι περισσότεροι πάνε σαν τον κάβουρα για να μην κάνουν το χοντρό λάθος. Δεν σημαίνει όμως ότι ένας που είναι καλός δικηγόρος ή μηχανικός ή γιατρός θα ξεχωρίσει ξεκάθαρα. Υπήρχαν πολλοί αλμπάνηδες που έχουν πλουτίσει εις βάρος του λαού και με χειρότερες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με άλλους που είχαν συνείδηση και δεν εκμεταλλεύονταν τον πολίτη. Το δυστύχημα στη χώρα μας είναι ότι η νοοτροπία αυτή είναι γενικευμένη. Όλα βασίζονται στο βόλεμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.