Ενδο-συνδικαλιστικες μομφες και δικαιολογημενη αγανακτηση Χ. Ευστρατιου

Το ζήτημα του εφ’ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που ανακινήθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκου Παπαροδόπουλου, συμπαρασύρει και βγάζει στην επιφάνεια μια σειρά από ανοιχτές «πληγές» του κλάδου και όχι μόνο.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, ο κ. Παπαροδόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε –ούτε λίγο ούτε πολύ- ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του εφ’ άπαξ βοηθήματος των δημοσίων υπαλλήλων και δήλωσε: «Η αναμονή για το εφ’ άπαξ είναι δύο έτη και δρομολογούνται εντός του εξαμήνου κάποιες εξελίξεις. Σαν διοικητικό συμβούλιο θα ετοιμάσουμε κάποιες προτάσεις. Η προσπάθεια, αν συμβεί κάτι, είναι να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στον ασφαλισμένο. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή μείωση της ωφέλειας».

Ο πρόεδρος του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ταμείο, κάνοντας λόγο για έλλειμμα 1,7 δις ευρώ και πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα σε μηνιαία βάση για να γίνονται κάποιες αποπληρωμές. «Το ταμείο ιδρύθηκε το 1936 και στηρίχθηκε στο αναδιανεμητικό σύστημα. Οι αθρόες περσινές αιτήσεις συνταξιοδότησης, αποτέλεσαν την πυριτιδαποθήκη για το σύστημα αυτό» δικαιολόγησε…

«Ο εργαζόμενος δεν έχει καμία σχέση με το ότι τα λεφτά χάθηκαν ή… φαγώθηκαν»

Συνομιλώντας για τα παραπάνω με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ Χαράλαμπο Ευστρατίου, επιβεβαίωσε την –έτσι κι αλλιώς γνωστή- διαμορφωθείσα κατάσταση και είπε: «Ήδη στις 14 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία λέει ότι το πρωτογενές έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων που είναι ήδη 800 εκατομμύρια και το μετοχικό που είναι 150, επιβάλλουν αμέσως τη λήψη μέτρων. Τα ταμεία των εργαζομένων έχουν οδηγηθεί σε άσχημη κατάσταση και η ΑΔΕΔΥ ζητά από την κυβέρνηση να τα στηρίξει. Σημειώνει μάλιστα ότι εξαρχής η διαχείρισή τους είχε εγγυητή το κράτος, λόγος που πρέπει να κατευθύνει την κυβέρνηση σε τέτοιες αποφάσεις ώστε να μπορούν να στηριχτούν τα ταμεία. Τέλος, ζητά συνάντηση για υποβολή προτάσεων αλλά και τη δέσμευση για λύσεις και οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων».

Με αφορμή τις δηλώσεις Παπαροδόπουλου και τα διαρκώς αναφυόμενα νέα… φασούλια σε βάρος των εργαζομένων, ο κ. Ευστρατίου εκρήγνυται και βάλλει κατά των αποκλειστικών υπαίτιων (αποκλειομένων μόνο… μεταφυσικών επεμβάσεων) που επέφεραν αυτή την κατάσταση: «Το εφ’ άπαξ συνίσταται από χρήματα των εργαζομένων, χρήματα που τα έχουν διαχειριστεί οι κυβερνήσεις από τότε που δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός μέχρι σήμερα. Συνεπώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία σχέση με ότι τα λεφτά χάθηκαν ή… φαγώθηκαν. Τα διαχειρίστηκαν αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια και που διαχειρίζονταν το ταμείο με διοικούντες πολιτικά τοποθετημένους…». Και προχωρώντας ακόμη βαθύτερα, σχολιάζει: «Βέβαια υπήρχαν εργαζόμενοι στα διοικητικά συμβούλια, αλλά κατά 90% ούτε καν εισακούονταν σε όσα έλεγαν. Οι κυβερνώντες απαντούσαν γενικά κι αόριστα στις προτάσεις τους λέγοντας «θα δούμε», έβγαινε μια ανακοίνωση ως ΑΔΕΔΥ όπως αυτές που βλέπουμε τώρα και περνούσε στο ντούκου…».

«Ευθύνες που πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν»

Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατίου, ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα πολιτικά μέλη τους, αλλά και τους υψηλόβαθμους συνδικαλιστές. Καταδεικνύοντας περίτρανα την απομάκρυνση των τελευταίων όχι μόνο από τους ανώνυμους εργαζόμενους αλλά ακόμη και από τους χαμηλόβαθμους ομοίους τους, ο συνομιλητής μας δηλώνει: «Θεωρώ ότι ευθύνη βαρύνει και τους υψηλόβαθμους συνδικαλιστές που ήταν μέσα στα ταμεία, γιατί ο συνδικαλιστής πρέπει να προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι να είναι πολιτικά τοποθετημένος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλοι αυτοί –προερχόμενοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα- έχουν ευθύνες που πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν. Και η ελληνική πολιτεία να δείξει εδώ έστω και την τελευταία στιγμή, ότι μπορεί να κάνει κάτι».

Όσον αφορά στα άλλα ανοιχτά μέτωπα του κλάδου, με αφετηρία το συνταξιοδοτικό ο κ. Ευστρατίου συνοψίζει: «Για το συνταξιοδοτικό είπαν ότι θα βγάλουν κάποιες νέες εγκυκλίους και ακόμα περιμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε τι θα γίνει. Ήδη έχει αποφασιστεί πάλι μια πανελλαδική απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ εμείς ως νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ συγκαλέσαμε σε σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού την προηγούμενη Πέμπτη. Αυτό έγινε για να καταγράψουμε τα προβλήματα, αλλά και να συζητήσουμε από την ΑΔΕΔΥ τη διοργάνωση μιας ημερίδας που θα αφορά ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, ώστε να μας στείλουν κάποιον καθ’ ύλη αρμόδιο και να μας ενημερώσει».

Κλείσαμε τη συζήτησή μας με τον κ. Ευστρατίου να εκφράζει την απογοήτευσή του και να επιστρέφει στο μεγάλο θεσμικό αίτημα που ο ίδιος επαναθέτει με τις ομολογουμένως πολύκροτες δηλώσεις του: «Πρέπει να αλλάξει το συνδικαλιστικό μοντέλο των διορισμένων, πρέπει να φύγουμε από τα στενά κομματικά στεγανά με το κάθε κόμμα να διορίζει τους δικούς του και να πάμε σε ανεξάρτητα και ενιαία ψηφοδέλτια για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.