«Δικαιωμενοι» νοιωθουν οι εργαζομενοι της Shelman απο την αγορα του εργοστασιου της Κομοτηνης

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός τους δικηγόρος κ. Γιώργος Κυμπαρίδης θα λάβουν την μερίδα του λέοντος των χρημάτων του πλειστηριασμού και θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους με τους όρους των συμβάσεων που ίσχυαν όταν έκλεισε

Τα πρώτα αισθήματα των πρώην εργαζομένων της Shelman που στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια «μπροστάρηδες» στον αγώνα για την επαναλειτουργία της εταιρείας μοιράστηκε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δικηγόρος και εκπρόσωπος τους κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, σε συνέχεια της είδησης της αγοράς του εργοστασίου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Κυμπαρίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως «οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν πλάτες σε όλη αυτήν την διαδικασία» για να σημειώσει πως «η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων σε ένα εργοστάσιο, με εξαιρετική ποιότητα τόσο σε ό,τι αφορά την σκέψη όσο και την δράση τους, συντέλεσε καθοριστικά στο αποτέλεσμα αυτό».

Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος για την εξέλιξη και το τέλος μιας «επίπονης» όπως την χαρακτήρισε πορείας που ξεκίνησε από το 2014 εκφράζοντας την πεποίθηση πως από εδώ και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλά.

«Το ζητούμενο από την πρώτη στιγμή για τους εργαζόμενους ήταν να επαναλειτουργήσει η εταιρεία, όπως και έγινε» σημείωσε εξηγώντας πως «δεν θα μπορούσαν λοιπόν να είναι δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη όπως επίσης θεωρώ ότι οι όποιοι δισταγμοί που ενδεχομένως υπήρχαν για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος, έχουν αυτή τη στιγμή καταρριφθεί από συναισθήματα δικαίωσης και την ελπίδα ότι υπάρχει μια καλύτερη προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας ήταν το γεγονός ότι σε συνεργασία με τον σύνδικο πτώχευσης κ. Νικόλαο Μπούρμπο, για τον οποίο ο κ.Κυμπαρίδης επεφύλασσε τα θερμότερα λόγια, έγινε σαφές ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε πλειστηριασμό ως ολότητα και όχι κομμάτι κομμάτι, γεγονός που επίσης οδήγησε μεν σε πλειστηριασμό αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως η επαναπρόσληψη ενός μεγάλου ποσοστού των πρώην εργαζομένων της εταιρείας όσο και η υποχρεωτική λειτουργία της για τουλάχιστον τρία χρόνια από την ώρα «ενεργοποίησής» της.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους ο κ.Κυμπαρίδης εξήγησε πως η διαδικασία της πτώχευσης έγινε υπό τις διατάξεις του παλαιότερου πτωχευτικού νόμου, γεγονός που δίνει το προνόμιο στους εργαζομένους σε ό,τι αφορά τα χρήματα του πλειστηριασμού από τα οποία αναμένεται να λάβουν την μερίδα του λέοντος, ενώ ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι επαναπροσλήψεις θα γίνουν με τους όρους των συμβάσεων εργασίας που υπήρχαν το χρονικό διάστημα που το εργοστάσιο έκλεισε. «Αυτό σημαίνει ότι οι επαναπροσλήψεις δεν θα γίνουν με μικρά ημερομίσθια κ.ο.κ. γεγονός που αποτελεί κίνητρο για τους εργαζομένους να επανέλθουν» σημείωσε ο ίδιος εκφράζοντας την πεποίθηση πως το 50% εξ αυτών θα θελήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ανάγκη στήριξης της εταιρείας από όλη την τοπική κοινωνία

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία εξαιρετικά ευχάριστη είδηση για την περιοχή μας, τονίζοντας ωστόσο πως «η επένδυση θα μπορέσει να έχει τις κατάλληλες προοπτικές για την μακροημέρευσή της μόνο αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες δηλαδή μόνο αν δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί ή οι όροι που ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη».

«Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε τις καλύτερες συνθήκες και από εδώ και πέρα σημασία έχει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή τη νέα προσπάθεια και να σταθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς δίπλα στην επιχείρηση» τόνισε ούτως ώστε «να δώσουμε μια πνοή και μια εικόνα εξωστρέφειας και σε ανθρώπους που κατά καιρούς έρχονται να επενδύσουν στην περιοχή πλην όμως η εικόνα της βιομηχανικής μας περιοχής αποτελεί τελικά το πρόβλημα και δημιουργεί τον δισταγμό στον καθένα που επιθυμεί να επενδύσει να το πράξει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.