Εξομοιωση των οριων ηλικιας συνταξιοδοτησης ανδρων και γυναικων στο Δημοσιο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση για «ολιγωρία, παραλείψεις και λάθη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ενώ οι διαβουλεύσεις για τον χρόνο εφαρμογής της απόφασης αναμένεται να ξεκινήσουν με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Σπίντλα που θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, «καταδικαστική» χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ δια στόματος του προέδρου του, Παναγιώτη Τσουκαλά, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ’ όψιν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες είχαν κατατεθεί εδώ και χρόνια και οι οποίες αφορούν τα διαφορετική θέση της Ελληνίδας γυναίκας σε σχέση με την Ευρωπαία γυναίκα.

Εκτιμάται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας από πέντε έως 15 επιπλέον έτη για περίπου 140.000 γυναίκες στο Δημόσιο, τις οποίες θίγει η απόφαση για σύνταξη στα 65 έτη. Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με τρία παιδιά, όπως και ασφαλισμένες από το 1983 και μετά.

Ειδικότερα, από την εφαρμογή της απόφασης θα θιγούν:

• Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.

• Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.

• Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

• Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.

Από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ οι 136.780 άνω των 45 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ. Οι μισές και πλέον από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ασφαλισμένες που δεν θίγονται

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.

Επίσης, όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται.

Π. Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ν.Τ. Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ:

«Καταδικαστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση για «ολιγωρία, παραλείψεις και λάθη». Ανάμεσά τους και το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, το οποίο χαρακτήρισε «καταδικαστική» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι καταδικαστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την Ελλάδα στο θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Τσουκαλάς, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση «πήγε χωρίς όπλα» και ότι η υποστήριξή της στο θέμα αυτό «ήταν πλημμελής».

Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ’ όψιν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ που είχαν κατατεθεί εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά. Συγκεκριμένα, αφορούν τα διαφορετική θέση της Ελληνίδας γυναίκας σε σχέση με την Ευρωπαία γυναίκα. «Η γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα διαφέρει πολύ από τη γυναίκα στην Ευρώπη, καθώς έχει να ακολουθήσει τις παραδόσεις, πρέπει να φροντίζει το σπίτι και να εργάζεται ταυτόχρονα έχοντας διπλή απασχόληση».

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι στην Ελλάδα είναι μειωμένες έως και μηδαμινές οι κοινωνικές υποδομές. «Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει από την ευθύνη να ασφαλίζει πλέον τους δημοσίους υπαλλήλους».

Τι λέει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί πτυχές της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων που θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον προϋπολογισμό. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις εργαζόμενες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από διαβουλεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με την ΑΔΕΔΥ», με στόχο να βρεθεί μια λύση συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και δίκαιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ενώ κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η Ιταλία βρίσκεται για ανάλογο θέμα σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί οκτώ μήνες.

Οι διαβουλεύσεις για το χρόνο εφαρμογής της απόφασης αναμένεται να ξεκινήσουν με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Σπίντλα που θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.