Ετοιμη να δωσει την ωθηση που χρειαζεται ο πρωτογενης τομεας η Αγροτοδιατροφικη Συμπραξη ΑΜΘ

Ήδη αριθμεί 45 μέλη, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον

Την κοινή τους πεποίθηση πως η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜΘ θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας και όχι μόνο στην περιοχή μας, εξέφρασαν τα μέλη τους κατά την πρώτη επίσημη εκδήλωσή της, που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Τη δομή, τους σκοπούς και τους στόχους της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, καθώς και τη δυνατότητα εγγραφής Νέων Μελών παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βασίλης Δελησταμάτης, τονίζοντας πως ξεκινά από τον αγρότη, αλλά και επεκτείνεται στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Έτσι θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους όσους συμμετέχουν να αναδείξουν τα προϊόντα τους, να βελτιώσουν την παραγωγή τους και να επεκτείνουν το εύρος και την απήχηση των δραστηριοτήτων τους, αφετέρου ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία κάθε περιοχής, μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με τους φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.

Προβάλλοντας τα προϊόντα και όλη την ΑΜΘ

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσαν πριν από λίγο καιρό για τη δημιουργία της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, που ήδη αριθμεί 45 μέλη, και ελπίζουν πως σύντομα θα γίνουν ακόμα περισσότερα, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο κ. Δελησταμάτης, επισημαίνοντας πως η εκδήλωση της Τετάρτης αποτέλεσε και μια ευκαιρία για να γνωριστούν τα μέλη της Σύμπραξης, με τα οποία η επικοινωνία μέχρι τώρα γινόταν κυρίως διαδικτυακά.

Όσο για την ίδια την Σύμπραξη, τόνισε πως έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμα που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, ώστε να προβάλλει τα προϊόντα των παραγωγών και των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ.

Αυτό θα το κάνει καταγράφοντας αρχικά την υφιστάμενη κατάσταση των μελών τους, εντοπίζοντας τις αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν και τα ισχυρά σημεία που πρέπει να αξιοποιηθούν, με την καταγραφή αυτή να γίνεται τόσο ανά κλάδο, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν σε μια βάση δεδομένων, θα αποφασίσουν τις θεματικές προτεραιότητες, και στη συνέχεια θα συνδιαμορφώσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν, εντοπίζοντας τόσο τις πηγές χρηματοδότησης, όσο και τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλες αγροτοδιατροφικές συμπράξεις.

Ο κ. Δελησταμάτης επισήμανε παράλληλα την σημασία της συνεργασίας με το ΔΠΘ και άλλα ιδρύματα για την διασύνδεση του εκπαιδευτικού, του ερευνητικού και του αγροτοδιατροφικού τομέα, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό, τον μεταποιητή, τον έμπορο της Περιφέρειας να αποκτήσουν τα προϊόντα τους προστιθέμενη αξία, συνδέοντάς τα και με τον τουρισμό και την γαστρονομία της περιοχής.

Από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση

Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη δεν θα περιοριστεί στα σύνορα της Περιφέρειας, αλλά φιλοδοξεί να βοηθήσει τα μέλη τους να προωθηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Για αυτό και θα συμμετέχουν σε κλαδικές εκθέσεις, με μικρότερο κόστος για τα μέλη τους, ενώ θα γίνει και διασύνδεση με την αγορά, με την σύμπραξη να παρακολουθεί την πορεία των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι τη διάθεσή τους.

Ισχυρή ταυτότητα για τον τόπο

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε τη σημασία που δίνει η Διοίκηση της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα,  διαθέτοντας σημαντικούς πόρους, για τις υποδομές, τη σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτόν.

Κατανοώντας την ανάγκη της συνεχούς προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα, ο κ. Μέτιος τόνισε πως στηρίζουν κάθε εργαλείο που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, και ένα σημαντικό εργαλείο είναι η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, που συστήθηκε για να φέρει πιο κοντά όλους όσους δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και την αγροτοδιατροφή, δημιουργώντας μια ισχυρή ταυτότητα για τον τόπο μας.

Δημήτρης Χαρίτου: «Τέτοια σχήματα μπορούν να προσδώσουν στα τοπικά μας προϊόντα  ισχυρό brand name»

Το παρών στην εκδήλωση παρουσίασης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου ο οποίος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε την περιφερειακή αρχή  για την πρόσκληση, ανέφερε:

«Τέτοια σχήματα, όπως οι Αγροδιατροφικές Συμπράξεις, μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την Περιφέρεια ΑΜΘ συμβάλλοντας στην ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων της διατροφής.  Να συμβάλλουν ώστε να ενδυναμωθεί η συνέργεια σε περιφερειακό επίπεδο ανάμεσα στους κλάδους της  αγροτοδιατροφής, του τουρισμού και της εστίασης. Ενώ μπορεί ακόμα να προσδώσει στα τοπικά μας προϊόντα  ισχυρό brand name, με περιβαλλοντικό  αποτύπωμα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό και για τους καταναλωτές. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει το όχημα για ευρεία πληροφόρηση όσων εμπλέκονται για τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σε εξέλιξη».

Ο βουλευτές κατέθεσε τη στήριξή του στο νέο εγχείρημα και διευκρίνισε ωστόσο πως κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία τέτοιου είδους προσπαθειών είναι να υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία τους. «Να λειτουργούν δηλαδή με κριτήρια που βασίζονται στην επιχειρηματικότητα, την επιστημονική γνώση, τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοκρατία γιατί οι παθογένειες είναι γνωστές στην ελληνική πολιτεία» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.