Γιωργος Κυμπαριδης, προεδρος Δικηγορικου Συλλογου Ροδοπης: «Η επιβολη του ΦΠΑ βαρυνει υπερμετρα τον πολιτη»

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας συνήλθε το μεσημέρι του Σαββάτου εκτάκτως και αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για την επερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 23, 24 και 26 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων. Παράλληλα, τις ίδιες μέρες θα απέχουν και οι δικαστικοί επιμελητές.

 

Για το θέμα συζήτησε ο Δάμων Δαμιανός στην εκπομπή του «Αιχμή του Δόρατος» στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή με τον Γιώργο Κυμπαρίδη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπής. Μιλώντας σχετικά ο κ. Κυμπαρίδης υποστήριξε ότι η διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνει τους δικηγόρους αλλά τους πελάτες και μάλιστα τους μικρομεσαίους. Η συζήτηση βέβαια επεκτείνεται και σε άλλα θέματα όπως αυτό της αύξησης του αριθμού των δικηγόρων στην περιοχή μας και στην αντίστοιχη μείωση των υποθέσεων.

«Ζητήσαμε αναπροσαρμογή του ποσοστού των τετραπλοτύπων»

ΠτΘ: Με αφορμή ότι επιβάλλεται πλέον ΦΠΑ και στους δικηγόρους υπήρξε αντίδραση από τον κλάδο σας. Σε τι συνίστανται αυτές οι αντιδράσεις καθώς στη συνείδηση των πολιτών υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης το οποίο εξαπλώνεται σε κατηγορίες πολιτών που θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν στο δημόσιο κορβανά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα;
Γ.Κ.: Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο. Συμφωνώ ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνεισφέρουν στη δύσκολη αυτή καμπή της οικονομικής ιστορίας της χώρας μας. Όσον όμως αφορά στην επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους θα ήθελα να τονίσω ότι οι δικηγόροι ενόψει της φορολογικής αλλαγής συμμετείχαν στην διαβούλευση στις Επιτροπές που ορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και κατέθεσαν τις προτάσεις τους έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στα έσοδα του κράτους. Οι δικηγόροι αποδίδουν φόρο άμεσα, στην πηγή, στο παράβολο που εκδίδεται από το Δικηγορικό Σύλλογο παρακρατείται ποσοστό 15% για τον φόρο με βάση την ονομαστική αξία του τετραπλοτύπου και αυτό το ποσό αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα στην εφορία. Το σύνολο λοιπόν μιας τέτοιας φορολόγησης των δικηγόρων έχει να κάνει με ένα τελικό αποτέλεσμα της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο μόνο από τους περιφερειακούς συλλόγους και όχι το Σύλλογο Αθηνών που έχει περισσότερα μέλη από όσα έχουν όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι της Ελλάδος. Αυτό λοιπόν που είπαμε είναι ότι θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί το ποσοστό των τετραπλοτύπων προς τα επάνω έτσι ώστε και ο φόρος που αποδίδεται να είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά.

«Η δικαιοσύνη υπέρμετρα ακριβή για τους μικρομεσαίους»

ΠτΘ: Άρα αναγνωρίζατε ότι υπήρχε περιθώριο μεγαλύτερης συνεισφοράς σε αυτή τη διαδικασία;
Γ.Κ.: Φυσικά. Όσον αφορά στο ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ θα έλεγα ότι δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους τίθεται, διότι το ΦΠΑ δεν αφορά ουσιαστικά τους δικηγόρους, αλλά επιβαρύνει υπέρμετρα τον πολίτη, που καλείται να τον πληρώσει όπως και σε όλες τις υπηρεσίες που πληρώνει. Εμείς βεβαίως θα τον αποδίδουμε αλλά το θέμα είναι ότι το μέτρο με αυτό τον τρόπο αφορά στις μεγαλύτερες μάζες πληθυσμού της Ελλάδος, δηλαδή τους μικρομεσαίους που θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, χωρίς και να επιτυγχάνεται ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε αυτό το μέτρο.

