Μπαραζ κινητοποιησεων απο την ΑΔΕΔΥ

Θερμό φθινόπωρο κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ μετά την ολοκλήρωση προπαρασκευαστικής συνάντησης που είχαν χθες με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για θέματα που αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο καθώς και την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης.

 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχτούν περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και δήλωσαν ότι η αρχή των δυναμικών κινητοποιήσεων θα γίνει στη ΔΕΘ και κατόπιν θα ακολουθήσει απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Συγκεκριμένα, η πρεμιέρα των κινητοποιήσεων θα γίνει με τη μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στις 11 Σεπτεμβρίου έξω από το Βελλίδειο Ίδρυμα, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανοίγει τις εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα προηγηθεί κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 28 Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Ιωαννίδης, «Είμαστε αντίθετοι στο ενιαίο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση»

«Για θερμό συνδικαλιστικό φθινόπωρο» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Ιωαννίδης, «γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αντίθετα από αυτά που ζητά το συνδικαλιστικό κίνημα με αποτέλεσμα να είμαστε εξαναγκασμένοι να κινηθούμε δυναμικά σε μια προσπάθεια συγκράτησης ό,τι μας έχει απομένει».

 

Το βασικό πρόβλημα των δημοσίων υπαλλήλων αφορά στα μισθολογικά ενόψει μάλιστα της προετοιμασίας νέου ενιαίου μισθολογίου, απαίτηση από παλιά των συνδικαλιστών. «Απαιτούσαμε τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου με δεδομένο βέβαια ότι θα υπάρξει αύξηση των μισθών. Αυτό όμως που θα γίνει με το ενιαίο μισθολόγιο είναι η μείωση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη είμαστε στο τελευταίο μισθολογικό σκαλοπάτι σε σύγκριση με τους συναδέλφους της Ευρώπης. Επιπλέον, όλοι μας κατηγορούν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι είμαστε αντιπαραγωγικοί, τεμπέληδες, δεν εξυπηρετούμε τον πολίτη. Όλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στο δημόσιο υπάλληλο και κανείς στις κυβερνήσεις, ή στην πολυνομία, στην αντινομία, ή στο γεγονός ότι η κάθε κυβέρνηση εναγκαλίζεται την δημόσια διοίκηση και τοποθετεί κομματικά ανθρώπους δικούς της και δεν αφήνεται η δημόσια διοίκηση να λειτουργήσει. Η πολιτική ηγεσία είναι πάντα στο απυρόβλητο».

 

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν να ζουν με αξιοπρέπεια με το μισθό τους κάτι όμως που σήμερα δεν συμβαίνει. Αποδέχθηκαν επώδυνα οικονομικά μέτρα και όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης «ακολουθούν και άλλα. Μονόπλευρα το να προσπαθεί η κυβέρνηση να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους είτε μισθούς είτε δικαιώματα μας οπισθοδρομεί και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχόμενες. Από την άλλη το κεφάλαιο δεν πειράζεται και μάλιστα προειδοποιείται προκειμένου να μην χάσει. Είδαμε την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι θα αυξήσει την φορολογία και των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων και των καταθέσεων με αποτέλεσμα είκοσι πέντε εκατομμύρια να κάνουν φτερά. Έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες και τοποθετήθηκαν στις ελβετικές και τις κυπριακές τράπεζες».

 

Η ΑΔΕΔΥ ζητούσε ενιαίο μισθολόγιο που θα στηρίζονταν στην ενιαία γραμμή μισθού χωρίς επιδόματα και ανάλογο με τις σπουδές του δημόσιου υπαλλήλου. «Αυτό θα ήταν ένα δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο δυστυχώς όμως ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση που το είχε τάξει από την 1/1/2005 αποδείχτηκε ανέτοιμη να το εφαρμόσει γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, η σημερινή κυβέρνηση προωθεί ενιαίο μισθολόγιο με την προ»υπόθεση μείωσης των μισθών. Χάνονται επιδόματα, ενσωματώνονται κάποια ελάχιστα στο βασικό μισθό και ό,τι είναι ενσωματωμένο στο βασικό μισθό ακολουθεί και στην σύνταξη. Ό,τι είναι επίδομα χάνεται στη σύνταξη».

