Δυσοιωνο το μελλον για τα εργατικα δικαιωματα με το νεο νομοσχεδιο

Λευκή Κιοσσέ: «Σήμερα η χώρα ανεβαίνει επενδυτική βαθμίδα, όμως οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν»

Την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή είναι πολύ άδικο, και πως προβάλλει ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον, έκανε η κ. Λευκή Κιοσσέ, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής του ΔΠΘ μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Η κ. Κιοσσέ παρατήρησε πως πολλές από τις διατάξεις τους είναι πολύ κακογραμμένες, και θα χρειαστούν διόρθωση άμεσα, ενώ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις αλλαγές που φέρνει στην εργατική νομοθεσία, καταρρίπτοντας κατακτήσεις χρόνων.

Αφαιρούνται προστασίες από την απόλυση

Η κ. Κιοσσέ εκτιμά πως «πηγαίνουμε πολλά βήματα πίσω με το νέο εργασιακό Νομοσχέδιο», που ήδη πέρασε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής και βαίνει προς ψήφισή του, και συγκεντρώνει επικρίσεις από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όλους όσους ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο, και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Πραγματικά το μέλλον που προβάλλει είναι πάρα πολύ δυσοίωνο, διότι εισάγονται διατάξεις που αφαιρούν πολύ μεγάλη προστασία» σημείωσε. Ένα είναι το δίκαιο της απόλυσης, με τις διατάξεις των άρθρων 4, για την δοκιμαστική εργασία, και 19 για την απόλυση εντός 12 μηνών.

Όπως ανέφερε, σε όλη την  Ε.Ε. και σε όλες τις χώρες, δεν ισχύει η προστασία από την πρώτη μέρα της πρόσληψης,  αλλά υπάρχει ένας χρόνο αναμονής ο οποίος λειτουργεί σαν  δοκιμαστική περίοδος προκειμένου ο εργοδότης να διαπιστώσει εάν ο εργαζόμενος είναι κατάλληλος για τη θέση  που πρόκειται να καταλάβει.

Στην Ελλάδα, για 100 περίπου  χρόνια, από την εποχή του Βενιζέλου, ίσχυε ο 2112 του 20, με τον οποίο η δοκιμαστική περίοδος ήταν δυο μήνες, που το 2010 εν  μέσω μνημονίων,  αυξήθηκε στους 12 μήνες.

Και ενώ εκείνη την περίοδο υπήρχαν έκτακτες ανάγκες, τονίζει η κ. Κιοσσέ, σήμερα η χώρα ανεβαίνει επενδυτική βαθμίδα, όμως οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, όσον αφορά το εισόδημα ή το μέλλον που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο.  Γιατί ενώ διατηρείται το δωδεκάμηνο με το Άρθρο 19, με το άρθρο 4 εισάγεται και η δοκιμαστική περίοδος των έξι μηνών. «Μέσα στους έξι μήνες διατηρείται παράλληλα και αυτό, που  λέει  ότι εάν στους έξι μήνες δεν είναι καλός ο εργαζόμενος για τον εργοδότη, ακόμα και  αν η σύμβαση  είναι  αορίστου  χρόνου,  τότε δεν απολύεται ο εργαζόμενος, αλλά  λήγει αυτοδίκαια η σύμβασή του» ανέφερε. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν προσληφθεί μια νέα γυναίκα μείνει έγκυος σε αυτό το δοκιμαστικό διάστημα των 6 μηνών, η σύμβασή της μπορεί αυτοδικαίως να λυθεί. Δηλαδή μια προστασία από διεθνείς συμβάσεις, από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό  Χάρτη, που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας δίκαιο, αίρεται, τη στιγμή που η υπογεννητικότητα μαστίζει τη χώρα.

«Αυτό το εξάμηνο της αυτοδίκαιης λήξης, είναι ρυθμίσεις που ούτε η τρόικα μας επέβαλε. Δεν αφαιρούνταν προστασία τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε η κ. Κιοσσέ, και για αυτό θεωρεί πως πρέπει όχι μόνο τα νέα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους να διαμαρτυρηθούν, μιας και αφήνει τουλάχιστον το 1/3 του  μελλοντικού εργατικού δυναμικού τελείως απροστάτευτο. «Μια  γυναίκα θα χάσει τη δουλειά της αν πει στους έξι  μήνες ότι είναι έγκυος. Λήγει αυτοδίκαια, ούτε καν θέλει απόλυση.  Αφήστε το δικαίωμα αποζημίωσης που δεν παίρνει, που έγινε από δυο μήνες στον ένα χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητη η κοινωνική δικαιοσύνη

Όσο αφορά το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης, η κ. Κιοσσέ τόνισε πως η δυνατότητα μέχρι τώρα παράλληλης απασχόλησης είχε πρακτική σημασία μόνο για την περίπτωση της μερικής απασχόλησης, δηλαδή ένας εργαζόμενος δούλευε 4 ώρες σε έναν  εργοδότη, και 4 ώρες σε άλλον.