ΠτΘ: Γιατί δεν επιτυγχάνεται;
Γ.Κ.: Η δικαιοσύνη με αυτόν τον τρόπο γίνεται υπέρμετρα ακριβή για τους μικρομεσαίους. Σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική καμπή της χώρας μας όπου η ασφάλεια δικαίου την οποία όλοι μας απαιτούμε θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εισβάλλει και στα σπίτια των πιο φτωχών ανθρώπων με μέτρα αυτού του είδους δεν επιτυγχάνεται. Δεν μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες στην δικαιοσύνη. Θα σας πω ότι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα, διότι οι υποθέσεις που χειρίζονται είναι υποθέσεις πολλών χρημάτων, αφορούν λίγους ανθρώπους οπότε θα έλεγα ότι αυτό το μέτρο δεν έχει να κάνει με τους μεγάλους, ουσιαστικά πλήττει τους μικρούς και τους μεσαίους. Είπαμε λοιπόν ότι, αν έχουμε αύξηση, ουσιαστικά τον διπλασιασμό των τετραπλοτύπων, εκεί πλέον ο δικηγόρος θα αποδίδει πραγματικά τον φόρο του. Στις διαβουλεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα αυτό που τονίστηκε είναι ότι ή θέλουμε μια δικαιοσύνη που να λειτουργεί για να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης ή από την άλλη θα υπάρχουν αποκλεισμοί. Δεν μπορεί να πάμε σε μια τέτοιου είδους ρύθμιση με δεδομένο, όπως γνωρίζετε καλά, ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τον πληθυσμό τους. Δεν είναι ένα κλειστό επάγγελμα, όπου θησαυρίζουν κάποιοι άνθρωποι. Θα έλεγα ότι οι περιπτώσεις που βλέπουμε με δικηγόρους που εμφανίζονται σε κανάλια και τηλεοράσεις δεν απηχούν σαν εικόνα το σύνολο των δικηγόρων. Η μεγάλη πλειοψηφία κυνηγά την καθημερινότητα. Πέραν τούτου ακόμη και με αυτό που παρουσιάστηκε στατιστικά σαν ενημέρωση, οι δικηγόροι κατά μέσο όρο δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

 

«Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι πλέον προνομιακό»

ΠτΘ: Ο απλός κόσμος διερωτάται πώς γίνεται ο απλός δημόσιος υπάλληλος που μπορεί να φορολογηθεί χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κρύψει κάτι από τα έσοδά του να συνεισφέρει περισσότερο στο δημόσιο κορβανά και από την άλλη ελεύθεροι επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υψηλότερα εισοδήματα από αυτούς όπως οι δικηγόροι, οι αρχιτέκτονες οι μηχανικού να εμφανίζονται ότι πένονται;
Γ.Κ.: Όσον αφορά σε αυτό που είπατε θα διαφωνήσω. Δεν ξέρω για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες ότι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, βάσει των στατιστικών στοιχείων οι δικηγόροι δηλώνουν δεκαέξι χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Σε μια πρόσφατη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου τυπικά όπως προβλέπεται από το νόμο ετέθη το θέμα του απολογισμού και του προϋπολογισμού, ετέθησαν υπόψη όλων των συναδέλφων και οι μισθοί των υπαλλήλων του δικηγορικού συλλόγου. Υπήρξε αντίδραση σε περισσότερους από το 50% των συναδέλφων μου που θεωρούσαν ότι οι υπάλληλοι του Δικηγορικού Συλλόγου λαμβάνουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι αυτοί.