Αντίκτυπο των μέτρων και στα επικουρικά ταμεία

Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αντίκτυπο και στα επικουρικά ταμεία τα οποία βέβαια, ως γνωστόν, είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. «Το 2011, όταν όλοι οι υπάλληλοι ενταχθούν στο ΙΚΑ, τα ταμεία δεν θα έχουν έσοδα και το ερώτημα είναι πού πάνε οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων που δόθηκαν εδώ και τριάντα χρόνια. Ήδη τριάντα ταμεία είναι υπερχρεωμένα με δύο δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι καμία ευθύνη δεν έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για «επενδύσεις» σε ομόλογα τοξικά και κάνοντας γνωστό ότι η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον και του Δημοσίου και των διοικήσεων του Ταμείου για τα χρήματα που χάθηκαν. «Είναι γνωστό ότι η Morgan Stanley επέστρεψε το κεφάλαιο στο παρελθόν, τα κλεμμένα όχι, στην Ελλάδα οι πολίτες θεωρούν ότι οι πολίτες πάσχουν από αμνησία και ξεχνούν το παρελθόν».

Η σπατάλη στο δημόσιο συνεχίζεται

Η ΑΔΕΔΥ ζητά επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. «Ο 13ος και 14ος μισθός αντιστοιχεί στο βασικό μας μισθό που κάλυπταν πάγιες ανάγκες και υποχρεώσεις της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή έλειψαν από την αγορά 14,5 εκατομμύρια. Είναι αλληλένδετα αυτά με την αγορά και για αυτό βλέπουμε να κλείνουν πολλά καταστήματα.

 

Παράλληλα, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το ευκολότερο είναι να περικόψεις δαπάνες του δημοσίου. Η σπατάλη του δημοσίου δεν έχει προηγούμενο και αυτή συνεχίζεται και σήμερα. Δεν πάρθηκαν μέτρα που θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο, αλλά ούτε και τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Εν αντιθέσει βλέπουμε να φυτρώνουν και άλλα. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία να είναι υπερχρεωμένα και να γνωρίζουμε τις αιτίες για αυτό και ακόμη να διατηρούμε το ίδιο σύστημα».

Πρόβλημα και με τις υποχρεωτικές μετατάξεις του «Καλλικράτη»

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τις υποχρεωτικές μετατάξεις του «Καλλικράτη». Από το υπουργείο δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν εθελούσιες, οι οποίες ήταν ελάχιστες γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, «όταν κάποιος αναγκάζεται να μετακινηθεί σε άλλη πόλη από αυτή που ζει, δημιουργείται πρόβλημα». Πρόβλημα όμως δημιουργούν και οι υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες και θα εξαναγκάσουν κάποιους δημοσίους υπαλλήλους να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις. «Βέβαια το μοντέλο διοίκησης της χώρας θα αλλάξει με τον «Καλλικράτη» και η δημόσια διοίκηση θα γίνει πιο ευκίνητη στη λειτουργία της και στην απόδοσή της και αυτό είναι απαραίτητο. Είναι όμως αδιανόητο στο ίδιο τμήμα και στο ίδιο γραφείο να μην υπάρχει σύνδεση δύο υπολογιστών. Μιλάμε για μηχανοργάνωση και ο καθένας από τους υπαλλήλους έχει το δικό του πρόγραμμα και με το συνάδελφό του στο διπλανό γραφείο δεν έχει καμία επαφή, γιατί οι υπολογιστές δεν είναι συνδεδεμένοι. Απαιτείται οργάνωση που να διευκολύνει και την δουλειά των εργαζομένων αλλά και να εξυπηρετεί και τον πολίτη».

Πανελλαδική συνάντηση στις 6 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Στις 6 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των συνδικαλιστικών νομαρχιακών τμημάτων στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα αποφασισθεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Κατά τη διάρκειά της, επίσης, θα συζητηθούν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, εργασιακά, λόγω της επικείμενης επίσκεψης και του πρωθυπουργού στην έκθεση. «Το πλάνο των κινητοποιήσεων θα τεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου».
Εξάλλου, στις 11 του Σεπτέμβρη, έξω από το Βελλίδειο Ίδρυμα, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανοίγει τις εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει ήδη να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Διαμαρτυρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

 

