Εξαιρεση αγροτων της περιοχης απο μετρα αιρεσιμοτητας ζητα ο Αγροτικος Συλλογος Σπαρτακος

Οι λόγοι που επικαλείται

Την εξαίρεση των αγροτών της περιοχής από τα μέτρα 5 και 6 (απαγόρευση κατεργασίας αγροτεμαχίων τη χειμερινή περίοδο) της αιρεσιμότητας για λόγους ανωτέρας βίας ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος».

Όπως εξηγεί στο γραπτό αίτημα που υπέβαλε προς τους βουλευτές Ροδόπης και την περιφέρεια ΑΜΘ, ζητώντας να πράξουν αναλόγως, σε ό,τι αφορά τα μέτρα 5 (κατεργασία εδάφους σε αγροτεμάχια με κλίση) και 6 (ελάχιστη κάλυψη εδάφους) παρατηρείται δυσκολία ως προς την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι λόγοι είναι:

  1. Συγκεκριμένα αγροτεμάχια που είναι «βαριά» πρέπει να τα βρει ο χειμώνας οργωμένα γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατον να προετοιμαστεί σωστή σποροκλίνη μέσα σε ένα μήνα την άνοιξη
  2. Φέτος στην περιοχή της Ροδόπης παρατηρήθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί σε πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Αν τα αγροτεμάχια δεν κατεργαστούν μέσα στο χειμώνα και μείνουν ως έχουν δεν θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο και τη νέα σεζόν οι εντομολογικές προσβολές θα πολλαπλασιαστούν.

«Για αυτούς τους 2 λόγους που θα δημιουργήσουν αρνητικά οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα αιτούμαστε εξαίρεση σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας από τα συγκεκριμένα μέτρα» τονίζει ο σύλλογος για να διευκρινίσει, κατανοώντας τη σημασία των εν λόγω μέτρων, πως «δεν ζητούμε καθολικά την κατάργησή τους, αλλά ατομικά ο κάθε παραγωγός με μια υπεύθυνη δήλωση προς την αρμόδια ΔΑΟΚ να ενημερώνει για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε κατεργασία εδάφους μέχρι την επιτρεπόμενη ημερομηνίας (συνήθως θα είναι οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες) και για ποιο λόγο θέλει να αιτηθεί την εξαίρεση από τα μέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταπόκριση του βουλευτή Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ στο αίτημα των αγροτών υπήρξε άμεση, καταθέτοντας αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας του «να δείτε με ιδιαίτερη ευαισθησία το αίτημά τους»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.