ΠτΘ: Καταλαβαίνω τον κάματο και τον κόπο ενός νέου δικηγόρου που προσπαθεί να σταθεί σε μια Κομοτηνή με 300 περίπου δικηγόρους…
Γ.Κ.: Στο δικό μας δικηγορικό σύλλογο ποσοστό 75% περίπου απαρτίζεται από δικηγόρους που έχουν θητεία κάτω από τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι φθάνουν στο σημείο να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Συνεχώς συναντούμε πρόβλημα σε όλους τους δικηγόρους που ασκούν δικηγορία στην επαρχία. Είναι κάτι που συμβαίνει και έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση όλους εμάς σαν συνδικαλιστές ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες να μην απαξιώνεται το επάγγελμα και από εκεί και πέρα να υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον. Δεν είναι τα πράγματα ρόδινα και μάλιστα πολλές φορές με παρέμβασή μας είπαμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πλέον στους ανθρώπους που έρχονται στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να απεικονίζει πλήρως αυτό το οποίο συμβαίνει στην παραγωγική διαδικασία. Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι πλέον ως ένα από αυτά που κάποτε και θα συμφωνήσω μαζί σας θεωρούνταν προνομιακά. Σήμερα αυτό έχει εκλείψει και σας πληροφορώ ότι πολλά νέα παιδιά βγαίνουν υπό τη μορφή κιμά στην παραγωγική διαδικασία, απροστάτευτα χωρίς να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους και αυτό το οποίο βγαίνει τελικώς ως μέσος όρος θα σας έλεγα ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Θα σας πω ένα παράδειγμα που τέθηκε σε πρόσφατη ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων. Συνάδελφος Αθηνών που εργάζεται από τις επτά το πρωί μέχρι τις δώδεκα το βράδυ λαμβάνει ως μηνιαίο μισθό από το γραφείο στο οποίο εργάζεται εξακόσια ευρώ.

«Οι αποφάσεις για την προστασία των δικηγόρων έχουν πολιτικό κόστος»

ΠτΘ: Εδώ υπάρχει ένα άλλο ζήτημα και αφορά εσάς τους συνδικαλιστές. Πώς προστατεύεται αυτός ο δικηγόρος από την εργοδοτική αυθαιρεσία;
Γ.Κ.: Εκεί όπου καταγγέλλεται το γεγονός λαμβάνονται σοβαρά μέτρα από κάθε δικηγορικό σύλλογο. Όμως θα έλεγα ότι για να μην πάμε μόνο στο θέμα της προστασίας των μελών μας από εμάς τους συνδικαλιστές γιατί είμαστε η μοναδική επαγγελματική κοινωνία που το φαινόμενο της κοινοκτημοσύνης το έχουμε σε μέγιστο βαθμό. Είμαστε ο μοναδικός επαγγελματικός χώρος στη χώρα που έχει κοινό ταμείο και διανείμει σε όλα τα μέλη του το μέρισμα και αυτό γίνεται γιατί εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής άσκηση της δικηγορίας χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό και χωρίς φαινόμενα που όλους μας στενοχωρούν. Εν κατακλείδι, θα σας πω κάτι άλλο: αυτές οι αποφάσεις που αφορούν προστασία των δικηγόρων και ειδικότερα των νομικών έχουν να κάνουν με πολιτικό κόστος. Για να γίνω πιο σαφής, θα σας έλεγα ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει το καθήκον να περιορίσει τον αριθμό των δικηγόρων, γιατί όλοι οι εισαγόμενοι στην Νομική ουσιαστικά δικηγόροι γίνονται.

ΠτΘ: Πώς μπορεί αυτό να γίνει σε μια ελεύθερη οικονομία;
Γ.Κ.: Ο αριθμός των εισακτέων στις εξετάσεις του πανεπιστημίου θα πρέπει να τεθεί με βάση τις προοπτικές και όχι την ελεύθερη οικονομία που σε πολλές περιπτώσεις μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.

«Κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει τον ορθό τρόπο κατανομής των θέσεων των συμβολαιογράφων»


ΠτΘ: Υπάρχει το συναφές επάγγελμα των συμβολαιογράφων που μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστό. Σε μια Ροδόπη με διακόσιους πενήντα περίπου δικηγόρους υπάρχουν δώδεκα συμβολαιογράφοι. Πόσες θέσεις εργασίας θα άνοιγαν αν δεν υπήρχε το απαράδεκτο των κλειστών επαγγελμάτων;

Γ.Κ.: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και είναι ένα από τα βασικά θέματα που εμείς ως κλάδος των δικηγόρων έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη. Δεν διαφωνώ. Αυτό το οποίο έχουμε πει κατ’ επανάληψη είναι ότι δεν είναι ορθός ο τρόπος κατανομής των θέσεων των συμβολαιογράφων. Έχουμε ζητήσει αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων στο εφετείο μας και ουδέποτε έγιναν δεκτά τα αιτήματά μας.

