Θα καταφερει η Black Friday να ανατρεψει το «μαυρο» στην τοπικη αγορα;

Για συγκεκριμένα είδη η κίνηση της ημέρας, που «ζημιώνει» και την εορταστική αγορά

Λουκέτα προμηνύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου

Συγκρατημένα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής μας ως προς την δυναμική του θεσμού της Black Friday που «έρχεται» την προσεχή Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και στην Ροδόπη, με την ελπίδα να ανατρέψει μια ακόμα «μαύρη» χρονιά από οικονομικής άποψης για την πλειοψηφία της αγοράς.

Και αυτό διότι το 2023 ήταν εξ αρχής μια δύσκολη χρονιά για το σύνολο των επαγγελματιών, γεγονός που βέβαια γνώριζαν εξ αρχής δεδομένων και των πολλαπλών διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και της «συνέχειας» των βαρών προηγούμενων ετών.

Τα «κατάλοιπα» της υγειονομικής κρίσης, η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν φέρει τεράστιες αυξήσεις σε προϊόντα και κατ’ επέκταση επιβαρύνουν την κατανάλωση μειώνοντάς την κατανάλωση, σε συνδυασμό με την αμφιβολία που δημιουργούν παραδοσιακά οι εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τους επαγγελματίες της αγοράς, που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται.

«Μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόση προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες, δεν δεχόμαστε να θεωρούμαστε ο κλάδος με την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή»

Σε αυτό όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 20 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Κική Κωνσταντινίδου έρχεται να προστεθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που με την πρώτη του κιόλας εφαρμογή επηρεάζει κυρίως το λιανικό εμπόριο και τις ατομικές επιχειρήσεις, που στο σύνολό τους, όπως υπογράμμισε, είναι και δυνητικοί καταναλωτές.

Επικεντρώνοντας στις αντιρρήσεις του εμπορικού κόσμου η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής έκανε λόγο για δύσκολα εφαρμόσιμες ρυθμίσεις, οι οποίες δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους επαγγελματίες και τελικά θα οδηγήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας.

«Μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόση προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες, δεν δεχόμαστε να θεωρούμαστε ο κλάδος με την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή» τόνισε, υπενθυμίζοντας την ενοποίηση των φορολογικών συστημάτων των καταστημάτων τους με την ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του myDATA, τη σύνδεση των ταμειακών τους μηχανών και πλέον και των POS, δεδομένα που μαρτυρούν πως ο τρόπος ελέγχου αυτών των επιχειρήσεων είναι άμεσος και πιο εύκολος.

«Από  κει και πέρα να μην  ξεχνάμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν  και πολλές άλλες μηνιαίες υποχρεώσεις, τι οποίες  καλούνται να καλύψουν και οι οποίες παίρνουν από τη ρευστότητα της επιχείρησης» πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως «η εφαρμογή ενός νέου  φορολογικού συστήματος, ενός τεκμαρτού υπολογισμού δηλαδή φορολόγησης, θα  δημιουργήσει αρκετά λουκέτα στην αγορά».

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Κομοτηνής συμμετείχε και στην κοινή σύσκεψη φορέων της περιοχής που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης την περασμένη Παρασκευής, ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ εν αναμονή και λοιπών εξελίξεων.

Σε συγκεκριμένα είδη η κίνηση την Black Friday

«Επιστρέφοντας» στην Black Friday η κ.Κωνσταντινίδου εξέφρασε την άποψη πως θα υπάρξει μια σχετική κίνηση και στην αγορά της Κομοτηνής, η οποία ωστόσο δεν αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου, αν και κάθε χρόνο παρατηρείται όλο και μεγαλύτερες ομάδες προϊόντων να συμμετέχουν στον θεσμό.

Η ίδια έσπευσε να υπογραμμίσει προς τους συναδέλφους της την αναγκαιότητα αναγραφής αμφότερων των τιμών προ και μετά έκπτωσης, καλώντας τους καταναλωτές να αναζητούν τη διαφορά στις τιμές. Ερωτηθείσα και για την προσεχή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξήγησε πως η Black Friday αφαιρεί μεγάλο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, η οποία δουλεύει κυρίως με είδη διατροφής και είδη που αφορούν σε παιδιά ή αγορές της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση η κ.Κωνσταντινίδου ευχήθηκε σε όλους τους επαγγελματίες καλές δουλειές, με σύνεση και νομότυπο τρόπο, σε ό,τι αφορά και το φορολογικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των τοπικών καταστημάτων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.