Ευνοικοτερο πλαισιο για μεγαλες επενδυσεις ΑΠΕ

Κατάργηση του ορίου των 75 εκατ. ευρώ για την ένταξη έργων ΑΠΕ στο ευνοϊκό καθεστώς των «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας»

Κατάργηση του ορίου των 75 εκατ. ευρώ για την ένταξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευνοϊκό καθεστώς των «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας» προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η κατάργηση του ορίου αφορά συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση  στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων και απορρόφηση των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτικών πόρων. Ειδικότερα στο καθεστώς των «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας» θα εντάσσονται ανεξαρτήτου ύψους επενδύσεις:

  • Συστήματα που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, εφόσον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου.
  • Εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Καταργείται το όριο των 75 εκατ. ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς «εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας».

  • Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Επενδύσεις υποδομής με συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Η επιχορήγηση από το Δημόσιο αφορά την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών η οποία θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επ’ αυτών που μπορούν να λάβουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Εάν υλοποιούνται εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) η ενίσχυση μπορεί να φτάνει το 100%, ενώ σε εκτός ΖΑΠ περιοχές σε ποσοστό 80%. Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στην κατηγορία «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας» και να λάβουν τα παρεχόμενα στη συγκεκριμένη κατηγορία κίνητρα, εφόσον οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.