Για τριτη χρονια υψηλο το θετικο ισοζυγιο στις εγγραφες-διαγραφες επιχειρησεων του ΕΒΕΡ

Συνολικά 111 περισσότερες επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο από αυτές που διαγράφηκαν

Στην αδυναμία ή καθυστέρηση επιχειρήσεων να διαγραφούν αποδίδεται ο χαμηλός αριθμός διαγραφών

Σε τριψήφια νούμερα ανέρχεται για ακόμα μια χρονιά το θετικό ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών του μητρώου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, μιας και 111 περισσότερες επιχειρήσεις εγγράφτηκαν σε αυτό από αυτές που διαγράφηκαν.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν με σιγουριά πως για τρίτη χρονιά, παρά την πανδημία και  την οικονομική κρίση που την ακολούθησε και συνεχίζει και σήμερα, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύεται παραμένει υψηλός.

Όμως το θέμα των διαγραφών, όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν, τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Τη «δεκαετία των μνημονίων» 2010-19, ο αριθμός εγγραφών και διαγραφών παρέμενε περίπου ίδιος, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα, πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να διαγραφούν λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων παρόλο που η επιχείρηση έχει ήδη παύσει τη λειτουργία της.

Αν προστεθεί σε αυτό το γεγονός ότι όσοι κλείνουν τις επιχειρήσεις δεν το δηλώνουν αμέσως στο Επιμελητήριο, τότε ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, ενώ και η εικόνα της αγοράς, όπως φαίνεται και από την κατάσταση σε αυτή, σίγουρα κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγαίνοντας καθαρά στα νούμερα, η αλήθεια είναι πως οι διαγραφές έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το 2020 καταγράφηκαν 70 διαγραφές, το 2021 50, όμως το 2022 ανέβηκαν ξανά σημαντικά, φτάνοντας τις 106.

Αύξηση όμως είχαμε και στις εγγραφές, από 182 τόσο το 2020 όσο και το 2021, στις 217 το 2022, με αποτέλεσμα να έχουμε θετικό ισοζύγιο 111 επιχειρήσεων.

Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο θα μπορέσει αυτός ο ρυθμός, τόσο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων όσο και στις διαγραφές, θα παραμείνει σταθερός ή θα αλλάξει εις βάρος των νέων επιχειρήσεων, μιας και το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει σημαντικό και μοιραία θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων.

Τα ακριβή στοιχεία του Επιμελητηρίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου το 2022, είχαμε 217 εγγραφές και 106 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 2 εγγραφές και καμία διαγραφή Κοινωνικών επιχειρήσεων, 1 εγγραφή και καμία διαγραφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), 151 εγγραφές και 95 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 21 εγγραφές και 1 διαγραφή Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 22 εγγραφές και καμία διαγραφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 6 εγγραφές και μία διαγραφή Κοινοπραξιών και 14 εγγραφές και 9 διαγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ).

Όπως κάθε χρονιά, η μερίδα του λέοντος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στις Ατομικές, όπου όμως και οι διαγραφές αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ σταθερά δημοφιλείς μένουν οι ΙΚΕ και οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, με τις υπόλοιπες εταιρείες να κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα, με μοναδική εξαίρεση της Ομόρρυθμες όπου είδαμε σημαντική αύξηση στις διαγραφές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.