Ενστασεις επι των προτεινομενων υποχρεωτικων μεταταξεων γιατρων

Μεγάλο πλεόνασμα σε γιατρούς, που υπηρετούν στο ΕΣΥ, εντόπισε η Ανεξάρτητη Ομάδα Εργασίας Ειδικών Εµπειρογνωµόνων στον τοµέα της Υγείας, κάτι που επιφέρει την αναγκαιότητα για αναγκαστικές μετατάξεις σε κοντινά νοσοκομεία, όπου παρουσιάζονται κενά. Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των «σοφών» του Υπουργείου Υγείας, το πλεόνασμα αυτό ανέρχεται σε 6.500 νοσοκομειακούς γιατρούς, με τα στοιχεία μάλιστα να αναδεικνύουν χαρακτηριστικά ότι αντιστοιχεί σχεδόν ένας γιατρός για κάθε νοσοκομειακή κλίνη. Βάσει επίσης της έρευνας της επιτροπής, υπερβολικός κρίνεται και ο αριθμός των κλινικών των νοσοκομείων, που σε ορισμένες περιπτώσεις η πληρότητά τους βρίσκεται σε πολύ μικρά ποσοστά. Μετά ταύτα, προτείνεται η μείωση και των κλινικών, ώστε ο αριθμός τους να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες των νοσηλευόμενων. Ενστάσεις, ωστόσο, επί της ως άνω εισήγησης προέβαλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, με το επιχείρημα ότι κατά τον υπολογισμό του εν λόγω πλεονάσματος γιατρών, συμπεριληφθήκαν στις μετρήσεις όλοι οι γιατροί, που υπηρετούν στο ΕΣΥ, ακόμη κι εκείνοι, που δεν έχουν καμιά σχέση µε νοσοκομειακά κρεβάτια, όπως οι αγροτικοί γιατροί και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Όσον αφορά στην πόλη μας, η τυχόν εφαρμογή του μέτρου των αναγκαστικών μετατάξεων, μόνο προς την κατεύθυνση της πλήρωσης κενών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής μπορεί να κινηθεί, δεδομένων των πολλών ελλείψεων, που παρουσιάζονται.

«Μπορεί στην Αθήνα να υπάρχει πράγματι πλεόνασμα, αλλά στην επαρχία δεν υπάρχει περίσσια γιατρών, αλλά έλλειψη»

Παρόμοια με αυτήν της ΟΕΝΓΕ ήταν και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Σωτηρακόπουλου, γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και εκπροσώπου των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ο κ. Σωτηρακόπουλος διατύπωσε αρχικά τις επιφυλάξεις του για τη μελέτη της επιτροπής των «σοφών», σημειώνοντας πως «περιλαμβάνει γενικά τους αγροτικούς, τους ειδικευομένους και τους ειδικούς γιατρούς, χωρίς να εξειδικεύει». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «μπορεί στην Αθήνα να υπάρχει πράγματι πλεόνασμα, αλλά στην επαρχία, όπως είναι και η Ροδόπη, είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίσσια γιατρών, αλλά έλλειψη». Όπως σημείωσε, «το ζήτημα όμως είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Υγεία, ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για πιθανό πλεόνασμα ή ελλείψεις». «Η περιοχή μας είναι αγροτική», εξήγησε, «οπού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μεν αναπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή, με τα Κέντρα Υγείας του Ιάσμου και των Σαπών, αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία, που εξυπηρετούν τον αγροτικό κόσμο, στην πόλη της Κομοτηνής όμως δε λειτουργεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». «Καλύπτεται κατά ένα μέρος από τους γιατρούς του ΙΚΑ», συνέχισε, «αλλά μόνο για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος και όχι για επείγοντα περιστατικά. Αυτό φυσικά δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα στο ΙΚΑ, ενώ από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που είναι μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, καλύπτονται από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Κομοτηνής».

 

Επιβαρυμένο το Νοσοκομείο Κομοτηνής, με ελλείψεις σε βασικά τμήματα

Βάσει, λοιπόν, των παραπάνω, η επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Κομοτηνής δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ελλείψεων σε γιατρούς, τα οποία σε ορισμένους τομείς γίνονται εμφατικά. Ενδεικτικά, οι περισσότερες ελλείψεις παρουσιάζονται στην Καρδιολογική και στην Παθολογική Κλινική, αλλά και στο Νεφρολογικό Τμήμα, όπου στους 4 ειδικούς γιατρούς αντιστοιχούν παραπάνω από 120 νοσηλευόμενοι νεφροπαθείς. Τα μικρότερα τμήματα, κατά τον κ. Σωτηρακόπουλο, λειτουργούν ικανοποιητικά, δεδομένου ότι έχουν και μικρότερο όγκο δουλειάς. Ειδική μνεία έκανε, όμως, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που το χαρακτήρισε «καθρέφτη κάθε νοσοκομείου», αλλά εκτίμησε ότι σε όλη τη χώρα τα αντίστοιχα τμήματα υπολειτουργούν. Όπως σημείωσε, «τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν αντιμετωπίζονται σωστά από την πολιτεία, αφού στα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά και σε άλλα μεγαλύτερα, λειτουργούν με ειδικευόμενους γιατρούς». «Εκεί απαιτείται και ένας ειδικός γιατρός», υποστήριξε, «ο οποίος αφενός θα δίνει λύσεις και θα κατευθύνει, αναφορικά με τα επείγοντα περιστατικά, και αφετέρου θα εκπαιδεύει τους ειδικευομένους γιατρούς». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σωτηρακόπουλος επέστησε την προσοχή του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τις όποιες αλλαγές και παρεμβάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν με προσεχτικά βήματα, αφού πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.