Απο σημερα οι αιτησεις για το προγραμμα αντικαταστασης θερμοσιφωνα

Οι δικαιούχοι, οι επιδοτήσεις, αλλά και οι επιλογές σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τζεβελεκίδη των “Welcome Stores Τζεβελεκίδης”

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί, από σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου και σταδιακά για τους δικαιούχους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, μετά από συνεχείς καθυστερήσεις, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (https://allazothermosifona.gov.gr/) που αφορά όπως «μαρτυρά» το όνομά τους στην αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και αφορά σε 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, που θα επωφεληθούν άμεσα, λαμβάνοντας επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αφενός, η αντικατάσταση της πλέον ενεργοβόρας οικιακής συσκευής αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας. Αφετέρου, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Παναγιώτης Τζεβελεκίδης, των “Welcome Stores Τζεβελεκίδης” το πρωί της Τετάρτης, 10 Μαΐου πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που βασίζεται στην ήδη επιτυχημένη και δημοφιλή λογική του προγράμματος «Ανακυκλώνω Συσκευή». «Κατά την δική μου άποψη είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα που χρειαζόταν» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως και ο βαθμός επιδότησης, που ανέρχεται από 50 έως και 60%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, είναι ισχυρό κίνητρο για ένα σχετικά ακριβό προϊόν, οι τιμές του οποίου κινούνται περίπου σε αυτές των κλιματιστικών.

Ο κ.Τζεβελεκίδης προέτρεψε όλους τους συμπολίτες μας να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας πως πρόκειται για ιδιαίτερα απλή διαδικασία, τόσο σε ό,τι αφορά την αίτηση όσο και στην υλοποίηση αυτής εφόσον εγκριθεί, καθώς απαιτείται απλώς η επιλογή του νέου θερμοσίφωνα και η «ανταλλαγή» του με τον θερμοσίφωνα που θα αποσυρθεί.

Επιδοτείται και η εγκατάσταση

Ο ίδιος μάλιστα έκανε γνωστό πως εν αντιθέσει με το πρόγραμμα «Ανακυκλωνω – Συσκευή» το πρόγραμμα επιδοτεί και την εγκατάστασή του για ποσό έως 250 ευρώ, εξ ου και ο δικαιούχος με την έγκρισή του θα λάβει δύο επιταγές, μια για την αγορά του ηλιακού και μια δεύτερη επιταγή για την εγκατάσταση του, η οποία θα γίνεται από θερμοϋδραυλικό.

Η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00, ωστόσο όπως γνωστοποίησε ο κ.Τζεβελεκίδης ήδη στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται πως στο άμεσο μέλλον θα αποδεσμευτούν κι άλλα κεφάλαια από ανθρώπους που είτε δεν θα εξαργυρώσουν τις επιταγές τους, είτε από έξτρα κεφάλαια που θα διαθέσει η κυβέρνηση, με τον ίδιο να υπογραμμίσει πως «ακόμα και αν στην πρώτη φάση κάποιοι κριθούν ως επιλαχόντες, εν καιρώ θα εγκριθούν όλοι».

Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι ωφελούμενοι θα πρέπει:

  • Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο.
  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Ερωτηθείς σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας ο κ.Τζεβελεκίδης εξήγησε πως η τελική επιλογή θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, την ύπαρξη μελών ΑμεΑ, μονογονειϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος, αλλά και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Η αίτηση κατατίθεται στην ειδική πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr στην οποία εισέρχεστε με κωδικούς Taxisnet, ενώ χρειάζεται να έχετε ΑΦΜ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2021.

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής στοιχεία:

  • τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.) ή το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο,
  • ότι εφόσον η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη/παραχω-ρούμενη υπάρχει συναίνεση του ιδιοκτήτη,
  • ότι δεν έχει υποβάλει αίτηση επιδότησης Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ,
  •  την ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιλογές για «όλα τα βαλάντια»

Ερωτηθείς σχετικά με την διαθεσιμότητα θερμοσιφώνων ο κ.Τζεβελεκίδης εξήγησε πως υπάρχουν πολλές διαθέσιμες και μάλιστα ετοιμοπαράδοτες επιλογές, για «όλα τα βαλάντια» με το μέσο κόστος τους να προσεγγίζει αυτό της αγοράς ενός κλιματιστικού. Για παράδειγμα όπως τόνισε για μια τετραμελή οικογένεια που χρειάζεται 160 λίτρα μπόιλερ με 2-2,5 τετραγωνικά συλλέκτη, οι επιλογές ξεκινάνε από 700-800 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα και με τη μάρκα, κόστος το οποίο για κάποιον που θα λάβει επιδότηση της τάξεως του 60% συνεπάγεται σε 300 ευρώ ιδίου κεφαλαίου.

Κλείνοντας ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών τους, τονίζοντας πως «είμαστε όπως πάντα έτοιμοι». «Έχουμε έμψυχο δυναμικό μεγάλο, έχουμε τις αποθήκες, είμαστε έτοιμοι πάντα για τέτοιες περιπτώσεις και επομένως θα είμαστε όπως και στο άλλο πρόγραμμα, το “Ανακυκλώνω Συσκευή” συνεπέστατοι» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.