Εμφαση στη συνεργασια και τη δικτυωση δινει το νεο LEADER

Η τελική ενημερωτική ημερίδα από την Αναπτυξιακή Ροδόπη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

Από τις αρχές του 2024 αναμένονται οι προσκλήσεις για το νέο πρόγραμμα

Με ενημερωτική ημερίδα – διαβούλευση στην Κομοτηνή την Πέμπτη 6 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις για το LEADER 2023-27, που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ανάλυση της περιοχής παρέμβασης, η ιεράρχηση των αναγκών, οι ευκαιρίες ανάπτυξης, η καταγραφή επενδυτικού ενδιαφέροντος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των φορέων αλλά και των ενδιαφερόμενων.

Μια γόνιμη και παραγωγική διαδικασία

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για την προετοιμασία της νέας πρότασης για το LEADER σε Ροδόπη και Ξάνθη, που αφορά το μέλλον της περιοχής μας, και έτσι συγκεντρώνει ενδιαφέρον από τους πολίτες και τους φορείς της.  Πρόκειται για «μια διαδικασία, εκτός από απαραίτητη, ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική που εξελίχθηκε και στις δύο περιφερειακές ενότητες» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος.

Οδηγός τους είναι η προηγούμενη προγραμματική περίοδος, που ολοκληρώνεται, και στην οποία αναμένουν την έγκριση πρόσκλησης για την ένταξη νέων ιδιωτικών επενδύσεων προϋπολογισμού  άνω του 1 εκατομμυρίου, κατόπιν ανάλογης υπερδέσμευσης πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, σε αυτή την προγραμματική περίοδο, σχεδόν τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός και τα έργα του τοπικού προγράμματος, φτάνοντας τα 135 έργα, αριθμός ρεκόρ, σχεδόν 2,5 φορές πιο πάνω από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, «που είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε να υλοποιούνται στην περιοχές μας, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης» όπως εξήγησε για να δεσμευτεί πως «με την ίδια ένταση θα συνεχίσουμε στην επόμενη περίοδο, κλείνοντας σήμερα τον παρόντα κύκλο εργασιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να ενημερώσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να αποφασίσουμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο και το αντικείμενο των επενδύσεων».

Προσαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος

Όσο για τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στο πρόγραμμα, ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως ο διευρυμένος χαρακτήρας της Αναπτυξιακής, αλλά και ευρύτερα με τη σημασία την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία το πρόγραμμα Leader, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις, για αυτό και θεωρεί σημαντικές τις συσκέψεις όπως αυτή την Πέμπτης, ώστε να συναποφασίζουν με τις τοπικές κοινωνίες ποιες είναι οι ανάγκες και οι ελλείψεις στην κάθε περιοχή, και ανάλογα να αποφασιστούν οι θεματικές που θα αφορούν την επόμενη θεματική περίοδο. Υπάρχει βέβαια ένας κανονισμός που καθορίζει το πλαίσιο, όμως ο κ. Τσαλικίδης θεωρεί πως μέσα σε αυτό υπάρχουν πολλά περιθώρια να διαμορφώσουν προτάσεις επάνω στις ανάγκες για να τρέξει η επόμενη προγραμματική περίοδος.

Μέσα από τις προτάσεις οι κατευθύνσεις στο νέο LEADER

Οι διαβουλεύσεις αυτές επηρεάζουν σημαντικά την πορεία του LEADER, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Δημήτρης Λουρίκας, μιας και για να μπορέσει να υπάρξει μια κατεύθυνση θα πρέπει να έχει προταθεί από κάποιο φορέα ή ιδιώτη. Αυτό που θέλουν, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι να μην υπάρχουν αποσπασματικές προτάσεις, αλλά να δένουν και με άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ένα συνολικό αποτέλεσμα, και να αποτελέσει κομμάτι της αναπτυξιακής πρότασης της περιοχής.

Η εμπειρία από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου είδαμε σημαντικές αυξήσεις στη χρηματοδότηση, αποτέλεσμα της εργασίας και των στελεχών της Αναπτυξιακής, όπως επεσήμανε ο κ. Λουρίκας είναι πολύτιμη. Παράλληλα σημείωσε πως οι προτάσεις καταγράφονται μέσω της ιστοσελίδας της Αναπτυξιακής, τις οποίες παίρνουν και διαμορφώνουν τον κωδικό χρηματοδότησης, ώστε να προστεθούν και σε αυτόν και άλλες δράσεις, όταν ανοίξει το πρόγραμμα.

Με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την συμπερίληψη των προτάσεων, θα αποσταλεί η τελική πρόταση στον Υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβριο, με την προοπτική να τρέξει το νέο πρόγραμμα με την νέα χρονιά.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η αδυναμία έναρξης νέων καταλυμάτων στα πεδινά, παρά μόνο παρεμβάσεις σε υπάρχοντα, ενώ εντάσσονται και έννοιες όπως το Farm to Fork (από το χωράφι στο πιάτο) και η πράσινη οικονομία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως δίνεται στην συνεργασία και την καινοτομία, όπως στα λεγόμενα έξυπνα χωριά, όπου ένας ή δύο οικισμοί ή κοινότητες, μπορούν να οργανωθούν για να είναι ανταγωνιστικά, όσο αφορά τα προβλήματα στα δίκτυα, στη μεταφορά, ακόμα και στην διάθεση των προϊόντων τους, σε μια ολιστική προσέγγιση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.