Επιταγη καταρτισης 2.600 ευρω σε 23.000 ανεργους

Για πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ και αποφοίτους Γυμνασίου-Λυκείου από 29 έως 64 ετών

Τον Οκτώβριο αναμένεται να προκηρυχθεί από το υπουργείο Εργασίας το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής, που φέτος θα αφορά 23.000 δικαιούχους. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν επίδομα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης ύψους 2.600 ευρώ για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, ενώ οι πάροχοι κατάρτισης (ΚΕΚ) θα λάβουν αμοιβή 1.155 ευρώ η οποία θα προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ για κάθε άνεργο που θα συνεχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση που έκανε την πρακτική του.
 
Συμφωνά με πληροφορίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 άξονες παρέμβασης:
• Θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών σε διάφορος κλάδους και ειδικότητες
• Συμβουλευτική υποστήριξη
• Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης
• Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες. Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες. 

Οι κλάδοι και οι δικαιούχοι 

Το πρόγραμμα αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι άνεργοι θα καταρτιστούν σε κλάδους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και είναι οι εξής: Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Περιβάλλον – Διαχείριση Στερεών και υγρών αποβλήτων, τρόφιμα-ποτά, ενέργεια, βιομηχανία και αγροτικός τομέας.
 
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα, που περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης το οποίο ανέρχεται σε 600 ευρώ και το επίδομα πρακτικής άσκησης το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Επίσης θα χορηγείται επιταγή κατάρτισης, που αφορά στην οικονομική αξία ποσού έως 1.155 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην παροχή υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική – 945 ευρώ) και συμβουλευτικής (60 ευρώ) καθώς επίσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης από τους ωφελούμενους ανέργους (150 ευρώ).
 
Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1.355 ευρώ στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των 6 μηνών.
 
 Η δράση, προϋπολογισμού 89 εκατ ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
 
Τα κριτήρια επιλογής έχον να κάνουν με τη διάρκεια της ανεργίας, το συνολικό εισόδημα, την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, την αναπηρία, καθώς και την ύπαρξη προστατευόμενου τέκνου ή ΑμεΑ.

Τον Οκτώβριο οι διαγωνισμοί για 109 θέσεις μόνιμων σε ΤτΕ και υπουργεία 

Τον Οκτώβριο θα εκδοθούν από το ΑΣΕΠ οι τρεις πολυαναμενόμες προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που αφορούν την πλήρωση συνολικά 109 θέσεων σε υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρότι έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις εδώ και τρεις μήνες η έκδοσή τους είχε «παγώσει» καθώς μεσολάβησες το καλοκαίρι και αμέσως μετά το επείγον αίτημα του υπουργείου Παιδείας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες το ΑΣΕΠ θα στείλει και τις τρεις προκηρύξεις στο Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ τις θέσεις θα διεκδικήσουν πτυχιούχοι (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αλλά και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ειδικά ο διαγωνισμός της Τράπεζας της Ελλάδος θα αφορά τεχνικές ειδικότητες. 

35 θέσεις στην ΤτΕ 

Στην πρόσληψη 35 μόνιμων υπαλλήλων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ.
Το αίτημα αφορά 35 υπαλλήλους Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι θα προσληφθούν με μόρια.
 
Οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων (απόφοιτοι ΤΕΙ) θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας και γνώση χειρισμού Η/Υ. Όσο για τους τεχνικούς που θα στελεχώσουν το τμήμα που γίνεται η εκτύπωση λαχείων, τραπεζογραμματείων, αξιόγραφων του ελληνικού Δημοσίου κλπ εκτός του απολυτηρίου Λυκείου θα απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο της θέσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιλογούν θα απασχοληθούν με διετή σύμβαση εργασίας που είναι δυνατόν να παραταθεί επί ένα ακόμη έτος. Μετά τη λήξη τξς σύμβασης και εφόσον η υπηρεσία τους κριθεί ως ευδόκιμη, θα διοριστούν από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης εργασίας τους. 

Στελέχη Πληροφορικής 

Σαράντα πέντε θέσεις μόνιμων επιστημόνων Πληροφορικής ια προκηρύξει το ΑΣΕΠ σε υπηρεσίες υπουργείων και δημόσιους φορείς εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα προκυρήξει τις θέσεις στα δικαστήρια από μόνο του. Πρόκειται για θέσεις στις ειδικότητες ΠΕ Πληροφορικής (Επιστήμης των Υπολογιστών ή Μηχανικών Η/Υ) και ΤΕ Πληροφορικής (ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων).
 
Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία πινάκων προτεραιότητας από κατόχους ομώνυμου ή ταυτόσημου κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής. Παράλληλα οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής ή Ισπανικής) ενώ ειδικά για τις θέσεις ΠΕ απαιτείται η γνώση επεξεργασίας ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ. 

Χημικοί στη ΓΓΔΕ 

Εικοσι εννέα μόνιμους υπαλλήλους στην ειδικότητα ΠΕ Χημικών θα προσλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ήδη στον διαγωνισμό του υπουργείου ορίστηκαν τα άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998 (μία θέση για ΑμεΑ και μια για τρίτεκνο) και πλέον η προκήρυξη είναι έτοιμη προς έκδοση.
 
Η πρόσληψη των επιτυχόντων θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα Χημείας ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς και βεβαίωση ιδιότητας μέλους της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. 

32 ελεγκτές στην ΥΠΑ 

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ ο γραπτός διαγωνισμός που αφορά στην πρόσληψη 32 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
 
Οι εξετάσεις στο μάθημα «λεκτικές δεξιότητες και κατανόηση κειμένου» θα διεξαχθούν σε Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκη στις 9.30 π.μ. (ώρα προσέλευσης 8.30 π.μ.) και η διάρκειά τους θα φτάσει τη 1,5 ώρα.
 
Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός για τους Ελεγκτές περιλαμβάνει ειδικές δοκιμασίες οι οποίες εκτός από τις λεκτικές δεξιότητες και την κατανόηση κειμένου περιλαμβάνουν προφορική συνέντευξη (που διαπιστώνεται η ορθοφωνία των υποψηφίων) και γραπτές εξετάσεις μέσω των οποίων εξακριβώνονται οι ικανότητες και οι γνώσεις τους (σε επίπεδο μνήμης, προσοχής-συγκέντρωσης, αντίληψης και αίσθησης χώρου, χρόνου και προσανατολισμού).
Σύμφωνα με την προκήρυξη 1Γ/2015 οι θέσεις μόνιμου προσωπικού στην ΥΠΑ κατανέμονται σε Ανατολική Αττική (25 θέσεις), Κω (μία θέση), Ρόδο (1 θέση), Μύκονο (2 θέσεις) Σαντορίνη (2 θέσεις) και Ηράκλειο Κρήτης (1 θέση).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.