Δυο οι πορειες και σε αυτη την κινητοποιηση

Στα δυο χωρίστηκαν και αυτήν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην πόλη μας, που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία και διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, τις συμβάσεις εργασίας και τα εργασιακά ζητήματα γενικότερα. Πραγματοποιήθηκαν δυο πορείες από τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Από τη μια μεριά, η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και με κατεύθυνση το κτίριο της περιφέρειας Α.Μ.Θ., ενώ έκαναν και λίγα λεπτά στάση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από την άλλη μεριά, εργαζόμενοι με το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης. Έντονες ήταν οι επιθέσεις κατά αυτών των πολιτικών όλων, δεδομένης και της υπερψήφισης το βράδυ της Τρίτης του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μεγαλύτερη, τέλος, σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις, κρίθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στις προχθεσινές διαδηλώσεις.

Παντελής Μαγαλιός: Απογοήτευση για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελής Μαγαλιός κληθείς να εκτιμήσει τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία από τα πρώτα στοιχεία, που διέθετε, έκανε λόγο για επιτυχία, αφού «γενικότερα η συμμετοχή του κόσμου είναι ικανοποιητική και τα μεγάλα εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ. απεργούν σε ποσοστό 85%». «Ευτυχώς», συνέχισε, «ο κόσμος της εργασίας έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλο, ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Σχολίασε δε και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα». «Είναι λυπηρό γιατί κανένας τους δεν πήρε την ευθύνη, αυτή που επιτάσσουν οι καιροί», κατέληξε.

Παναγιώτης Τσουκαλάς: «Σιγά-σιγά το συνδικαλιστικό κίνημα ορθώνει το ανάστημά του»

Από τη μεριά του, ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ νομού Ροδόπης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην απεργία και δη για αυτή των καθηγητών, όπου παρατήρησε ότι «ολόκληρα σχολεία έχουν κλείσει». «Ζούμε σκηνές απείρου κάλλους», συνέχισε, «που πριν από 14 μήνες μας έλεγαν ότι υπάρχουν τα λεφτά, πριν από 5 μήνες έγινε η περικοπή μισθών, επιδομάτων, δώρων και μας τα πήραν όλα, και σήμερα βγαίνουν και λένε ότι έχουμε πολλά και πρέπει να τα διαγράψουμε. Νομίζω ότι, αν αυτό δεν είναι παραλογισμός, τότε ζούμε σε άλλον κόσμο».
«Σήμερα ο κόσμος», υπογράμμισε, «φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα και νομίζω ότι σιγά-σιγά το συνδικαλιστικό κίνημα ορθώνει το ανάστημα του».
Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, η απάντησή του, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπου αρκέστηκε στο «ψηφίστηκε νύχτα».

Τάκης Χαρίτος «Δεν είναι μόνο σε λάθος δρόμο, αλλά είναι πλέον επικίνδυνοι»

Σε δριμεία επίθεση προέβη ο κ. Τάκης Χαρίτος, από το ΣΥΡΙΖΑ, προς τις πολιτικές, που ακολουθεί η κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα. Όπως δήλωσε, «μας έδειξαν το σκιάχτρο του χρέους και βύθισαν τη χώρα στην αγκαλιά των τραπεζιτών. Υποσχέθηκαν ότι θα διαρκέσουν λίγο τα βάσανα των εργαζομένων, αλλά ενοχοποίησαν το δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό. Και μετά το 2011, όμως, η χώρα θα βρίσκεται υπό περιορισμό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα αγγίξει τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Διαψεύστηκαν, ωστόσο, και εχθές κατεδάφισαν και τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα. Κατεδάφισαν την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, αφού χωρίς συλλογική σύμβαση θα διαπραγματεύεται μόνος του με την εργοδοσία. Καταδίκασαν τα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς για το μέλλον της στην εργασία. Βυθίζουν τη χώρα καθημερινά σε βαθιά ύφεση, με έκρηξη ανεργίας και φτώχιας. Δεν ενεργούν για λογαριασμό των εργαζομένων και της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί για λογαριασμό των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των ξένων δανειστών. Δεν είναι μόνο σε λάθος δρόμο, αλλά είναι πλέον επικίνδυνοι».

«Όσο πιο γρήγορα», κατέληξε, «το συνειδητοποιήσει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, όσο πιο μαζικά αντιδράσουν, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η προοπτική για μια άλλη πορεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.