ΠτΘ: Υπάρχει τώρα βέβαια και κοινοτική οδηγία που ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα…

Γ.Κ.: Μην το λέτε. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου από την Κοινοτική Οδηγία εξαιρούνται τα κλειστά επαγγέλματα. Εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, των μεταφορών, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές και εισάγονται σε αυτή τη διαδικασία οι δικηγόροι. Το ερώτημα είναι αν οι δικηγόροι θεωρούνται κλειστό επάγγελμα.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε με ανοιχτά μάτια αυτό που συμβαίνει»


ΠτΘ: Υπό ποίαν έννοια είναι κλειστό;

Γ.Κ.: Υπό την έννοια ότι το κράτος κατά απαράδεκτο τρόπο όπως λέει η Κοινοτική Οδηγία ορίζει τα ελάχιστα όρια αμοιβών. Αυτό θεωρώ ότι είναι παραλογισμός πάμε να ανοίξουμε κάτι που είναι ανοικτό και να κλείσουμε περισσότερο κάτι που είναι κλειστό. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και όταν αποφασίσουμε ως χώρα να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους θα πρέπει με ανοιχτά μάτια να δούμε αυτό που συμβαίνει. Οι όποιες εξαγγελίες γίνονται με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, όταν όμως αυτές και γενικότερα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια. Όσον αφορά στο ΦΠΑ το ερώτημα είναι πόσο θα πληρώσουν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία;

ΠτΘ: Είναι σαφές ότι δεν θα τους νοιάξει και πολύ…

Γ.Κ.: Άρα λοιπόν επικοινωνιακά αυτό το οποίο λέμε είναι ότι οι δικηγόροι οι οποίοι δεν πλήρωναν ΦΠΑ, οι επαγγελματίες αυτοί οι κακοί που αποτελούσαν εξαίρεση δεν θα υποστούν, αλλά θα υποστεί ο απλός κόσμος, που θέλει να βρει το δίκιο του, που ακόμη και τώρα με την υπάρχουσα κατάσταση δυσκολεύεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη, γιατί υπάρχει αρνησιδικία, γιατί υπάρχουν κενά, γιατί υπάρχει δυσλειτουργία όσον αφορά στο διοικητικό κομμάτι της δικαιοσύνης.

ΠτΘ: Το υπουργείο Οικονομικών τι απήντησε στην πρόταση που κάνατε για διπλασιασμό των τετραπλοτύπων;

Γ.Κ.: Νομίζω ότι ήταν ένα από τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε μια επεξεργασία του κειμένου για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τουλάχιστον και με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης πιστεύαμε ότι θα προχωρούσε. Αυτό που θα συμβεί με το 21% είναι ότι ουσιαστικά θα γίνει πολύ ακριβή η δικαιοσύνη για τους μέσους και τους μικρούς.

«Ελάχιστες οι παραστάσεις μας σε ποινικά δικαστήρια»

ΠτΘ: Πιστεύετε όμως ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπάρχει μεγάλη εμπλοκή πολιτών στη δικαιοσύνη για ψύλλου πήδημα…
Γ.Κ.: Αυτό έχει εκλείψει, τουλάχιστον μπορώ να μιλήσω για τη δική μας περιοχή. Οι παραστάσεις μας σε ποινικά δικαστήρια είναι ελάχιστες. Υποθέσεις εφετείου οι υποθέσεις που εξετάζονται σε βαθμό κακουργήματος η νομική παράσταση έχει να κάνει με αυτεπάγγελτο διορισμό. Οι δικηγόροι θεωρούνται τάξη, δεν είναι όμως λίγοι. Κάποτε, όταν διορίστηκα στο δικηγορικό σύλλογο, υπήρχαν 120 και τώρα είναι περίπου 300 και σε κάθε εξεταστική περίοδο μπαίνουν πάρα πολλοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.