Κινηθηκε η αγορα της Κομοτηνης την εβδομαδα της Black Friday

Υπήρξε κάποια κατανάλωση, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε σύμφωνα με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Με την κουλτούρα των προσφορών και των εκπτώσεων κινούνται πλέον οι πελάτες

Υπήρξε κίνηση όλη την εβδομάδα της Black Friday στην αγορά της Κομοτηνής, χωρίς να περιοριστεί μόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, παρόλο που και αυτή ήταν προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της οικονομικής πίεσης που νιώθουν όλοι.

Παρόλα αυτά η αγορά μπαίνει στο Δεκέμβριο, συνήθως τον πιο δυναμικό μήνα του χρόνου, χωρίς πολλές προσδοκίες μιας και αφενός η οικονομική στενότητα, αφετέρου το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να κυνηγούν τις εκπτώσεις και τις προσφορές, έχει απομειώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον τις εορταστικές μέρες.

Παρόλα αυτά παραμένουν αισιόδοξοι, με την κ. Κωνσταντινίδου να επισημαίνει πως το εμπόριο, είναι κάτι δυναμικό και ζωντανό, και παρόλο που τα τελευταία χρόνια περνά την κρίση του, και δεν αποδίδει τα μέγιστα για καταστηματάρχες και καταναλωτές, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να είναι υποτονικοί. «Βάζουμε τα δυνατά μας,  η καθημερινότητά μας είναι αυτή και τη στηρίζουμε» ανέφερε.

Εβδομάδα Black Friday

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, η Black Friday προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα, και αντί για μία μέρα έγινε ολόκληρη εβδομάδα προσφορών, με αποτέλεσμα η κινητικότητά να διαχέεται σε όλη την εβδομάδα. Αυτό είχε σαν συνέπεια όλη την εβδομάδα να υπάρχει κινητικότητά στην αγορά, ενώ την Παρασκευή υπήρξε κάποια κατανάλωση, κυρίως όμως σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, που έχουν την τιμητική τους σε αυτή την περίοδο. Το γεγονός όμως είναι ότι ο κόσμος βγήκε έξω και έγιναν κάποια ψώνια, γιατί το σύνολο των καταστημάτων και της αγοράς είχε εκπτώσεις αυτές τις μέρες, που άγγιζαν και το 50%. Πάντα όμως η κινητικότητά και η κίνηση που υπάρχει, είναι σύμφωνα με τα δεδομένα και την κατάσταση της εποχής, με τον Νοέμβριο να είναι ένας δύσκολος μήνας για τα καταστήματα.

Άλλωστε, όπως έχει φανεί από τις προηγούμενες χρονιές, η Black Friday παίρνει ένα σημαντικό μερίδιο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μιας και πολλά από τα προϊόντα που αγοράζονται τώρα είναι τα δώρα που θα αγόραζε κάποιος για τα Χριστούγεννα. «Σαφώς και κόβει από την Χριστουγεννιάτικη αγορά, και μεγάλο δείγμα είχαμε πέρυσι, που όλος ο Δεκέμβρης ήταν κακός» σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, συνυπολογίζοντας την κατάσταση που ζούμε, και τον κόσμο που έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε είδη πρώτης ανάγκης και είδη που αφορούν τα παιδιά, κάτι που έχει σαν φυσικό επακόλουθο όλα τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά να έρχονται σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μοίρα, επηρεάζοντας αρνητικά την αγορά.

Στην αναζήτηση των προσφορών

Γενικότερα όμως η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει τα προηγούμενα χρόνια, και την περίοδο της οικονομικής κρίσης με την απελευθέρωση του νόμου των προσφορών, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κατάστημα να μπορεί να κάνει ένα δεκαήμερο προσφορών κάθε μήνα. Αυτό έχει μπει στη συνείδηση του κόσμου, λόγω και της οικονομικής στενότητας, και πολλές φορές μπαίνουν στα καταστήματα και ρωτούν πότε θα γίνουν εκπτώσεις και προσφορές. Και έτσι, μιας και πλέον τους δίνεται η δυνατότητα να μην περιμένουν τις δύο μεγάλες εκπτωτικές περιόδους, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, κάνοντας αγορές στο ενδιάμεσο ανάλογα με τις ανάγκες τους και την εποχή, έχουν διαμορφώσει νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Ανάλογα έχουν προσαρμοστεί και τα καταστήματα, αν και σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, που η αγορά βάζει τα γιορτινά της και έχει καινούρια γιορτινά εμπορεύματα που πρέπει να φύγουν για να φτιάξουν την διάθεση του κόσμου, δεν μπορεί να έχει εκπτώσεις, μιας και δεν  αγοράζονται και εκπτωσιακά.

Τρεις Κυριακές ανοιχτή η αγορά στις γιορτές

Όσο για την κίνηση την Κυριακή, αυτή δεν ήταν σημαντική, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με το άνοιγμα τις Κυριακές να μην έχει αποδώσει όπως θεωρούνταν όταν νομοθετήθηκε.

Ειδικά στην Κομοτηνή, τόνισε, που δεν έχουμε κίνηση από άλλες περιοχές και τουρισμό, ποτέ δεν ήταν θετικό μέτρο.

Όσο για τον Δεκέμβριο, ενώ παραδοσιακά ο Σύλλογος προτείνει άνοιγμα τις δύο Κυριακές, πριν από την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα, φέτος, επειδή οι Κυριακές πέφτουν την παραμονή, θα ανοίξουν και στις 17 Δεκεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.