Φθηνοτερη εγινε η εργασια στην Ελλαδα

Μειώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το κόστος εργασίας στην χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την ώρα που στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αυξανόταν κατά 1,6% με «ατμομηχανή» το άλμα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Τα νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μείωση οφείλεται λιγότερο στις αποδοχές και περισσότερο στις υπόλοιπες παραμέτρους, ένδειξη ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Οι πραγματικές αμοιβές για εργασία τελικά μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 1,2%, όταν στην Ευρωζώνη και την ΕΕ των 27 ενισχύθηκαν κατά 1,5%.

 

Σημαντική μείωση 3,9% σε ετήσια βάση επιτεύχθηκε στο κόστος εργασίας από τις υπόλοιπες παραμέτρους. Εντός ζώνης ευρώ καταγράφηκε αύξηση 2% και στο σύνολο της ΕΕ 1,7%.
Η ελληνική βιομηχανία είδε το κόστος εργασίας να μειώνεται κατά 2%, (-1,6% στις αμοιβές και -3,2% στα λοιπά), ο κατασκευαστικός κλάδος κατά 3,1% (-2,2% στις αμοιβές και -6% στα λοιπά), ενώ η εργασία στις υπηρεσίες είναι φθηνότερη κατά 1,6% (-1% στις αμοιβές και -3,8% στα λοιπά).

 

Η Ελλάδα εμφανίζει την τέταρτη πιο «αναπτυξιακή» επίδοση, μετά από την Λετονία, τη Λιθουανία και την… Κύπρο, που όπως φαίνεται σταθερά μας «βάζει τα γυαλιά» σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Η είσοδος Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ έχει οδηγήσει εκεί σε εντυπωσιακές αυξήσεις του -σημαντικά χαμηλότερου- κόστους εργασίας, κατά 8,6% και 5% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.