Εχει δρομο ακομα για να εφαρμοστει το μεταφορικο ισοδυναμο στην περιοχη μας

Άμεσες παρεμβάσεις για τα συνοριακές διαβάσεις σε Νυμφαία και Καστανιές από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Γιώργος Σωτηρόπουλος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνών Ροδόπης

«Πρέπει να πιέζουμε όσο μπορούμε όλοι, όχι μόνο ως σύνδεσμοι, αλλά και σαν εταιρείες, σε κάθε ευκαιρία, μιας και τα προβλήματα για όλους μας είναι κοινά»

Τον τρόπο χρηματοδότησης του χερσαίου Μεταφορικού Ισοδυνάμου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Κομοτηνή, και πώς αυτό θα καλύψει τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας στη Θράκη, συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των συνδέσμων Βιομηχάνων και των Βιομηχανιών της Θράκης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Πέρα από το θέμα του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, συζήτησαν και τη δυνατότητα της άρσης των αντικινήτρων για την επιχειρηματικότητα της περιοχής και το θέμα της ενίσχυσης των υποδομών στις συνοριακές διαβάσεις, μεταξύ των οποίων και η Νυμφαία, αλλά και θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκυλακάκης, σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στην συνάντηση, έδειξε ενδιαφέρον για την επίλυση των θεμάτων αυτών, ειδικά και αυτό των συνοριακών διαβάσεων για το οποίο τόνισε πως θα γίνουν άμεσα κινήσεις.

Συνεχής η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Θράκης

Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνών Ροδόπης κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, αυτή η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν από το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνικών Βιομηχανιών της ΑΜΘ και του τοπικού Συνδέσμου, με βάση τις ενέργειες που έγιναν από την πολιτεία για το θέμα της Θράκης, ξεκινώντας με τη Διακομματική της Βουλής.

Από την πλευρά τους τα μέλη των Συνδέσμων προσπαθούν να καταδείξουν την ανάγκη να σκύψει η πολιτεία επάνω από την περιοχή μας, η οποία έχει δυνατότητες, αλλά και προβλήματα, τα περισσότερα γνωστά.

Στο πλαίσιο των πιέσεων προς την πολιτεία, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση αυτή, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, ώστε η Κυβέρνηση να κατανοήσει πως πρέπει να γίνει κάτι για την αναβάθμιση της Θράκης.

Αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης για το μεταφορικό ισοδύναμο

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, σημείωσε, τέθηκαν για ακόμα μια φορά τα θέματα που τους απασχολούν, όπως η επίλυση θεμάτων που άπτονται της ολοκλήρωσης του συμψηφισμού οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από το εργοδοτικό κόστος, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής από το ΕΛΛΑΔΑ 2.0 με ρεαλιστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα θέματα που προέκυψαν από τη διακοπή της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Ειδικά τέθηκε το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο είχε ανακοινώσει από την Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο τρόπος εφαρμογής του, για το οποίο ο Υπουργός φαίνεται να έδειξε ενδιαφέρον να βοηθήσει.

Από αυτά που συζητήθηκαν, οι βιομήχανοι της περιοχής εξέλαβαν τρία συμπεράσματα: ένα αφορούσε την χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου, μιας και το de minimis, μέσω του οποίου γίνεται η χρηματοδότηση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά, δεν αρκεί για την περιοχή μας γιατί θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα. Για αυτό είτε θα χρειαστεί μεγάλη αύξησή του de minimis, που απαιτεί όμως σημαντική δουλειά με την ΕΕ για να μπορέσει να εγκριθεί, είτε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης, που θα μπορεί να περάσει τον έλεγχο της ΕΕ.

Με την κίνηση που έχει ήδη γίνει από το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει την επέκταση του σιδηροδρόμου, θα μπορούσε να συνδεθεί με τις ατμοπλοϊκές συνδέσεις.

Παρεμβάσεις για τη δίοδο Νυμφαίας

Ένα ακόμα θέμα που του έθεσαν μετ’ επιτάσεως, αφορούσε το Τελωνείο Καστανέων και τις διελεύσεις μεγάλων οχημάτων και εργαζόμενων από διασυνοριακούς σταθμούς με τη Βουλγαρία, όπως η Νυμφαία, που δεν γίνονται σήμερα λόγω των υποδομών. Για αυτό ο κ. Σκυλακάκης έδειξε ενδιαφέρον, και έκανε άμεσες κινήσεις για να προωθήσει το θέμα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Συνεχής η πίεση προς όλους

Τα μέλη του Συνδέσμου θα συνεχίσουν την πίεση για να λυθούν τα θέματα της περιοχής μας, αν και η επόμενη συνάντηση θα γίνει με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Είναι πρόθυμοι όμως να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις και τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και μέλη της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα ποιος είναι στην εξουσία, γιατί επιθυμούν να κρατήσουν το θέμα της ανάπτυξης της Θράκης ζωντανό, καθώς η περιοχή έχει γενικότερα πρόβλημα.

Φροντίζουν δε, για να είναι πιο αποτελεσματικοί, να προσαρμόζουν τα αιτήματά τους στις αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού, ώστε και να μην φαίνονται μαξιμαλιστές, αλλά και να έχουν απτά αποτελέσματα. «Θα επανέλθουμε, για να πιέσουμε και να ρωτήσουμε τι γίνεται και πώς προχωράει το θέμα» σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, ώστε να θυμίζουν συνεχώς ότι υπάρχουν θέματα λύσης ή βελτίωσης, με γνώμονα να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει η επιχειρηματικότητα και να μείνει ζωντανή η περιοχή.

Τα περισσότερα από αυτά που ζητούν άλλωστε δύσκολα γίνονται από την μία μέρα στην άλλη, για αυτό πιστεύουν πως η συνεχής πίεση, θα έχει στο τέλος απτά αποτελέσματα. «Πρέπει να πιέζουμε όσο μπορούμε όλοι, όχι μόνο ως σύνδεσμοι, αλλά και σαν εταιρείες, που θα πρέπει να πιέζουν σε κάθε ευκαιρία, μιας και τα προβλήματα για όλους μας είναι κοινά» ανέφερε, με όποιο παράγοντα μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τη Θράκη, για να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μείνουν σε αυτή, και να ευημερούν.

Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών ΑΜΘ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής και οι Δημήτρης Αμπατζής (Μύλοι Θράκης), Εμμανουήλ Παπαδάκης (YTONG – THRAKON) και Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.