Κλιμακωνουν τις αντιδρασεις τους οι επαγγελματιες της Ροδοπης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή

Ψήφισμα με το οποίο φορείς των επιστημόνων και των επαγγελματιών της Ροδόπης εναντιώνονται στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο και την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, που τους πλήττει μέσω των οριζόντων μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρέδωσαν στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο εκπρόσωποί τους την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος σημείωσε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αγωνία όλων των φορέων, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα μπορέσουν να προκύψουν αλλαγές στο νομοσχέδιο προς το καλύτερο.

Όχι στα οριζόντια μέτρα

Το ψήφισμα ανέγνωσε και παρέδωσε στον Περιφερειάρχη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, ο οποίος τόνισε πως διαμαρτύρονται για το άδικο αυτό νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί, θεωρούν πως ένα μεγάλο τμήμα τους θα αναγκαστεί σε έξοδο από την δουλειά τους.

«Πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση ότι δεν είναι όλα ίδια» σημείωσε, τονίζοντας πως από τη στιγμή που επαίρεται ότι έχει μηχανισμούς για το κυνήγι της φοροδιαφυγής, μπορεί να ελέγξει οποιονδήποτε φορολογούμενο, και να μην παίρνει οριζόντια μέτρα για όλους.

Παράλληλα θεωρούν άδικο να ταυτίζονται με τους μισθωτούς, όταν πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες, μιας και δεν έχουν αφορολόγητο και άλλες προβλέψεις των μισθωτών.

Όχι στην φοροδιαφυγή, όχι και στα οριζόντια μέτρα

Βασικό μέλημα όλων, τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως τα μέτρα που φέρνει το νέο φορολογικό είναι άδικα, δεν έχουν να προσφέρουν, και κυρίως θα πλήξουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τεράστια προβλήματα.

«Τα οριζόντια μέτρα δεν οδηγούν πουθενά, σήμερα με τη διασύνδεση όλων των τραπεζών και των φορολογικών συστημάτων είναι εύκολο να βρει κανείς ποιος φοροδιαφεύγει» ανέφερε, Αντίθετα με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, θα πληγούν οι επαγγελματίες που δεν έχουν τους απαιτούμενους τζίρους και φορολογίες, και προέρχονται από 13 χρόνια κρίσεων, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον χωρίς αποθεματικά.

Αδικίες στο Φορολογικό Νομοσχέδιο

Στην αδικία του φορολογικού Νομοσχεδίου στάθηκε ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Γυμνόπουλος, τονίζοντας πως δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όλους τους γιατρούς, και ιδιαίτερα τους νέους.

«Δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο, και πρέπει να αλλάξει κάτι» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως ένας γιατρός ξεκινά με δυσκολία τη ζωή του, μετά από πολλά χρόνια σπουδών, και πρέπει να συντηρεί τα παιδιά και την οικογένειά του.

Από την άλλη οι μεγαλύτεροι γιατροί, δεν έχουν τους ίδιους ρυθμούς με τους νεότερους, αλλά χρεώνονται το ίδιο.

Συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών

Το φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει στους μικρούς και πολύ μικρούς επαγγελματίες, τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, σημειώνοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό μια μικρή επιχείρηση, και σίγουρα θα οδηγήσει στην ανεργία τους υπαλλήλους της και ιδιαίτερα στους οικισμούς.

«Στόχος είναι η αστυφιλία και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που υπήρχε από την αρχή του μνημονίου, αλλά συνεχίζει να χτίζεται μέρα με τη μέρα» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες, στη διαβούλευση που γίνεται, να πάρουν πίσω κάποια μέτρα.

Ξεκαθάρισε πάντως πως είναι κατά της φοροδιαφυγής, που δημιουργεί ένα άνισο περιβάλλον που δεν επιθυμεί κανένας, όμως αυτό που πάει να γινεί πιστεύει πως θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή, της εισφοροδιαφυγή και την ανεργία, με κέρδος μόλις 600 εκ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι έβγαλε 2 δις παραπάνω από τον τουρισμό.

Στήριξη σε όσους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα

Τέλος ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Χρήστος Κουκάκης μετέφερε την στήριξή του σε όλους τους συναδέρφους τους που έχουν πρόβλημα, αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από το νομοσχέδιο.

«Ελπίζω να μην κάνει η κυβέρνηση το λάθος και να περάσει το νομοσχέδιο» υπενθυμίζοντας πως στην εποχή της πλήρους ψηφιοποίησης, λαμβάνεται μια απόφαση για οριζόντια φορολογία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.