Χρονοβορες οι διαδικασιες για την επιστροφη του ΕΦΚ σε αγροτες μεσω Δ.Ο.Υ.

Επιστολή του προέδρου του ΠΤ Θράκης του ΟΕΕ για επίλυση του προβλήματος

Επιστολή προς την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή απέστειλε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Μενέλαος Μαλτέζος σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (Ε.Φ.Κ.) σε δικαιούχους αγρότες μέσω των Δ.Ο.Υ.
 
Στην επιστολή του ο κ. Μαλτέζος σημειώνει πως με αυτή την πρακτική «οι Δ.Ο.Υ.  επιβαρύνονται με επιπλέον έργο   που απορροφά πολλές εργατοώρες από το  προσωπικό τους» για να αντιπροτείνει «να σχεδιαστεί καλύτερα η διαδικασία ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών και να ολοκληρώνεται κεντρικά τυχόν συμψηφισμός με οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία». 

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Με αφορμή το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (Ε.Φ.Κ.) σε δικαιούχους αγρότες μέσω των Δ.Ο.Υ. εκφράζουμε τον προβληματισμό καθώς  γίναμε δέκτες παραπόνων από τα Μέλη μας, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον συμψηφισμό των δικαιούμενων χρηματικών ποσών με τυχόν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία  και την απόδοσή τους στους δικαιούχους με αποτέλεσμα αφενός να σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι  από τις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φορολογουμένων.
 
Ειδικότερα σημειώνουμε ότι  οι Δ.Ο.Υ.  επιβαρύνονται με επιπλέον έργο   που απορροφά πολλές εργατοώρες από το  προσωπικό τους το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον ουσιαστικό του ρόλο που είναι ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση που εκ των πραγμάτων δημιουργείται από την πρακτική αυτή εκτός από την στέρηση ρευστότητας στους δικαιούχους επιβαρύνει και την ιδιωτική οικονομία γενικότερα.
 
Έπειτα από τα ανωτέρω προτείνουμε να σχεδιαστεί καλύτερα η διαδικασία ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών και να ολοκληρώνεται κεντρικά τυχόν συμψηφισμός με οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον έχει ενημερωθεί το taxis από το τραπεζικό σύστημα με τις πληρωμές των φορολογουμένων πολιτών, μετά την λήξη της προθεσμίας καταβολής, ώστε στη συνέχεια χωρίς την παρέμβαση των Δ.Ο.Υ. να πιστώνονται τα χρηματικά ποσά  απ’ ευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.