Εργασιακη εμπειρια για 7000 νεους

Πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 7.000 ανέργων σε φορείς του τομέα Υγείας, σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και σε τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού προωθεί ο ΟΑΕΔ. Παράλληλα το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και νέο πρόγραμμα επιχορήγησης 6.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση. Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν ήδη σε ΦΕΚ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει πράσινο φως από τον ΟΑΕΔ για την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων.

5.000 σε φορείς του τομέα Υγείας

Ειδικότερα προβλέπεται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους, εκ των οποίων οι 3.500 σε φορείς του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι 1.500 σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

Δικαιούχοι φορείς υλοποίησης ορίζονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το ΕΚΑΒ, οι φορείς Πρόνοιας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 5.000 άνεργοι εκ των οποίων: – 2.000 απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας έως 40 ετών.

• 3.000 διπλωματούχοι ΙΕΚ, απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22 έως 40 ετών.

Προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι και των δύο προγραμμάτων πρέπει:

• Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

• Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα.

• Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ.

• Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

Η επιλογή των άνεργων νέων από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η τοποθέτηση αυτών σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα γίνει μέσω της διαδικασίας της εξατομικευμένης παρέμβασης και της συνεκτίμησης του Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

Από τις προαναφερόμενες θέσεις, τουλάχιστον 60% θα καλυφθεί από γυναίκες και μέχρι 40% από άνδρες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας:

• Τουλάχιστον 67% θα καλυφθεί από ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέχρι 6 μήνες (τους τελευταίους 8 μήνες) όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες (τους τελευταίους 16 μήνες) όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας:

• Έως 33% θα καλυφθεί από ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από 6 μήνες και άνω όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει σε κάθε ασκούμενο για κάθε ημέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα:

• 30 ευρώ για πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ ή κατόχους ισότιμων τίτλων σπουδών.

• 25 ευρώ για τους διπλωματούχους ΙΕΚ, απόφοιτους Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, απόφοιτους ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ κύκλου ή κατόχους ισότιμων τίτλων σπουδών.

2.000 σε τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στην κατάρτιση προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) για 2.000 ανέργους στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς αναμένεται να προβεί το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ.

Δικαιούχος φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το υπουργείο Πολιτισμού και οι εποπτευόμενοι φορείς αυτού.

Επωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 2.000 άνεργοι εκ των οποίων:

• 650 απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής.

• 1.350 διπλωματούχοι ΙΕΚ, απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22 έως 40 ετών.

6.000 νέοι επιστήμονες επιχορηγούνται για δική τους δουλειά

Πρόγραμμα για την επιχορήγηση 6.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ιατρών, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, φαρμακοποιών, δικηγόρων, και μηχανικών αποφοίτων πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών προωθεί ο ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των νέων επιστημόνων που αποφασίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:

• Να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ).

• Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ υποχρεωτικά από τις 2.1.2009 και μετά.

• Να μην έχει παρέλθει μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους, διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών από τον χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για τις λοιπές κατηγορίες) ή της απόκτησης της ειδικότητάς τους (για τους ιατρούς). Όταν στο διάστημα των εξι ετών περιλαμβάνεται χρόνος παρακολούθησης κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών, το διάστημα αυτό παρατείνει αντίστοιχα το όριο των έξι ετών.

• Να έχουν ηλικία έως 34 ετών (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων τουλάχιστον ενός ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας, που μπορούν να συμμετάσχουν αν έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών, το όριο αυτό παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές.

• Στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την οικεία ΔΟΥ, για το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους, το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.ά.) η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

• Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Από τις 6.000 θέσεις, ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Στο πρόγραμμα δύνανται να υπαχθούν μέχρι και τρία μέλη εταιρειών:

•Ομορρύθμων.

•Ετερορρύθμων, μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη.

•ΕΠΕ.

•Δικηγορικών εταιρειών του Π.Δ.

81/2005, υπό την προϋπόθεση ότι έκαστος υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον κατά 25% στο εταιρικό κεφάλαιο. Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται: – Ανώνυμες Εταιρείες.

•Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

•Όσοι δημιουργούν επάγγελμα που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με άλλον επαγγελματία που δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη ΔΟΥ.

•Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ, εκτός της έναρξης δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τους 12 μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.