Πολλα τα περιθωρια βελτιωσης του τουριστικου προιοντος στη Ροδοπη

Ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης για την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στις παραλιακές περιοχές και την Κομοτηνή, αλλά και τι απομένει ακόμα να γίνει

Την ανάγκη ενεργοποίησης τόσο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να κεφαλαιοποιηθεί και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας τόνισε ο Ταμίας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Η εκτίμηση του είναι πως φέτος η κίνηση θα είναι ικανοποιητική στο παραλιακό μέτωπο, παρότι μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα περσινά υψηλά, ενώ παρατηρούν τα τελευταία χρόνια κινητικότητα και εντός της Κομοτηνής, λόγω της γενικότερης αλλαγής των τουριστικών συνηθειών αλλά και των τιμών στους δημοφιλείς προορισμούς.

Σταθεροί Ιούλιος-Αύγουστος, πίεση τους υπόλοιπους μήνες

Υπήρχαν ζητήματα πληρότητας και ίσως πίεση στην τιμή που ζητούσαν οι ξενοδόχοι στο Φανάρι και στην Κομοτηνή τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως θεωρεί ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Γενικότερα η φετινή χρονιά στο σύνολο του καλοκαιριού μπορεί να έχει μια πτώση σε σχέση το 2025, το οποίο όμως ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες.

Την ίδια στιγμή την αγορά επηρεάζει και το γεγονός ότι έχουμε πολλές νέες δομές στις παραλίες της Ροδόπης, όπου κατευθύνεται και ο κύριος όγκος των τουριστών από τη Βαλκανική.

Αυξημένη πληρότητα εντός Κομοτηνής

Μέσα στην πόλη παρατηρούνται και φέτος επισκέπτες που κατάγονται από την Κομοτηνή, οι οποίοι επιστρέφουν για να δουν συγγενείς και θα μείνουν για ένα διάστημα. Επίσης τα ξενοδοχεία εντός του αστικού ιστού έχουν σχετικά καλές πληρότητες, με την έλευση γκρουπ στην περιοχή μας για τρεις ή τέσσερις μέρες, ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πέρυσι και αυξήθηκε φέτος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποδίδει το φαινόμενο στην αύξηση του κόστους της νησιωτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα Τουριστικά Πρακτορεία να βγάζουν οικονομικές εκδρομές με προορισμούς όπως η Θράκη.

Η πληρότητα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 80%, κάτι το οποίο δεν χτίστηκε από το ένα καλοκαίρι στο άλλο, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο αν έγινε συνειδητά ή λόγω της αλλαγής των συνθηκών της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας, που βλέπει πλέον κίνηση το καλοκαίρι, όταν παλιότερα ήταν απόλυτα έρημη, με κίνηση να υπάρχει το φθινόπωρο.

Ακόμα πολύ πίσω από άλλες περιοχές η Ροδόπη

Φυσικά πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια προσπάθεια να βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ του τι θεωρούν ότι μπορεί να πληρώσει κάποιος και το επίπεδο του τουρίστα που επιθυμούν, με τις τιμές στο Φανάρι να κυμαίνονται γύρω στα 120 ευρώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με διαφορετικές τιμές την υπόλοιπη σεζόν.

Τόνισε δε πως ενώ οι τιμές φαίνονται υψηλότερες σε σχέση με τις δικές μας παλιότερες, αντίθετα θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με αυτές των άλλων προορισμών, τους οποίους προσπαθούμε να φτάσουμε.

Οι σύγχρονες θεωρίες μάρκετινγκ τουρισμού βασίζονται σε συγκεκριμένα θέματα, στην ανάγκη προφανώς του πελάτη να ταξιδέψει. Από κει και πέρα υπάρχουν οι υποδομές, οι υπηρεσίες που προσφέρει η περιοχή μας, η οποία τουριστικά βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο, μιας και δεν έχει το πεντάστερο ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο αναγνωρισμένο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως έχουν οι γειτονικές μας περιοχές. Τέλος χρειάζονται και πρόσθετες υπηρεσίες, δραστηριότητες, εμπειρίες που πρέπει να αποκτήσει, μιας και πλέον όσοι ταξιδεύουν θέλουν να βιώσουν κάποια πράγματα.

Ανάγκη για μια στοχευμένη προσέγγιση

Για αυτό και χρειάζεται ενεργοποίηση, από τους επαγγελματίες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, εντοπίζοντας τι ζητάει ο κόσμος, πώς μπορούν να του το προσφέρουν αλλά και πώς θα μπορέσουν να το πουλήσουν.

Ήδη σε επίπεδο καταλυμάτων, έχει υπάρξει στον νομό μας, ιδίως στο Φανάρι, αρκετή επένδυση και ακόμα αναπτύσσεται, θα πρέπει όμως να γίνεται ισόρροπα, και να συνοδεύεται από τις υποδομές που θα υποστηρίξουν αυτό τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας, όπου οι ουρές από τους μεθοριακούς σταθμούς μετατοπίστηκαν στα φανάρια και τους σταθμούς διοδίων.

Είμαστε μια περιοχή η οποία είναι κάπως παρθένα τουριστικά, και αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα αν ξέρει κάποιος ότι θα βρει κάτι διαφορετικό, σε επίπεδο φαγητού, προϊόντων ή εμπειριών, τα οποία δεν βρίσκονται εύκολα αλλά και δεν τα ξέρει ο κόσμος να τα ζητήσει.

«Δεν τα διαφημίζουμε και εκεί νομίζω πέφτουμε στην παγίδα της έλλειψης επαγγελματισμού, γνώσης» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.