Φως στα σκοταδια των εργασιακων απο τον Γιωργο Ρωμανια

Εργασιακές και ασφαλιστικές απορίες έλυσε ο γνωστός εργατολόγος κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 15 Νοεμβρίου ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς,  καλεσμένος σε εκδήλωση για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Ο κ. Ρωμανιάς μίλησε για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας μια ανάλυση της σημερινής κατάστασης, ανιχνεύοντας τι θα συμβεί μετά και τη νέα αξιολόγηση η διαπραγμάτευση της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους γύρω από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που τους απασχολούν.
 
Αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας εργαζόμενος και ο συνταξιούχος «πληρώνει τη νύφη» κατά τον κ. Ρωμανιά, ο οποίος θεωρεί πως το πρόβλημα είναι πως θα διακοπεί αυτή η επιδρομή που γίνεται στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

«Υπάρχει λύση, η ζωή δεν έχει αδιέξοδα, και ιδίως η ζωή που γίνεται σε δημοκρατικές πολιτείες έχει πάντοτε λύσεις, έχει πάντοτε απαντήσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως το καίριο ερώτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνουν αυτές οι λύσεις πραγματικότητα.
 
Οι μελέτες που έχει κάνει ο ίδιος μέχρι τώρα, σημείωσε, έχουν αναδείξει ότι το σύστημα είχε διαχρονικά προβλήματα, με την κατάσταση όμως να έχει επιδεινωθεί. «Η σύνταξη δεν είναι “χάρισμα”, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Επί χρόνια ένας εργαζόμενος πληρώνει εισφορές για να πάρει μια σύνταξη και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να του αφαιρεί ένα μέρος από αυτή τη σύνταξη» τόνισε. 

Παντελής Βαϊνάς «Μπήκαμε στα μνημόνια με 120% του ΑΕΠ και έχουμε φτάσει στο 180%» 

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοεμβρίου, τόνισε ο κ. Παντελής Βαϊνάς, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος έδωσε το παρών στο χώρο του ΕΒΕΡ. Η απεργία, τόνισε, γίνεται στο πλαίσιο ενός αγωνιστικού σχεδιασμού με την ελπίδα να αποτραπεί η έλευση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και να εκφράσουν την αντίθεσή τους για όλα όσα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή ως απόρροια του τρίτου μνημονίου, που έρχεται να ολοκληρώσει την κοινωνική καταστροφή των δύο προηγούμενων.
 
Έτσι αντιδρούν στη δραστική μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την φοροεπιδρομή αλλά και τη διαφαινόμενη ενεργοποίηση του κόφτη  σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.
«Δεν βγαίνει πουθενά αυτή η πολιτική, μπήκαμε στα μνημόνια με 120% του ΑΕΠ και έχουμε φτάσει στο 180%, για αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους, καλούμε το λαό να συστρατευτεί σε ένα αγώνα ο οποίος θα έχει και σχέδιο κλιμάκωσης που θα ανατρέπει αυτές τις πολιτικές και θα φτάνει στην κόντρα με αυτούς που προωθούν αυτές τις πολιτικές, δηλαδή την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο».
 
Βέβαια αυτή η κινητοποίηση δεν έχει τον συνολικό χαρακτήρα που ήλπιζε η ΑΔΕΔΥ, μιας και η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία σε διαφορετική ημέρα, στις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που ο κ. Βαϊνάς θεωρεί πως θα είναι πολύ αργά για αντιδράσεις. Για αυτό και κάλεσε τη ΓΣΕΕ έστω και την ύστατη στιγμή να συνταχθεί με την ΑΔΕΔΤ για μια πανεργατική απεργία που σε χρόνο θα είναι προσφορότερη στη διαμόρφωση όρων αποτροπής ψήφισης αυτών των μέτρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.