Εκδοθηκε η εγκυκλιος για τους αγροτες του ειδικου καθεστωτος ΦΠΑ

Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν χιλιάδες αγρότες για να επανέλθουν αναδρομικά από την 1η-1-2017 στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ από το κανονικό καθεστώς στο οποίο εντάχθηκαν αναγκαστικά (επειδή το 2016 έλαβαν επιδοτήσεις προηγούμενων ετών και έτσι το συνολικό ύψος των εισπραχθεισών επιδοτήσεων υπερέβη τα 5.000 ευρώ) καθορίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της εγκυκλίου:

1. Eιδικά για το φορολογικό έτος 2017, οι δηλώσεις έναρξης και μεταβολών για τους αγρότες που υποχρεωτικά εντάσσονται από 1-1-2017 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλονται μέχρι 12-5-2017. Συνεπώς, οι εν λόγω αγρότες μπορούν να υποβάλουν δήλωση μεταβολών ή έναρξης, χωρίς την επιβολή προστίμου, έως και τις 12-5-2017 για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με ημερομηνία μεταβολής την 1-1-2017. Επισημαίνεται ότι, η ανωτέρω προθεσμία δεν καταλαμβάνει, τις προαιρετικές μετατάξεις αγροτών. Επίσης, δεν καταλαμβάνει τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης των αγροτών που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς υποχρεωτικά από 1-1-2017.
 
2. Λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν έχουν επιβληθεί σε δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1-1-2017, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση. Προς το σκοπό αυτό, υποβάλλεται από τους δικαιούχους αγρότες αίτημα για τη διαγραφή ή επιστροφή των ανωτέρω προστίμων στη Δ.Ο.Υ.
 
3. Στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, ειδικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2017, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους 2016 και αφορούν το έτος αυτό και όχι τυχόν ποσά αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν παλαιότερα φορολογικά έτη.  
 
Όσοι αγρότες εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ λόγω υπέρβασης του ορίου των 5.000 χιλιάδων ευρώ από επιδοτήσεις, με συνυπολογισμό και των ποσών επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2016 και αφορούν παλαιότερα φορολογικά έτη, δύνανται να επιλέξουν την επαναφορά της αγροτικής τους εκμετάλλευσης στο ειδικό καθεστώς των αγροτών εφόσον, βεβαίως, πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στο ειδικό καθεστώς, (ετήσια ακαθάριστα έσοδα έτους 2016 έως 15.000 ευρώ κ.λπ.). Προς το σκοπό αυτό προβλέπεται η υποβολή δήλωσης μεταβολών μετάταξης, χωρίς την επιβολή προστίμου, έως και τις 12.5.2017 για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με ημερομηνία μεταβολής την 1-1-2017. Η ανωτέρω προθεσμία έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα.
 
Σημειώνεται ότι, με την επανένταξη στο ειδικό καθεστώς αγροτών δεν παρέχεται για τους αγρότες αυτούς από 1-1-2017 δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, ενώ τα αποτελέσματα των δηλώσεων αποθεμάτων μετάταξης που τυχόν έχουν υποβληθεί δεν λαμβάνονται υπόψη.
 
4. Οι αγρότες οι οποίοι πληρούν το κριτήριο για την επανένταξή τους έως τις 12-5-2017 στο ειδικό καθεστώς αγροτών (λόγω του ότι οι επιδοτήσεις που έλαβαν εντός του 2016 υπερέβησαν τις 5.000 ευρώ επειδή αφορούσαν και προηγούμενα φορολογικά έτη) μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν για το φορολογικό έτος 2017 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Οι αγρότες αυτοί δεν υποχρεούνται να παραμείνουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για μια τριετία, αλλά από το επόμενο φορολογικό έτος μπορούν να μεταταγούν στο ειδικό καθεστώς αγροτών.   Λοιπές υποχρεώσεις αγροτών που επανεντάσσονται από 1-1-2017 στο ειδικό καθεστώς αγροτών.
 
5. Οι αγρότες που θα επιλέξουν, την υπαγωγή τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών από 1-1-2017, έχουν, εκτός από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης μεταβολών και τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
 
α) Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων
Στην περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί παραδόσεις αγροτικών προϊόντων με ΦΠΑ, οι αγρότες εκδίδουν πιστωτικά τιμολόγια για την επιστροφή του εισπραχθέντος από αυτούς ΦΠΑ στους αντισυμβαλλομένους.
β) Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και συναφείς υποχρεώσεις

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.