Στις 29 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες θα υπάρξει συνάντηση και διαμαρτυρία όλων των ευρωπαϊκών συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε από κοινού με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας να διαμαρτυρηθούμε. Θα έλεγα ότι αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι πιλοτικά για το τι θα εφαρμοστεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν τα μέτρα γίνουν αποδεκτά και δεν υπάρξει αντίδραση και τα αποδεχθούμε μοιρολατρικά θα ακολουθήσουν αυτά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας και για αυτό γίνεται και αυτή η συνάντηση στις 29 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι να πλησιάσουν αυτούς της Ευρώπης

Σε σύγκριση, βέβαια, με τους δημοσίους υπαλλήλους των άλλων χωρών της Ευρώπης οι της Ελλάδας θεωρούνται ουραγοί στους μισθούς. «Το θέμα όμως δεν είναι μόνο μισθολογικό. Οι συνθήκες εργασίας των ευρωπαίων συναδέλφων είναι πολύ καλύτερες. Σε κάθε επίπεδο προηγούνται. Εμείς θέλουμε να τους πλησιάσουμε και όχι να τους φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο. Όταν ένας υπάλληλος είναι ικανοποιημένος τόσο από άποψη μισθολογική, όσο και από άποψη συνθηκών εργασίας, η απόδοσή του σίγουρα θα είναι βελτιούμενη. Παρόλα αυτά και παρά τα όσα μας καταμαρτυρούν περί αντιπαραγωγικότητος, σε γκάλοπ που έγινε είμαστε στις πρώτες θέσεις αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Επομένως, όλα τα περί αντιπαραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι ένα παραμύθι, γιατί παρά τις αντιξοότητες, η απόδοση του έργου είναι ικανοποιητική».

Ευθύνη των πολιτικών η διόγκωση του δημόσιου τομέα

Όσον αφορά στο υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι «υπάρχουν υπηρεσίες όπου πράγματι έχουμε υψηλό αριθμό εργαζομένων και υπηρεσίες που έχουν έλλειψη προσωπικού. Ήδη, με νόμο, σε κάθε πέντε άτομα που συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται ένα στον δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων». Και στο θέμα όμως αυτό ο κ. Ιωαννίδης επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς που «ρουσφετολογικά προσπαθούν να περάσουν στο δημόσιο τα «δικά τους παιδιά». Η κατάσταση αυτή ήταν που δημιούργησε την διόγκωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς γνωρίζαμε ότι με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 420.000 μέχρι το 2004, σήμερα ακούσαμε ότι έχουμε φθάσει στο 1.051.000 και αυτό μέσα σε πέντε χρόνια. Το νούμερο είναι εξωπραγματικό τη στιγμή που η Γαλλία έχει 670000 δημοσίους υπαλλήλους. Φυσικά είναι διογκωμένος ο δημόσιος τομέας αυτό όμως δεν είναι ευθύνη του πολίτη που προσπαθεί να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και εισόδημα. Είναι ευθύνη της πολιτείας να ανοίξει δουλειές. Δεν έχει καμία σημασία να γεμίζουν τα πανεπιστήμια και στο τέλος τα πτυχία να μην έχουν αντίκρισμα. Καταξοδεύονται οι γονείς, αλλά και το κράτος και πολλά είναι τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Δεν αξιοποιούνται αυτά τα παιδιά, φεύγουν στο εξωτερικό και δεν επανέρχονται. Αυτό γίνεται διαχρονικά. Έχουμε βαρεθεί τα λόγια των πολιτικών, η αναξιοπιστία τους έφθασε στο μηδέν και πιστεύω ότι η νοημοσύνη τους έχει πρόβλημα και όχι η δική μας. Δεν μας κοροϊδεύουν πλέον με το να τάζουν στα κανάλια. Πρέπει να ανασκουμπώσουν τα μανίκια, να βάλουν τα κεφάλια κάτω και να δουλέψουν ουσιαστικά για να ορθοποδήσει η χώρα, όμως αναλογικά και με δικαιοσύνη και όχι μονόπλευρα. Αυτό δεν το δεχόμαστε και πολύ φοβόμαστε ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη αν τα μέτρα είναι μονόπλευρα και στο φινάλε δεν αποδίδουν. Η μαύρη τρύπα συνεχίζει να υπάρχει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.