Επανεξεταση της μεθοδου υποβολης αιτησεων στο προγραμμα «Εξοικονομω» επιθυμει το ΤΕΕ Θρακης

Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης «Με μοναδικό γνώμονα την ταχύτητα επιλέχθηκαν κάποιες αιτήσεις. Αυτό για μας, σαν επιστήμονες κυρίως, είναι απέναντι στην φιλοσοφία μας»

Κόλλησε για 19 από τα 46 λεπτά που έμεινε ανοιχτό το σύστημα υποβολής αιτήσεων

 
Την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ανέδειξε η διαδικασία της Δευτέρας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα.
 
Τη Δευτέρα λοιπόν, όλοι όσοι είχαν ετοιμάσει την αίτηση, βρισκόταν στους υπολογιστές τους στις 10 το πρωί, ώστε να προλάβουν να την συμπληρώσουν στην σχετική ιστοσελίδα που άνοιξε για αυτό το σκοπό.
 
Μέσα σε 46 λεπτά, όταν και έκλεισε το σύστημα, υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 3.477 έμειναν εκτός, καθαρά επειδή δεν πρόλαβαν, και θα πρέπει να επανυποβληθούν όταν και αν υπάρξει ξανά πρόσκληση για το πρόγραμμα.
 
Για ακόμα μια φορά η ζήτηση «κόλλησε» το σύστημα, το οποίο έμεινε παγωμένο, σύμφωνα με τον κ. Λουρίκα, για 19 λεπτά. Για αυτό και το ΤΕΕ Θράκης, θα επαναφέρει την πρότασή του για αλλαγή της μεθόδου υποβολής αιτήσεων, που θα περιλαμβάνει και την αξιολόγησή τους, όπως στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
 
Ελπίζουν δε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα τηρήσει την δέσμευσή του για νέα πρόσκληση για το «Εξοικονομώ» το πρώτο εξάμηνο του 2021, ύψους 1 δις, μιας και οι ανάγκες είναι μεγάλες.
 

Με αξιολόγηση, όχι ταχύτητα η επιλογή των αιτήσεων

 
Ο κ. Λουρίκας σημείωσε ότι η αξιολόγηση του πώς πήγε το άνοιγμα του προγράμματος για την ΑΜΘ, εξαρτάται από την οπτική γωνία των εμπλεκομένων. Για την κυβέρνηση και το κράτος, εξήγησε, είναι μια καλή στιγμή, γιατί η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι πετυχημένο, και έτσι υπάρχουν απορροφήσεις. Όμως για τους εμπλεκόμενους μηχανικούς και δικαιούχους, η όλη εμπειρία αφήνει ανάμικτα συναισθήματα, γιατί ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εγκρίσεων, υπήρξαν άλλες τόσες αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν, όχι γιατί δεν αξιολογήθηκαν σωστά, αλλά γιατί δεν αξιολογήθηκαν καθόλου.
 
«Με μοναδικό γνώμονα την ταχύτητα επιλέχθηκαν κάποιες αιτήσεις. Αυτό για μας, σαν επιστήμονες κυρίως, είναι απέναντι στην φιλοσοφία μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, που κατέθεσε την άποψη πως θα πρέπει να τεθούν και κάποιοι κανόνες.
 
Οι κανόνες σημαίνει ότι από τη στιγμή που έχουν κάνει μια σωστή δουλειά, η οποία αμείβεται αυτή αποδεικνύεται με την αξιολόγηση. Για αυτό και ετοιμάζουν ξανά επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, σε συνέχεια των επιστολών που είχαν σταλεί στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα από τη στιγμή που έχει μόνο την ταχύτητα δεν βοηθάει πουθενά, παρά μόνο στην απορρόφηση των χρημάτων.
 
Θα προτείνουν λοιπόν για ακόμα μια φορά, η διαδικασία να γίνεται όπως συμβαίνει στα προγράμματα ΕΣΠΑ, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων, ώστε να κάνει ο κάθε μηχανικός την αίτηση που πρέπει, χωρίς άγχος, και να γίνει η επιλογή με κριτήρια όχι μόνο τεχνικά, αλλά και κοινωνικά.


 

Εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας το «Εξοικονομώ»

 
Άλλωστε σκοπός του «Εξοικονομώ» ήταν να μειωθούν οι απώλειες από τα ενεργοβόρα κτίρια για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά και να επιδοτηθούν και κάποιες κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται με ιδίους πόρους να κάνουν το κτίριό τους ενεργειακά πιο αυτόνομο, καλύτερο και για τους ίδιους και για την οικονομία τους.
 
Η μέθοδος του «όποιος προλάβει» εφαρμόστηκε από τα προηγούμενα δύο προγράμματα «Εξοικονομώ», που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως ένας τρόπος καλής απορρόφησης των πόρων, χωρίς ουσιαστικά να βάζουν εργατοώρες.
 
Μάλιστα η ΑΜΘ ήταν η περιφέρεια από την οποία είχε «ανοίξει» το σύστημα των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, όμως αυτή τη φορά, θεώρησαν πως θα αποφύγουν τα προβλήματα, μιας και είμαστε από τις τελευταίες περιφέρειες όπου άνοιγαν οι αιτήσεις, όμως και πάλι το σύστημα κόλλησε για 19 περίπου λεπτά.
 
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως με αυτό το σύστημα, δεν υπάρχουν επιλαχούσες αιτήσεις, που να μένουν στο σύστημα για την επόμενη φορά, αλλά θα πρέπει να ξανακατατεθούν.
 

Αναμένονται σύντομα εξελίξεις

 
Αναμένεται πάντως σύντομα να ξανανοίξει το πρόγραμμα, με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να έχει δεσμευτεί ότι θα τρέξει στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με πόρους περίπου 1 δις ευρώ. Η νέα ηγεσία έχει εκφράσει την πρόθεση να υλοποιήσει αυτό το σχεδιασμό, για αυτό και ο κ. Λουρίκας είναι αισιόδοξος ότι σύντομα όσοι  δεν κατάφεραν θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά.
 
Άλλωστε οι αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν αυτή τη φορά, έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό, και επομένως δεν θα χρειαστεί να κάνουν πολλά αν προκηρυχθεί εκ νέου το πρόγραμμα, ενώ ελπίζει πως μαζί με την αξιολόγηση όλα θα μπουν σε μια άλλη βάση. «Ας μην κρυβόμαστε, το “Εξοικονομώ” είναι ένα από τα καλά προγράμματα που συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί εμφανίζει και μεγάλες απορροφήσεις» επεσήμανε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.