Μέχρι σήμερα, εάν κάποιος έχει πλήρη απασχόληση 8  ώρες, ο  νομοθέτης προκειμένου  να προστατεύσει τον εργαζόμενο από μεγάλη κόπωση, από το να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του, έλεγε ότι μετά από 8 ώρες η σύμβαση που θα κάνει με άλλον θα είναι άκυρη.

Πλέον αυτό επιτρέπεται, και μπορεί να γίνει σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη, μέχρι τον ανώτατο χρόνο απασχόλησης που είναι οι 13  ώρες, μιας και από το υπερεθνικό  και εθνικό δίκαιο ο εργαζόμενος πρέπει να έχει ελάχιστη ημερήσια ανάπαυλα 11 ωρών.

Με τη νέα νομοθεσία, τόνισε, μπαίνουν ρυθμίσεις που αποβλέπουν στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία χωρίς όρια. «Κανένας δεν έχει πρόβλημα με το κέρδος, προφανώς και οι  άνθρωποι θέλουν να εργάζονται και οι εργοδότες να δίνουν θέσεις εργασίας, αλλά καλό είναι να  προστατεύουμε και τον εργαζόμενο,  να  έχουμε μια κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Κιοσσέ εξηγώντας πως η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα.

Προβληματική η διάταξη για τον εύλογο χρόνο εγγυημένων ωρών

Θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει πως παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, το νομοσχέδιο δεν εισάγει τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, που μπορεί κάποιος να έχει σύμβαση με εργοδότη που θα τον παίρνει όποτε τον έχει ανάγκη, ακόμα και καθόλου, και φυσικά επίσης δεν θα πληρώνεται.

Όμως εισάγεται ο εύλογος χρόνος εγγυημένων ωρών, με μια ρύθμιση προβληματική και αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο, έτσι όπως εισάγεται στο παρόν νομοσχέδιο.

Όπως επεσήμανε η κ. Κιοσσέ η κοινοτική οδηγία λέει ότι είναι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, για να εξηγήσει πως χρειάζεται μια ασφάλεια σε αυτή την ευελιξία, όπως στο Γερμανικό δίκαιο, για παράδειγμα, όπου ο εύλογος χρόνος εγγυημένων ωρών είναι οι 20 ώρες.

«Το νομοσχέδιο, δεν παρέχει καμία τέτοια ασφάλεια» ξεκαθάρισε η ίδια.

Καταστρέφονται κατακτήσεις χρόνων

Η κ. Κιοσσέ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο αυτό, κάτι που οφείλουν οι παλιότεροι στα παιδιά τους, μιας και με αυτό θα αποκλειστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου. «Καταστρέφονται κατακτήσεις χρόνων» τόνισε χαρακτηριστικά για να εκφράσει την εκτίμησή της πως κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα αλλάξουν, είτε μέχρι την ψήφισή του, είτε στο μέλλον, όσο αφορά τη δοκιμαστική περίοδο, την μη εξασφάλιση  εγγυημένων ωρών, όπως έχουν τα άλλα κράτη της Ε.Ε. ή τη ρύθμιση για  εύλογο χρόνο και τον εγγυημένο χρόνο στο  ¼. 

«Κάποιες ρυθμίσεις πάρα πολύ άδικες και θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξουν» ανέφερε, ενώ κάποιες από αυτές είναι πολύ  κακότεχνες, και πολύ κακώς διατυπωμένες.

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε άρθρο ενός Γάλλου Ακαδημαϊκού Alain Supiot με τίτλο «Δικαιοσύνη στην Εργασία» στο οποίο γράφει πως «Από τον Σόλωνα μέχρι τα Κίτρινα Γιλέκα, η συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορική εμπειρία,  μας διδάσκει ότι η αδικία από τη στιγμή που υπερβαίνει τα εσκεμμένα όρια, γεννά αναπόφευκτα τη  βία και απειλεί την ειρήνη τόσο μεταξύ των εθνών, όσο και στο εσωτερικό τους».  «Ας δούμε την ιστορική  εμπειρία, γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι  πραγματικά πάρα πολύ  άδικο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.